Pritrūkę kantrybės politikai lieja pyktį ant Vyriausiosios rinkimų komisijos

Pirmadienio rytą po rinkimų susirinkę politikai piktinosi, kad galutiniai rinkimų rezultatai vis dar nėra aiškūs. Rinkimų organizavimui vadovauja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

R. Paksui nepatiko, kad balsavimo vietoje reikėjo sugaišti nemažai laiko.<br>T. Bauras
R. Paksui nepatiko, kad balsavimo vietoje reikėjo sugaišti nemažai laiko.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Oct 15, 2012, 12:08 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:47 AM

„Negaliu pasveikinti jūsų su puikiu rinkimų komisijos darbu. Galutinių rezultatų vis dar nėra“, - 10 val. ryto pirmadienį kalbėjo premjeras Andrius Kubilius.

„Tokia proga vis prisimenu 1989-ųjų rinkimus, kuriuos organizavo Sąjūdis, ir 1990-ųjų rinkimus, kuriuos irgi organizavo Sąjūdis. Kompiuterių tada nebuvo, bet vidurnaktį jau žinojome rezultatus. Viskas su pieštuku, ant popieriaus lapo buvo sudėliota“, - lygino jis.

VRK darbas rengiant rinkimus buvo „tragiškas“, piktinosi „Drąsos kelio“ rinkimų štabo vadovas Valdas Vasiliauskas.

„Vakar matėte, kas darėsi rinkimų apylinkėse. Žmonės laukdavo porą valandų, jaunesni spjaudavo ir išeidavo. Visiškai nesiruošta. Pats mačiau vienoje apygardoje, kad sporto salėje yra dvi apylinkės. Senesni žmonės klaidžioja, įmeta biuletenius ne ten. Visiškas chaosas“, - dėstė jis.

Rinkimai oficialiai baigėsi 20 val. sekmadienį. Bet didesnėse apylinkėse balsavimas užtruko iki 23 val. ar dar ilgiau, kol visi norintys stovėjo eilėse ir balsavo.

Sekmadienį eilėse rinkimų apygardose buvo įstrigę ir po pusvalandį savo eilės laukė socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius bei „tvarkiečių“ vadovas Rolandas Paksas. „Seniai rinkimų dieną buvo tokia netvarka rinkimų apylinkėse. Darbo organizavimo, eilių, kitais aspektais. Ir retai būna, kad tiek pažeidimų fiksuojama“, - piktinosi R. Paksas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia, kad rinkėjų balsai dar nesuskaičiuoti visose apylinkėse, nes komisijos nariai pervargo ir nutarė pailsėti. Jis viliasi, kad iki pirmadienio vakaro rinkėjų balsai bus suskaičiuoti jau 100 procentų.

„Tiesiog žmonės pervargo paprasčiausiai. Mes pastatėme kompiuterinę įrangą į rinkimų apylinkes, tai pagelbėjo. Būtų dar blogesnė padėtis mano įsitikinimu. Jie tuos protokolus, didžiąją dalį perdavė, bet kai kuriuose jų yra smulkių klaidų“, - pirmadienio rytą sakė VRK vadovas.

„Šiandien vakare mes tikimės, kad bus jau 100 proc. suskaičiuota“, - teigė Z. Vaigauskas.

Pirmadienį iki 9 val. VRK buvo pateikusi duomenis iš 1717 apylinkių. Iš viso Lietuvoje yra 2017 rinkimų apylinkių.

Pasak Z. Vaigausko, kelių rinkimų apylinkių Šiauliuose komisijų nariai nusprendė geriau pailsėti ir „šviežia galva“ pabaigti skaičiuoti rinkėjų balsus.

„Vakar diena buvo labai sunki rinkimų komisijai, praktiškai nuo 9 val. iki 20-20 val. 30 min. kai kur buvo didžiulis žmonių antplūdis. Vadinasi, reikėjo visą laiką dirbti. Vadinasi, jie visiškai nepailsėję turėjo pereiti prie protokolų skaičiavimų. Kaip matėte, mažosios apylinkės labai greitai su tuo darbu susidorojo, o didžiosioms apylinkėms buvo sunkiau, o kai kurios apylinkės pavargusios to darbo, sakykime, nepadarė“, - svarstė VRK vadovas.

Be to, jis svarstė, kad balsų skaičiavimą galėjo apsunkinti ir kandidatų gausa. Vienmandatėse rinkimų apygardose jų buvo nuo 11 iki 17.

„Kandidatų sąrašų irgi gausus skaičius - 18, ir dar reitingo balsai, kurie suskaičiuoti, tiesa, keliuose rinkimų apygardose būtent su reitingų balsais buvo sudėtingiausia. Referendumas buvo skaičiuojamas paskutiniąja eile. Čia turbūt jau irgi pervargusios komisijos buvo“, - teigė Z. Vaigauskas.

Jis vylėsi, kad iki vakaro ne tik bus suskaičiuoti visi rinkėjų balsai, bet ir rinkimų apygardų komisijos turėtų juos perskaičiuoti. Pagal įstatymą, atsitiktinai parinkta pirmumo balsų dalis turi būti perskaičiuota ir įsitikinta, jog nepadaryta klaidų.

Sekmadienį Lietuvoje vyko Seimo rinkimai ir patariamasis referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.