Likus dviem savaitėms iki rinkimų kandidatų nebenubausi, todėl jie daro ką nori

Prieš pat Seimo rinkimus kandidatų rinkimų prievaizdas bausti nebegali, todėl nesąžiningi kandidatai pasijunta visagaliai ir nebaudžiami papirkinėja rinkėjus. Vienintelė sankcija komisijos rankose - panaikinti rinkimų rezultatus ir juos skelbti iš anksto, Konstituciniam Teismui skundėsi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas.

Pagal įstatymą, likus 15 dienų iki rinkimų, kandidato nebegalima pašalinti iš rinkimų. Net ir tuo atveju, jei jis šiurkščiai pažeidžia rinkimų įstatymą.<br>M. Patašius
Pagal įstatymą, likus 15 dienų iki rinkimų, kandidato nebegalima pašalinti iš rinkimų. Net ir tuo atveju, jei jis šiurkščiai pažeidžia rinkimų įstatymą.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Oct 24, 2012, 2:18 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:53 PM

Pagal įstatymą, likus 15 dienų iki rinkimų, kandidato nebegalima pašalinti iš rinkimų. Net ir tuo atveju, jei jis šiurkščiai pažeidžia rinkimų įstatymą.

„Įstatymas kandidatui likus 15 dienų iki rinkimų suteikia visišką nebaudžiamumą. Tai leidžia daryti prielaidas kai kuriems kandidatams, kurie stengiasi neteisėtai paveikti rinkimus, per tą 15 dienų terminą panaudoti pačius efektyviausius būdus“, - trečiadienį Konstitucinio Teismo posėdyje sakė Z. Vaigauskas.

Arba naikini viską, arba nedarai nieko

Per šį 15 dienų laikotarpį vyksta ir išankstiniai rinkimai, tačiau šiuo metu už rinkėjų papirkinėjimą ar kitus pažeidimus - net ir itin šiurkščius - pašalinti kandidato iš rinkimų nebegalima.

Rinkimų prievaizdas skundėsi, kad vienintelė išeitis VRK lieka skelbti naujus rinkimus. Pašalinti iš rinkimų tik to kandidato, kuris papirkinėjo rinkėjus, o kitiems leisti varžytis toliau komisija negali.

„Toks mechanizmas sudaro tam tikrą nebaudžiamumo atmosferą“, - skundėsi Z. Vaigauskas.

„Už balsų pirkimą, mano įsitikinimu, yra nustatyta per menka baudžiamoji atsakomybė. Tai neleidžia policijai naudoti žvalgybos įstatymo galimybių nustatant papirkimo organizatorius. Geriausiu atveju nustatomi žemiausios grandies vykdytojai“, - konstatavo jis.

Pateko ne tas

Konstitucinis Teismas nagrinėja VRK sprendimą nutraukti rinkimus Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje ir skelbti juos iš naujo.

VRK savaitgalį nusprendė, kad šioje apygardoje Darbo partijos kandidatas Rimvydas Podolskis šiurkščiai pažeidė rinkimų įstatymus, papirkinėjo rinkėjus. Dėl šių veiksmų jis, VRK nuomone, neteisėtai pateko į antrąjį rinkimų turą. Todėl VRK panaikino rinkimų rezultatus.

R. Podolskis pateko į antrąjį rinkimų turą tik maždaug 300 balsų aplenkęs antroje vietoje likusį socdemų atstovą Nikolajų Gusevą.

„Mūsų įsitikinimu, rinkimų rezultatams buvo padaryta žala. Kandidatai, kurie išeina į antrą ratą, yra ne tie, kurie būtų, jei nebūtų papirkinėjimo“, - sakė Z. Vaigauskas.

Balsas už 10 litų

VRK tikina, kad R. Podolskis iš pradžių renginiuose gausiai dalijo dovanas rinkėjams, vėliau jo atstovai, įtariama, per išankstinį balsavimą pirko balsus.

„Balsuojant iš anksto, pašto vokais, R. Podolskis gavo žymiai neproporcingai daugiau balsų, palyginti su balsadėžėje gautais balsais. Akivaizdu, kad rinkėjai, kurie atvyko balsuoti iš anksto, balsavo savivaldybėje, žymiai daugiau balsų atidavė R. Podolskiui nei kitiems kandidatams.

Policija per išankstinius rinkimus pagavo balsų pirkėją, kai iš apygardos atėjo pranešimai, kad buvo vežami rinkėjai, kurie buvo orientuojami balsuoti už R. Podolskį. Ši aplinkybė verčia manyti, kad per balsavimą paštu buvo daromi neteisėti veiksmai“, - sakė Z. Vaigauskas.

Balsai, jo žiniomis, pirkti po 10 litų. „Tiesą sakant, tai labai nedaug“, - įvertino VRK vadovas.

Kreiptis į Konstitucinį Teismą prezidentės paprašė partija „Tvarka ir teisingumas“, kurios kandidatas Algimantas Dumbrava didele persvara laimėjo pirmąjį rinkimų turą šioje apygardoje. 

A. Dumbravai priekaištų VRK neturi.

Prezidentė į Konstitucinį Teismą kreipėsi tik tam, kad išsklaidytų abejones. Ji nepalaiko nei VRK, nei „Tvarkos ir teisingumo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.