Prie VRK - protesto akcija, Z. Vaigauskas gailisi likęs poste

Vilniaus - Trakų apygardoje rinkimus

Studentai trečiadienį prie Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) surengė protesto akciją.<br>G. Savickis (ELTA)
Studentai trečiadienį prie Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) surengė protesto akciją.<br>G. Savickis (ELTA)
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-10-17 14:15, atnaujinta 2018-03-16 01:23

„Jaunimas reiškia pasipiktinimą ir tikisi reikiamos institucijos kreips didesnį dėmesį. Tikimės, kad Lietuvos žmonės daugiau nepardavinės savo balsų ir juos vertins šitaip įkūnydami demokratinius principus Lietuvos Respublikoje“, - sakė rinkimus stebėjęs „Dešiniosios minties“ judėjimo pirmininkas Linas Kojala.

Z.Vaigauskas jaunimui sakė besidžiaugiantis dėl aktyvių pilietinių akcijų, žadėjo pasirūpinti atsakingesniu rinkimų organizavimu ir prisipažino, kad gailisi pasilikęs VRK pirmininko poste šiai kadencijai.

„Labai gailiuosi, kad sutikau pasilikti komisijos pirmininku. Aš matau atsakomybę, gal reikėjo pradėt varpais anksčiau mušt, bet mums pavykdavo tą situaciją sureguliuot su komisijos narių entuziazmu, šį kartą nepavyko.“, - apgailestavo Z. Vaigauskas.

Jaunuoliai įteikė VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui kreipimąsi, kuriame nuogąstaujama dėl gausybės pažeidimų, užfiksuotų pirmojo Seimo rinkimų turo metu.

Akcijoje dalyvavo apie 70 žmonių, kurie laikė plakatus su užrašais „Ar jau baigėte skaičiuoti nupirktus balsus?“, „Populizmą kentėm, bet pirkti - jau per daug“. Akciją organizavo dešiniosios krypties jaunimo organizacijos - Jaunieji krikščionys demokratai, Jaunųjų konservatorių lyga ir Lietuvos liberalus jaunimas.

Stebėtojas Vytautas Keršanskas pasakojo apie įvairius pažeidimus Vilniaus - Trakų apygardoje. Jie teigė matę balsadėžes be antspaudų ir plombų, biuletenius, neįskaitytus protokoluose. Daug problemų kėlė grupėmis ateinantys balsuoti asocialūs asmenys, į kabinas bandę užeiti po du. 

„Susidūrėm su problema, kad kažko įrodyti praktiškai neįmanoma, nes nepagautas - ne vagis, o pagauti šioje situacijoje yra siaubingai sudėtinga, kadangi teisiškai įrodyti, kad šitas pirko ar šitas pardavė yra neįmanoma“, - sakė V. Keršanskas. 

„Situacija turi keistis iš esmės, nes pavieniais gaudymais nieko nepakeisi“, - pridėjo jis. 

VRK pirmininkas teigė ataskaitose jau ir anksčiau įvardijęs pagrindines problemas, su kuriomis susidurta per šiuos rinkimus, tačiau tikėtasi su jomis susidoroti.

Z. Vaigauskas žiniasklaidai sakė, kad jam liūdna dėl šiuo metu susidariusios situacijos ir dėl to, kad egzistuoja rinkėjai, kuri pasiduoda pirkimams. 

„Bet aš nevertinčiau situacijos kritiškai. Daugelis juk supranta, kad tiems politikams reikės atgauti pinigus“, - jaunimui sakė Z. Vaigauskas.

Protestuotojams jis pažadėjo peržiūrėti protestuotojų perduotą medžiagą kartu su kitais komisijos nariais ir prašė jaunimo pagalbos aktyviai reaguojant į problemas.

„Ten, kur buvo papirkimai, policija ir prokuratūra dabar tiria, lauksim, tikimės sulaukti. Ar sulauksim, negaliu atsakyti, tą gali atsakyti tik prokurorai. Mes turime galių (neturime - red.), galime pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais, bet dokumentuoti ir sukaupti informaciją mes galime minimaliai. Liudininkų parodymai labai svarbūs, nes aš jaučiu, kad tie, kurie organizavo balsų pirkimus, eis į teismą, o teisme mums reikalingi liudininkai, kurie tiesiai šviesiai pasakytų, ką matė. Mes tuomet turime galimybių bylą laimėt“, - sakė VRK pirmininkas.

Z. Vaigausko teigimu, jeigu atsiras drąsių pilietiškų žmonių, kurie netylės, Lietuvoje bus įmanoma sumažinti pažeidimų skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.