A. Butkevičius: „Konstitucinis Teismas išsklaidė abejones ir patvirtino, kad einame teisingu keliu“ (papildyta, komentaras)

Prezidentės laukia nelengva užduotis

A. Butkevičius pasiryžęs toliau dirbti su Darbo partija.<br>D. Umbrasas
A. Butkevičius pasiryžęs toliau dirbti su Darbo partija.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 10, 2012, 11:09 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:54 PM

„Abejonės išsklaidytos ir visuomenėje turėtų atsirasti daugiau aiškumo. Manau, kad Konstitucinis Teismas irgi parodė, kad mes einame teisingu keliu“, - BNS sakė A. Butkevičius.

Pasak socialdemokratų lyderio, Konstitucinio Teismo išvada leidžia teigti, kad pažeidimai buvo pernelyg sureikšminti, nes „ne tos partijos laimėjo rinkimus“.

„Konstitucinis Teismas patvirtino, kad per daug buvo sureikšmintas dalykas dėl to, kad ne tos partijos, matyt, buvo laimėję rinkimus ir tas procesas užsitęsė, nors tai nenaudinga visai Lietuvai“, - kalbėjo socialdemokratų vadovas.

Prezidentės laukia nelengva užduotis

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) direktorius Ramūnas Vilpišauskas sako, kad po Konstitucinio Teismo (KT) išvados, kuri nesuteikia Seimui pagrindo pripažinti negaliojančiais rinkimų daugiamandatėje apygardoje rezultatų, prezidentė turėtų išsakyti savo poziciją, kokią valdančiąją koaliciją ji mato.

„Dabartinė situacija svarbi tuo, kad jau prezidentė turėtų žengti kitą žingsnį ir išsakyti nuomonę, kaip mato valdančiąją koaliciją ir konkretizuoti savo poziciją. Tai dabar tampa svarbiausia“, - šeštadienį dėstė R. Vilpišauskas.

Komentuodamas prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymą, kuriuo ji pareiškė matanti tris galimus koalicijų variantus, R. Vilpišauskas teigė, kad viena jų galėtų būti vadinamoji „vaivorykštės“ koalicija - socialdemokratų ir konservatorių.

„Galima alternatyva be Darbo partijos, kadangi prezidentė aiškiai pasakė, kad nenorėtų jos koalicijoje, būtų socialdemokratų ir konservatorių bei Liberalų sąjūdžio koalicija. Kitaip sakant, „vaivorykštinė“, - teigė R. Vilpišauskas.

Pasak jo, prezidentė galėjo turėti omenyje ir visų Seime esančių partijų, išskyrus konservatorius, liberalus bei Darbo partiją, koaliciją, tačiau „jie būtų dar nestabilesni“.

Pasak politologo, buvo galima tikėtis, kad KT nepriims sprendimo, panaikinančio rinkimų rezultatus.

„To reikėjo tikėtis. Greičiausiai Konstitucinis Teismas analizavo, kas būtų, jeigu būtų priimtas toks sprendimas, kuris reikštų, kad pagal sąrašus rinktų politikų teisėtumu galima abejoti. Teismas turbūt įvertino galimas pasekmes ir įvertino pažeidimų mąstus ir priėmė tokį sprendimą“ teigė R. Vilpišauskas.

Pasak jo, teismo sprendimas leis toliau tęsti koalicijos derinimo procesą, o partijos galės apeliuoti į KT sprendimą, kaip padėjusį tašką dėl abejonių rinkimų skaidrumu ir teisėtumu.

Darbiečiai turės atlikti rokiruotę

Konstitucinis Teismas šeštadienį paskelbė, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, tačiau mandatų skaičius daugiamandatėje apygardoje nustatytas teisingai, šeštadienį paskelbė Konstitucinis Teismas.

„Vyriausiosios rinkimų komisijos lapkričio 4 dienos sprendimu (...) tiek, kiek juo nustatyta, kad Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė išrinkti į Seimą daugiamandatėje rinkimų apygardoje pagal Darbo partijos kandidatų sąrašą, buvo pažeista Seimo rinkimų įstatymo 5 straipsnio pirmoji dalis, 90 straipsnis“, - sakė R. K. Urbaitis.

Išbraukus minėtus kandidatus iš Darbo partijos sąrašo, pagal rinkimuose gautus reitingo balsus į išrinktųjų sąrašą pretenduoja pakilti „darbiečiai“ Vilija Filipoviečienė, Gediminas Jakavonis, Larisa Dmitrijeva.

