V. Adamkus sako, kad Seimo rinkimuose balsavo už permainas

Sekmadienį vykstančiuose Seimo rinkimuose savo balsą jau atidavė valstybės vadovai. Portalas lrytas.lt pateikia prezidentės Dalios Grybauskaitės, premjero Andriaus Kubiliaus, Seimo pirmininkės Irenos Degutienės, kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus komentarus apie mūšį dėl parlamento.

V. Adamkus teigia, jog darbą baigiantis Seimas jo netenkino, todėl sekmadienį vykstančiuose parlamento rinkimuose balsavo už permainas.<br>T. Bauras
V. Adamkus teigia, jog darbą baigiantis Seimas jo netenkino, todėl sekmadienį vykstančiuose parlamento rinkimuose balsavo už permainas.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 14, 2012, 4:38 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:03 AM

Savo balsą Seimo rinkimuose atidavusi prezidentė D. Grybauskaitė paragino balsuoti atsakingai ir rinkti tuos, kurie yra pasirengę prisiimti atsakomybę už valstybę. O parlamento pirmininkė, konservatorė I. Degutienė išsakė viltį, kad naujame Seime bus mažiau tuščiažodžiavimo. Premjeras A. Kubilius sakė, kad balsavo už pradėtų darbų tęstinumą. Kadenciją baigęs prezidentas V. Adamkus teigė, kad balsavo už permainas.

D. Grybauskaitei apsispręsti nebuvo sunku

„Rinkdami Seimą sprendžiame Lietuvos ateitį. Balsuokime atsakingai ir rinkime tuos, kurie pasirengę prisiimti atsakomybę už valstybę. Viskas yra mūsų pačių rankose“, - pranešime spaudai sakė D. Grybauskaitė.

Sekmadienio rytą, anksčiau nei skelbta darbotvarkėje, į Saulėtėkio rinkimų apylinkę atvykusi prezidentė teigė, kad jai nebuvo sunku nuspręsti, už ką balsuoti.

„Ne, turėjau apsisprendimą, jau iš anksto matėt, kad greitai“, - žurnalistams sakė prezidentė, paklausta, ar sunkiai priėmė sprendimą.

Prezidentė pabrėžė, kad balsuodami Lietuvos piliečiai prisiima atsakomybę už valstybę, tai yra visų pareiga.

D. Grybauskaitė sakė nenorinti spekuliuoti, kokios valdančiosios koalicijos tikisi po rinkimų. „Laikas parodys, tikrai nenoriu spekuliuoti. Tikiuosi, kad žmonės jau pasirinko prieš eidami ir žino, ko nori. Žmonių valia man bus privaloma“, - kalbėjo šalies vadovė.

Iš naujo Seimo prezidentė sakė besitikinti „kaip visi“ - kad parlamentarai, „galvotų apie Lietuvą, o ne tik apie save“.

A. Kubilius: „Tikiu, kad tokia atsakinga politika bus ir toliau vykdoma“

Premjeras A. Kubilius balsuoti atvyko pavėlavęs penkiomis minutėmis. Jį lydėjo žmona. Susirinkusiems žurnalistams premjeras nei parodė, nei pasakė, už ką balsuoja. „Balsavau už atsakingos politikos tęstinumą“, - pareiškė Vyriausybės vadovas. Politikas ir jo aplinka labai rūpinosi, kad nebūtų matyti, kas pažymėta jo rinkimų biuleteniuose. Premjerui įėjus į kabiną, apsaugininkas pataisė jos užuolaidas, kad iš išorės visiškai nesimatytų, kokius langelius žymi premjeras. Iš kabinos A. Kubilius laikydamas rankoje tris atidžiai sulankstytus biuletenius, kuriuose visiškai nesimatė, kas pažymėta. Šiuos biuletenius jis, šypsodamasis kameroms, po vieną įmetė į balsadėžę. Premjero žmona Rasa biuletenio langelius pažymėjo ir juos perlenkė maždaug puse minutės greičiau, nei užtruko jos vyras. Todėl ji laukė A. Kubiliaus prie balsavimo kabinos. Premjeras po balsavimo atsisakė spėlioti, kiek balsų surinks jo vadovaujama partija. „Nespėliosime. Nemažai“, - sakė jis. Kas bus kitoje valdančiojoje koalicijoje, paaiškės vakare. „Pamatysime aštuntą valandą vakaro. Tikiuosi, kad tęstinumas ir darbų, ir žmonių gus tikrai garantuotas. Aš nemanau, kad mes (konservatoriai. – Red.) ką nors praradome. O laikas keturių metų laikotarpyje buvo labai sudėtingas, teko priimti labai atsakingus sprendimus, garantuoti atsakingą finansų politiką. Atlikti istorinius darbus atlikti energetikoje, kaip prezidentė įvardijo. Aš tikiu, kad tokia atsakinga politika bus ir toliau vykdoma“, - sakė A. Kubilius. Žurnalistų paklaustas, ar, konservatoriams nelaimėjus, atsistatydins iš pirmininko posto, sakė: „Visą tai svarstysime po rinkimų“. Premjeras balsuoja sostinės Antakalnio rinkimų apygardoje. Jis pastaruosius aštuonerius metus buvo šios apygardos atstovas, jis čia laimėjo 2004-aisiais bei 2008-aisiais. Šįsyk premjeras konkuruoja su socialdemokratu Juras Požela, buvusia partiete, dabar su „Drąsos keliu“ į Seimą einančia Aurelija Stancikienė, liberalcentristu Gintaru Babravičiumi, darbiečiu Gintaru Tamošiūnu ir kiti politikai. Šioje apygardoje balsuoja ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, taip pat nušalintas prezidentas Rolandas Paksas.

