Z. Vaigauskas: „Šie rinkimai buvo sąžiningi ir garbingi, papirkinėta tik keliose apygardose“

Seimo rinkimai vyko sąžiningai, pažeidimai nebuvo dideli – taip vertina Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas Zenonas Vaigauskas. Jo komisija iki sekmadienio turi nuspręsti, ar skelbti rinkimus neįvykusiais, ar galiojančiais.

Pasak Z. Vaigausko, šie rinkimai į Seimą buvo sąžiningi.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Pasak Z. Vaigausko, šie rinkimai į Seimą buvo sąžiningi.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Oct 17, 2012, 10:19 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:06 AM

Kalbėdamas su „Lietuvos ryto“ televizija Z. Vaigaukas labai abejojo, ar jo komisija nuspręs rinkimus daugiamandatėje apygardoje skelbti neįvykusiais. Nes tokiam sprendimui, jo nuomone, turėtų pritarti ir Konstitucinis Teismas.

Mat kiti rinkimai daugiamandatėje apygardoje vyktų tik po pusmečio, tą laiką turėtų dirbti dabartinės sudėties Seimas.

„Suprantu, kad kraujas verda, bet, matyt, sprendimą reikia priimti, kad jis būtų pamatuotas ir įvykdytinas“, - sakė Z. Vaigauskas.

„Nėra taip jau blogai, nėra tokia situacija tragiška. Gal nesu visai tikslus, bet, mano vertinimu, susiduriame su papirkimu keletoje rinkimų apygardų, dėl kurių turėtume priiminėti sprendimus. Nematau jokių priekaištų daugeliui partijų, ir Darbo partijai. Nėra taip, kad visose rinkimų apygardose buvo vien papirkimas. Yra įvairūs žmonės ir mes, matyt, turėtume spręsti pagal kiekvieno paties asmeninius nuopelnus“, - sakė komisijos pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad rinkimų rezultatai iš esmės sutampa su rinkėjų apklausomis.

„Labai svarbu, kad apklausos duomenys sutampa. Visi gali būti tvirtai įsitikinę, kad iš esmės rinkimų rezultatai atitinka sąžiningų, garbingų rinkimų principus.

Mes šiuose rinkimuose komisijas per daug nuvarginome ir save nuvarginome. Ir turėjome kai kurių kandidatų visiškai negarbingo elgesio (matote, ikiteisminis tyrimas prasidėjęs yra), kur nieko nepaisant nachališkiausiu būdu siekti sau naudos papirkinėjant“, - dėstė Z. Vaigauskas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) šiandieną paragino rinkimų papirkinėjimą aptarti Valstybės gynimo taryboje, rašo BNS.

Seimo NSKG savo ruožtu trečiadienį konstatavo, kad per Seimo rinkimus nustatyti rinkėjų papirkinėjimo atvejai gali sukelti rimtas neigiamas pasekmes. Dėl to komitetas bendru sutarimu nusprendė atkreipti Seimo pirmininkės Irenos Degutienės dėmesį, kad tokie atvejai kelia pavojų nacionaliniam saugumui, todėl tikslinga šį klausimą teikti svarstyti Valstybės gynimo tarybai, dalyvaujant kompetentingų valstybės institucijų atstovams.

Ketvirtadienį popiet parskridęs iš vizito Rumunijoje premjeras Andrius Kubilius planuoja susitikti su Z. Vaigausku, policijos generaliniu komisaru Sauliumi Skverneliu ir generaliniu prokuroru Dariumi Valiu.

Dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo per išankstinį balsavimą ir rinkimų dieną policija Lietuvoje iš viso yra pradėjusi daugiau kaip dešimt ikiteisminių tyrimų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas yra patvirtinęs, jog daugiausiai skundų sulaukta dėl Darbo partijos kandidatų. Taip pat Z.Vaigauskas per spaudos konferenciją pirmadienį sakė, kad anksti spręsti, ar minėti pažeidimai gali keisti inkimų rezultatus, kol nėra teisėsaugos įvertinimo.

Po sekmadienį vykusių parlamento rinkimų pirmojo turo daugiamandatėje apygardoje daugiausia - 19,84 proc. balsų gavo Darbo partija. Antri su 18,38 proc. balsų liko socialdemokratai, treti - konservatoriai su 15,06 proc. balsų. Liberalų sąjūdis surinko 8,57 proc. balsų, Drąsos kelio partija - 7,98 proc., partija „Tvarka ir teisingumas“ - 7,31 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcija - 5,83 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.