Išsekę balsų skaičiuotojai keiksnoja Z. Vaigausko vadovaujamą komisiją

Net ir praėjus dviem paroms po Seimo rinkimų, kai kurios rinkiminės apylinkės dar nepateikė galutinių balsavimo rezultatų. Pamėginome rasti atsakymą į keblų klausimą, kodėl susiklostė tokia situacija.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Oct 16, 2012, 7:11 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:44 AM

Antradienį, praėjus maždaug 40 valandų nuo Seimo rinkimų pabaigos, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) svetainėje vis dar nėra balsavimo rezultatų iš dviejų rinkiminių apylinkių - Lauko ir Melioratorių. Jos priklauso Vilniaus-Trakų rinkiminei apygardai.

Vilniaus Salininkų gimnazijoje rinkimų naktį plušo Melioratorių rinkiminės apylinkės komisijos nariai. Tai - viena iš dviejų rinkiminių apylinkių, kurioje dar nesuskaičiuoti piliečių balsai. Kai apsilankėme čia antradienį, gimnazijoje kvepėjo šviežiu maistu, o ne rinkimais. Gyvenimas jau buvo grįžęs į vėžes.

„Jie čia dirbo iki 5 val. ryto. Kai išvažiavo, valytoja sutvarkė salę ir niekas čia daugiau nepasirodė“, - pasakojo mokyklos darbuotoja, rodydama į tuščią aktų salę. Tik balsavimo kabinų užuolaidos ir tuščia urna primena apie sekmadienio darbus.

Toje apylinkėje balsavimo teisę turėjo 3382 piliečiai. Tačiau antradienį VRK interneto puslapyje jokių duomenų apie Salininkų gyventojų pasirinkimą dar nėra.

Ką dabar veikia Melioratorių rinkiminės apylinkės komisijos nariai? Gal vis dar skaičiuoja balsus?

Paskambinome mobiliojo telefono numeriu, kuriuo turėtume gauti informaciją apie tą rinkiminę apylinkę. Niekas neatsakė. Telefono ragelio nekėlė ir Melioratorių rinkiminės apylinkės komisijos pirmininkė Barbara Pileckaja.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas situacijos nekomentavo. Jis portalui lrytas.lt patarė susisiekti su Vilniaus-Trakų rinkiminės apygardos pirmininke. 

Balsus skaičiavo nepatyrę jaunuoliai

Nuvykome į Vilniaus-Trakų rinkiminės apygardos štabą. Šiai apygardai priklauso užmirštoji Melioratorių rinkiminė apylinkė.

Antradienį štabe dar virė darbas: tauškėjo kompiuterių klavišai, komisijos nariai sklaidė tūkstančius biuletenių (šioje apygardoje balsavo apie 20 tūkst. rinkėjų). Buvo galima justi įtampą. „Tą darbą atlieku jau 19 metų, tačiau tokio košmaro dar nebuvau patyrusi“, - rodydama į trečią dieną plušančius komisijos narius tarė Vilniaus-Trakų rinkiminės apygardos pirmininkė Janina Girucka. Paraudusios jos akys išdavė nuovargį.

Melioratorių rinkiminės apylinkės balsai buvo suskaičiuoti tik antradienį ryte ir perduoti VRK. Moteris negalėjo atsakyti, kodėl tai dar nepaskelbta internete. „Žinoma, mes užtrukome. Tačiau dar neteko susidurti su tokiomis problemomis, kokių turėjome šiemet“, - kalbėjo ilgametė Vilniaus-Trakų rinkiminės apygardos pirmininkė.

Anot jos, didžiausios problemos – išaugę darbo krūviai ir politinių partijų neatsakingumas skiriant balsų skaičiuotojus.

„Mūsų rinkiminės apygardos komisiją sudaro 10 žmonių. Tik trys iš jų anksčiau buvo dirbę tokį darbą. Tai jauni, gabūs žmonės, tačiau jie neturi reikiamos patirties. Todėl darbas truko ilgai.

Politinės partijos turėtų atidžiau parinkti komisijos narius. Dabar požiūris yra toks, kad visą juodą darbą stengiamasi suversti jaunimui“, - skundėsi  J. Girucka.

Ilgiausiai Lietuvoje balsus skaičiavusios Melioratorių rinkiminės apylinkės pirmininkei B. Pilecajai yra 22 metai.

Trukdė skundikai

Vilniaus-Trakų rinkiminės apygardos pirmininkė sakė, kad šiemet darbų gerokai padaugėjo, tačiau komisijos narių – ne.

„Mums reikėjo ne tik skaičiuoti balsus, juos patikrinti, suvesti ir perduoti VRK. Šiemet komisijos nariai turėjo išdalinti medžiagą rinkėjams. Anksčiau tai darydavo pašto darbuotojai. Pakelkite šitą daiktą ir pasakykite, kiek jis sveria, - J. Girucka parodė į raudoną maišą, prikrautą informacinės medžiagos rinkėjams. - Maišas sveria maždaug 7 kilogramus. Kiekvienas mūsų komisijos narys turėjo išdalinti tiek medžiagos.“

Vilniaus-Trakų rinkiminės apygardos vadovė įvardijo ir kitą priežastį, kodėl darbas per šiuos Seimo rinkimus buvo sudėtingas. „Labai trukdė dirbti politinių partijų atstovų elgesys. Jie vieni kitus skųsdavo dėl menkiausių smulkmenų, o mes turėjome visus tuos skundus tikrinti. Pavyzdžiui, vienos partijos atstovas pasiskundė, kad rinkiminės apylinkės pastato numeris (nr. 7. - Red.) yra rinkiminė agitacija. Buvo ir tokių absurdiškų dalykų“, - pasakojo ji.

VRK leidinyje - klaidos

J. Girucka kritikavo ir Zenono Vaigausko jau daugelį metų vadovaujamos VRK darbą: „Anksčiau būdavo taip, kad paskambinęs į komisiją visada sulaukdavai pagalbos. Per šiuos rinkimus niekas tiesiog neatsakinėjo į telefono skambučius. Mano nuomone, kiekvienas VRK narys pirmiausia turėtų padirbėti apylinkių ir apygardų rinkiminėse komisijose, sukaupti patirties. Nes dabar jų kompetencija nėra didelė.

Be to, anksčiau duomenis kompiuteriu suvedinėdavo tik apygardų komisijos, o dabar kiekviena apylinkė turi po kompiuterį. Pagalvokite, kaip išaugo duomenų srautai! VRK serveriai nebuvo pajėgūs atlaikyti tokį informacijos krūvį.“

Anot J. Giruckos, VRK išleistame leidinyje, kuris turėjo palengvinti balsų skaičiuotojų darbą, buvo daug klaidų: publikuotos neteisingos dokumentų formos, išankstinio balsavimo laikai.

Antradienio popietę duomenys iš Lauko ir Melioratorių rinkiminių apylinkių VRK internetiniame puslapyje dar nebuvo publikuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.