Teismas pažeidimų taip pat nustatė Biržų-Kupiškio vienmandatėje rinkimų apygardoje, kur Seimas turbūt turės skelbti pakartotinius rinkimus. Šitoje apygardoje laimėtoju buvo patvirtintas socialdemokratas Aleksandras Zeltinis.

„Pagal sąrašus tenkančių kandidatų skaičius nėra pakitęs tiek Darbo partijai, tiek socialdemokratų partijai, tiek kitoms partijoms“, - sakė teismo pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis.

Tačiau, Konstitucinio Teismo nuomone, tvirtindama galutinę Darbo partijos eilę ir nustatydama, kokie konkretūs asmenys išrinkti į Seimą, Rinkimų komisija nevertino turimos informacijos apie galimą masinį balsų pirkimą kai kurių kandidatų atžvilgiu.

„Vyriausiosios rinkimų komisijos lapkričio 4 dienos sprendimu (...) tiek, kiek juo nustatyta, kad Jolanta Gaudutienė, Jonas Pinskus, Živilė Pinskuvienė išrinkti į Seimą daugiamandatėje rinkimų apygardoje pagal Darbo partijos kandidatų sąrašą, buvo pažeista Seimo rinkimų įstatymo 5 straipsnio pirmoji dalis, 90 straipsnis“, - sakė R. K. Urbaitis.

Socialdemokratai valdančiąją koaliciją ketina formuoti su Darbo partija bei partija „Tvarka ir teisingumas“. Prezidentė Dalia Grybauskaitė iki šiol nepritarė Darbo partijos įtraukimui į koaliciją, tačiau savo galutinį vertinimą žadėjo pateikti po Konstitucinio Teismo išvados.

Prezidentė lauks Seimo sprendimo

Prezidentei KT atstovavusi jos patarėja Indrė Pukanasytė teigė, jog „prezidentė Konstitucinio Teismo išvados nekomentuoja“.

„Dabar kadangi pagal Konstituciją ir Seimo rinkimų įstatymą Seimas turi priimti sprendimą, o prezidentė pati priims sprendimus ir apie juos informuos kitos savaitės pradžioje“, - sakė patarėja.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, jog Konstitucinio Teismo išvada - netikėta, tačiau vertinga.

„Kiek netikėtas ir nelauktas Konstitucinio Teismo sprendimas, apibendrinantis sakyčiau rinkimų patirtį ir labai vertingas, nes Konstitucinio Teismo sprendimo esmė, kad kandidatų sąrašai daugiamandatėje apygardoje nekvestionuojami, tą patį ir mes labiausiai akcentavome, (...) ir tas pats darytas yra paklausimas - Seimo ir prezidentės.

Bet Konstitucinis Teismas iškėlė visai kitą aspektą, kuris nebuvo svarstytas ir kuris rinkimų įstatymu, mano supratimu, nėra pakankamai aiškiai apibrėžtas - kad tie kandidatai, kurie pažeidė įstatymą, turėtų būti braukiami ir iš daugiamandatės rinkimų apygardos kandidatų sąrašo ir negauti mandatų pagal reitingo balsus. Tai tie Darbo partijos kandidatai yra, tas Konstitucinio Teismo sprendimu ir pasiūlyta padaryti“, - žurnalistams sekmadienį sakė Z. Vaigauskas.

Anot jo, dabar atitinkamus sprendimus turėtų primti Seimas - t.y. rinkimai Biržų - Kupiškio rinkimų apygardoje, kurioje laimėtoju buvo pripažiintas socialdemokratas Zeltinis bus pripažinti neįvykusiais, taip pat bus sprendžiama dėl Darbo partijos sąrašo eiliškumo.

„Čia tą spręs Seimas, bet greičiausiai spręs taip, kad Biržų Kupiškio rinkimų apygardoje rinkimai yra neįvykę ir kandidato išrinkto Seimo nariu nėra, tai čia būtų socialdemokratų partijos kandidatas Zeltinis. Darbo partijos kandidatai, kurie išvardinti KT sprendime, yra siūloma, kaip suprantu, kad jie būtų iš partijos kandidatų sąrašo visiškai išbraukti ir jokių mandatų neturėtų gauti, tai jų vietą užims tie kandidatai, kurie įrašyti DP sąraše ir gavę mažiau reitingo balsų“, - aiškino Z. Vaigauskas.

Jis pripažino, jog VRK neatliko gerai darbo kai kuriais atvejais, tačiau klausiamas apie galima atsistatydinimą teigė kol kas to nesvarstąs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.