I. Degutienė: „Svarbiausia, kad žmonės ateitų į rinkimus“

„Ne visi gerai atsiliepia apie buvusį Seimą, visko buvo, bet norėtųsi, kad Seimas būtų tikrai darbingesnis, mažiau tuščių kalbų, daugiau naudingų darbų Lietuvai“, - po balsavimo Rugių rinkimų apylinkėje žurnalistams sakė I. Degutienė.

Su vyru Gediminu balsuoti atvykusi Seimo pirmininkė džiaugėsi, kad bent per išankstinį balsavimą rinkėjai buvo aktyvūs, bet apgailestavo, kad fiksuota rinkimų tvarkos pažeidimų.

Paklausta, kaip vertina Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos galimybės šiuo rinkimuose, ji sakė tikinti, kad žmonės apsispręs objektyviai ir protingai.

„Aš manau, kad Lietuvos žmonės objektyviai ir protingai apsispręs, o svarbiausia, kad žmonės ateitų į rinkimus ir išreikštų savo poziciją, tai yra demokratinių valstybių pagrindas“, - teigė I. Degutienė.

Ji taip pat kalbėjo, kad jokiai politinei jėgai nelinkėtų tik atėjus į valdžią sutikti didžiulę finansinę krizę, kokią teko spręsti po praėjusių Seimo rinkimų valdančiąją daugumą suformavusioms partijoms.

„Įveikiant krizės padarinius, be abejo, žmonėms yra sudėtinga. Vieni susitvarkė su tuo, kiti nesusitvarkė. Ir natūralu, kad Lietuvos žmonėms buvo sunkiau ir sudėtingaiu gyventi būtent tų ketverių metų laikotarpyje, kuomet Tėvynės sąjunga su kitais koalicijos partneriais buvo valdžioje“, - dėstė I. Degutienė.

Tačiau ji pabrėžė, kad Lietuva susitvarkė su krize ir dabar yra pavyzdys kai kurioms Europos šalims.

„Aš manau, kad ne tik valdžia, bet pirmiausia Lietuvos žmonės prisidėjo prie to, kad krizė yra dalinai įveikta“, - sakė parlamento vadovė.

V.Adamkus teigia, kad balsavo už permainas Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus teigia, jog darbą baigiantis Seimas jo netenkino, todėl sekmadienį vykstančiuose parlamento rinkimuose balsavo už permainas. „Tai, ką aš mačiau per praėjusį Seimą, manęs netenkino. Jeigu taip, galima sakyti, (balsavau) už permainas. Stengiausi rinktis tuos, kur, tikiuosi, tos permainos bus įneštos, ir tuos, kurie ėjo, balsavo ir kovojo už visuomenės pasitikėjimą ne vedami asmeninių interesų, bet siekdami valstybės ir Lietuvos žmonių gerovės. Aš tikiuosi, kad jie mano viltis išpildys“, - žurnalistams sakė V. Adamkus, įmetes balsavimo biuletenį į urną. Paklaustas, kaip balsavo kartu su rinkimais vykstančiame patariamajame referendume dėl atominės elektrinės, buvęs šalies vadovas teigė, jog „Lietuva turi turėti pigiausią, švariausią ir geriausią energiją“ - atominę energiją. „Man atrodo, kad visas pasaulis žino, kad švariausia ir pigiausia energija yra atominė. Mes turime įvairiais keliais siekti, kad galėtume apie save sujungti kuo daugiau ir valstybių, ir žmonių, kad galėtume tą energiją turėti ir tuo pačiu dalintis su kitais regione“, - kalbėjo V. Adamkus. Buvęs prezidentas taip pat stebėjosi, kad rinkimuose dalyvauja net 17 partijų - jo nuomone, tai yra per didelis skaičius. „Šitie rinkimai parodė, kad mes per 92 metus nepažengėme mūsų rinkiminėje struktūroje nė žingsnio į priekį ir kai reikia rinktis iš 17 partijų ir sudarinėti Vyriausybę ar Seimą. Man atrodo, laikas stipriai pagalvoti, kaip pradėti gyventi šių dienų gyvenimą. Nes, sakyčiau, pasaulyje (...) pagrindines institucijas, kaip parlamentą, sudaro trys, daugiausia keturios, pagrindinės partijos“, - kalbėjo V. Adamkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?