Kam naudingas paviešintas I. Degutienės pokalbio įrašas?

Paviešintas Seimo pirmininkės Irenos Degutienės garso įrašas, kuriame ji Dalios Grybauskaitės valdymą gretina su Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimu – niekam nenaudingi mažų niekšelių pikti darbai.

„Vienmandatėje Neringa Venckienė prieš I. Degutienę (nuotraukoje) pralaimės dėl milijono kitų priežasčių, įrašas čia niekuo negalėjo padėti“, - sakė M. Katkus.<br>R. Danisevičius
„Vienmandatėje Neringa Venckienė prieš I. Degutienę (nuotraukoje) pralaimės dėl milijono kitų priežasčių, įrašas čia niekuo negalėjo padėti“, - sakė M. Katkus.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 22, 2012, 8:44 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:39 PM

„Įrašo paviešinimas nenaudingas absoliučiai niekam. Labai nenaudingas I. Degutienei, D. Grybauskaitei ir visai konservatorių partijai. „Drąsos keliui“ kaip partijai, kurios tikslas kovoti už tiesą, kompromatų laikymas irgi visai nenaudingas. Juk įrašas – pusmečio senumo“, - sakė viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus.

Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto lektorius dr. Mantas Martišius kalbėjo vaizdingiau, vadino įvykį „mažų niekšelių piktais darbais“.

M. Katkus gyrė I. Degutienę už pasirinktą strategiją tylėti: „Reakcija, kai absoliučiai nekreipia dėmesio, naudingiausia. Ji elgiasi teisingai. Bet koks naujos tematikos įliejimas tik eskaluotų toliau temą. O dabar šis skandalas numirs savo mirtimi.“

Jis akcentavo, kad įrašas – ne naujas. Jo įsitikinimu, per pusę metų daug kas gali pasikeisti, o ypač žmonių santykiai: „Jei būtų siūliusi kyšį, būtų kas kitą, o ji tiesiog išsakė savo nuomonę. Juolab, kad FNTT skandalo metu daug kas išsakė įvairias nuomones apie prezidentę, tai darė viešai.“

Su įrašu pavėlavo

Paviešinti įrašą, anot M. Katkaus, oponentams buvo kur kas prasmingiau, kai D. Grybauskaitė parodė palankumą konservatorių partijai, arba prieš pirmąjį rinkimų turą. Tai būtų labiau pakenkę konservatoriams.

„Nemanau, kad dabar tai turės įtakos. Vienmandatėje Neringa Venckienė prieš I. Degutienę pralaimės dėl milijono kitų priežasčių, įrašas čia niekuo negalėjo padėti“, - sakė M. Katkus.

Jo nuomone, skandalas nuskambės tiek, kad turėtų didelės įtakos politikų įvaizdžiui ar rinkimų rezultatams: „Reikia pripažinti, kad ne visi skaito ir žiūri tas žiniasklaidos priemones, kuriose informacija pasirodė.“

Kompromatai – politikos dalis

Lektorius M. Martišius didelės reikšmės paviešintam įrašui nesuteikia. Tai – ne pirmas kartas istorijoje, kada oponentai į dienos šviesą ištraukia asmenį kompromituojančią informaciją.

„Ir Yasseras Arafatas, Palestinos lyderis, kuris gavo taikos premiją, patyrė panašią situaciją. Buvo gana įtempta situacija, prasidėjo suvienijimo procesas, pasirodė įrašas, kuriame Y. Arafatas į šuns dienas dėjo politinius oponentus. Įrašas turėjo nutraukti derybas, bet tai nepasisekė“, - pasakojo lektorius.

Kitas panašus pavyzdys – iš Rusijos politinio gyvenimo. „Prezidentas Borisas Jelcinas atleido generalinį prokurorą, o Dūma atsisakė jį atleisti. Netrukus „panašus vyras į generalinį prokurorą“ buvo nufilmuotas besilinksminantis su prostitutėmis, vaizdo įrašas paviešintas. Nepaisant to, prokuroras nebuvo taip iš karto atleistas“, - pasakojo M. Martišius.

Gruzijoje suveikė

Kartais paviešinta kompromituojanti informacija pasiekia savo. „Gruzijoje neseniai vyko rinkimai. Pasirodė žinia apie kankinimus Gruzijos kalėjimuose ir kad tai vyksta su valdžios žinia. Pozicijos ir opozicijos reitingai buvo labai panašūs. Nors įrašas buvo darytas gegužę, parodytas prieš rinkimus, jis lėmė opozicijos pergalę“, - sakė specialistas.

Dirbdamas Seime korespondentu, jis girdėjo ne vieną aštresnį pasisakymą: „Parlamentarai – mūsų visuomenės dalis, kokia mes kalba kalbame, ir jie labai panašiai. Mano manymu, ji pabuvo atviresnė, familiaresnė. Nors jos statusas reikalauja visą laiką būti pasitempusiai ir kontroliuojančiai savo kalbą, bet net ir JAV prezidento rinkimuose neįmanoma išvengti tokių nesusipratimų.

Demokratai prasibrovė į uždarą erdvę ir nufilmavo, kaip Baracko Obamos oponentas Mittas Romney labai nepagarbiai atsiliepė apie demokratų rinkėjus. Visi žmonės kalba. Tas pats Arūnas Valinskas yra viešai pavadinęs prezidente boba. Aišku, geriau, kad tokių pasisakymų būtų mažiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.