Kauniečiai gavo galimybę patyrinėti savo miestą

Istorija ir architektūra besidomintys kauniečiai gali patys sau surengti ekskursijas, už kurias nereikės mokėti. Išsamia informacija apie du parengtus maršrutus ir objektus dalijasi architektūros tyrinėtojai.

Pastatas, kuriame šeimininkauja ugniagesiai gelbėtojai, simbolizuoja moderniąją tarpukario Lietuvos architektūrą.<br>M. Patašius
Pastatas, kuriame šeimininkauja ugniagesiai gelbėtojai, simbolizuoja moderniąją tarpukario Lietuvos architektūrą.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Laikinoji sostinė")

Nov 11, 2012, 6:49 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:29 PM

Kauno technologijos universiteto Architektūros ir urbanistikos tyrimo centro mokslininkai parengė dviejų įdomių ekskursijų po miestą maršrutus.

Kaip keliauti, kokius objektus lankyti, ką apie juos reikia žinoti – visa išsami kelerius metus kruopščiai rinkta medžiaga pateikiama internete.

Kiekvienas centro internetinės svetainės lankytojas informaciją gali parsisiųsti nemokamai.

Pavyko sukurti du maršrutus

Projekto vadovas mokslų daktaras Vaidas Petrulis pasakojo, kad Kaunas neretai vadinamas architektūros sostine. Tai ir paskatino sukurti maršrutus, atspindinčius miesto charakterį.

„Norėjome pabrėžti, kas būdinga ir išskirtina skirtingų laikotarpių Kauno architektūrai, siekėme parodyti privalumus, bet nevengti ir kritiško požiūrio“, – sakė V. Petrulis.

Darbas pradėtas 2009 metais. Iki šiol komandai pavyko sukurti du maršrutus po Kauną. Kauniečiai kviečiami susipažinti su tarpukario architektūros palikimu ir sovietine naujamiesčio architektūra.

Sukaupė 30 pastatų istoriją

Maršrute „Modernizmo atspindžiai laikinojoje Lietuvos sostinėje“ galima prisiliesti prie trumpo, tačiau gilų pėdsaką Lietuvos architektūros istorijoje palikusio periodo – tarpukario Lietuvos Respublikos.

„Didžiojoje Vakarų pasaulio dalyje po Pirmojo pasaulinio karo plitusios modernizmo idėjos netrukus pasireiškė ir Lietuvoje. Užsienyje studijavusių architektų atneštos į gimtąjį kraštą, čia jos įgavo savitą formą, neretai vadinamą kaunietiškąja architektūros mokykla“, – pasakojo mokslininkas.

Į maršrutą įtraukta 30 objektų. Kelionė prasideda nuo Kauno ugniagesių ir Centrinio pašto rūmų. Šie du objektai laikomi atskaitos tašku, nuo kurio pradėjo formuotis tolimesnės statybos mūsų mieste.

Pasivaikščiojimo metu kauniečiai gali susipažinti su garsiausių to meto architektų Vytauto Landsbergio-Žemkalnio, Arno Funko, Broniaus Elsbergo, Stasio Kudoko projektuotais pastatais.

„Šią ekskursiją galima skirti į dvi dalis – Kauno naujamiestį ir Žaliakalnį. Pirmoji labiau tinka pėstiesiems. Antroji bus patogesnė dviratininkams ir ilgų pasivaikščiojimų mėgėjams“, – patarė V. Petrulis.

Išskyrė pokyčius centre

Kitas maršrutas – „Sovietinė Kauno naujamiesčio architektūra“.

„Galima tvirtinti, kad sovietinis laikotarpis itin stipriai pakeitė Kauno veidą. Mūsų sudarytas maršrutas, apimantis 21 objektą, iliustruoja svarbiausius sovietinės architektūros pokyčius naujamiestyje“, – pasakojo V. Petrulis.

Pradėti kelionę siūloma nuo Geležinkelio stoties. Tai buvo vienas pirmųjų mieste pokario statinių, atspindinčių stalinizmo architektūros estetiką.

Šio stiliaus atspindžių galima pamatyti ir kituose maršruto objektuose – dabartiniame Kauno valstybiniame dramos teatre, gyvenamuosiuose namuose Laisvės alėjoje 81 ir 100.

Nepamiršo ir „Merkurijaus“

Mokslininkas pastebėjo, kad architektūra sparčiai ėmė keistis po SSKP XX suvažiavimo 1956 metų vasarį.

„Socrealizmą“ sparčiai keitė į Sovietų Sąjungą įsiveržęs Vakaruose tuo metu jau beišsikvepiantis tarptautinis modernizmas. Žmonių mintyse socialistinis modernizmas siejasi su minimaliai egzistencijai pritaikytais daugiabučiais – „chruščiovkomis“. Tačiau centrinėje miesto dalyje rasime originalių architektūrinės minties apraiškų“, – įsitikinęs V. Petrulis.

Tokiais mokslininkas laiko postmodernistinio stiliaus M. Žilinsko galeriją, dekoratyvią vaistinę „Viltis“.

Į maršrutą įtraukti ir iki šiol nebaigti statyti „vaiduokliai“ bei nebeišlikęs prekybos centras „Merkurijus“. „Manau, kad architektūros istorijos gerbėjams bus įdomu prisiminti nugriautą „Merkurijų“, jo istoriją, palyginti jo nuotraukas su nauju, vietoj jo išdygsiančiu objektu“, – įsitikinęs mokslininkas.

Rengia naują ekskursiją

V. Petrulio teigimu, kad ir kaip būtų paradoksalu, surinkti medžiagą apie sovietmečio architektūrą buvę sunkiau nei apie tarpukariu išdygusius pastatus.

„Daug medžiagos apie tarpukario architektūrą, objektų brėžinių radome Kauno apskrities archyve. Sudėtingiau buvo gauti fotografijų. Buvęs projektavimo institutas, kuriame kaupta sovietmečio architektūros medžiaga, atkūrus Nepriklausomybę buvo išdraskytas, sunaikintas. Laimei, informacijos gavome iš pačių tuo metu kūrusių architektų“, – pasakojo mokslininkas.

Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro darbuotojai jau sudarinėja trečiąjį maršrutą po Kauną. Renkamos žinios apie tarpukario pastatus, kuriuose atsispindi tautiniai simboliai. Naujos ekskursijos planą ketinama sudaryti iki pavasario.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.