Bendrabučius niokojančių Vilniaus studentų įžūlumui ribų nėra

Smarkumu ne kartą pasižymėję Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) bendrabučių gyventojai praėjusį savaitgalį pasilinksmino kaip reikiant. Prie vieno Saulėtekio gatvėje esančio dvylikaaukščio riogsojo pro langą išmesto televizoriaus liekanos. Valytoja nuo dvylikto aukšto balkono grindų gramdė kiaušinienę – kažkas bandė išsikepti omletą ant balkono grindų.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-11-12 17:46, atnaujinta 2018-03-15 12:44

Išdaužyti balkono stiklai, šiukšlių krūvos – dažnas vaizdas VGTU bendrabučiuose po savaitgalių. Bet studentai negailėjo kritikos ir bendrabučių administratoriams – esą ne visada yra karšto vandens, blogai veikia interneto ryšys.

Pasidaro taip pikta, kad nervams nuraminti tenka padaužyti stiklus ar išmesti pro langą neįdomias laidas rodantį televizorių. Bet taip humaniškiau, nei prieš du dešimtmečius elgdavosi Vilniaus universiteto studentai fizikai – pro pirmo aukšto balkonus išmesdavo seksui „nepasirašiusias“ merginas.

VGTU bendrabučius Saulėtekyje administruojančios bendrovės „Economus“ projektų vadovas Vytautas Jurgaitis griebėsi už galvos, pamatęs vaizdą prie dvylikaaukštės studentų buveinės.

Išdaužyti stiklai, sugadintas inventorius, šiukšlių krūvos administratorių jau nebestebina. Bet po šio savaitgalio įsilinksminę studentai pro langą ar balkoną išmetė ir televizorių. Mesta iš aukštai, nes aparatas pažiro į smulkias šukes. Laimė, nepataikė ant praeivio.

Taip pat išdaužtas dvylikto aukšto balkono stiklas, išverstos koridoriaus durys, nulupti apsauginiai pusrūsio langų skydai.

Triukšmadariai nieko nebijo

„Čia dar nieko baisaus. Va, būtumėte pamatę, kas vyko rugsėjo pirmosiomis dienomis, tada tai pasilinksmino „chebrytė“!“ – atviravo portalo lrytas.lt užkalbintas VGTU studentas Tautvydas.

„Ekonomus“ projektų vadovas V. Jurgaitis teigė, jog studentų siautėjimai Saulėtekio bendrabučiuose jau seniai tapo galvos skausmu. „Auksinio“ akademinio jaunimo nesutramdo net griežčiausia bausmė – šalinimas iš bendrabučio.

Vien spalio mėnesį su universiteto būstu atsisveikino 13 studentų. Patys jaunuoliai sakė, kad šiais mokslo metais pašalinta jau apie 20 studentų.

Studentai, su kuriais kalbėjosi portalo lrytas.lt žurnalistas, teigė esantys geriečiai, pro langus televizorių nemėtantys, smerkė alkoholio padauginančius savo bendramokslius, nors jų tapatybės, aišku, neatskleidė.

Tačiau jie pažėrė kritikos ir VGTU bendrabučių administratoriams.

Siutina blogas interneto ryšys

„Interneto ryšys nuolat trūkinėja, kaip mokytis? Karšto vandens kartais nebūna. Keturiuose bendrabučiuose tvarką prižiūri tik vienas budėtojas“, – skundėsi studentas Eligijus.

Jis net pateikė į sąmokslo teoriją panašią versiją, kuria tiki dalis bendrabučio gyventojų: esą administratoriai tyčia provokuoja netvarką, kad sukompromituotų studentus, o bendrabutį paverstų viešbučiu.

Dar vienas žurnalisto kalbintas jaunuolis tikino, jog iš bendrabučio išmetami ir nekalti - esą skaitytuvą sulaužęs studentas nebuvo nubaustas, nukentėjo tik pro šalį ėjęs kitas bendrabutietis.

„Kai kurių studentų įžūlumui nėra ribų. Mėto šiukšles, net sunkius daiktus pro langus, nors yra šiukšlių dėžės. Ir dar mums pretenzijas reiškia“, – piktinosi administratorių atstovas V. Jurgaitis.

Nuostolius atlygins visi

Už savaitgalį vieno ar kelių niekadarių padarytą žalą teks atlyginti visiems bendrabučio gyventojams. Tvarka tokia: administratoriai užsako remonto darbus, pinigai už juos surenkami iš visų bendrabutyje gyvenančių studentų.

Triukšmadariai anksčiau yra sugadinę ir brangiai kainuojančio inventoriaus: buvo sulaužyti sukamieji vartai, sugadintas įėjimo kortelių skaitytuvas.

VGTU antrakursis Tomas pripažino, kad siaubti bendrabutį negražu, bet jaunystė yra laikas išsisiausti, ir nieko čia nepadarysi. Iš tėvų pasakojimų jis teigė susidaręs įspūdį, jog nuo sovietų laikų Saulėtekis buvo akademinio jaunimo orgijų vieta.

„Pamanykit, televizorių išmetė, baisus čia daiktas. Mano tėvas prieš dvidešimt metų gyveno Saulėtekyje, Vilniaus universiteto fizikų bendrabutyje. Pirmame aukšte gyvenę jo bendrakursiai taip bausdavo merginas, kurios ateidavo į kambarį, bet seksui nepasirašydavo: jeigu būdavo žiema, daug sniego, tai jas pro balkoną išmesdavo“, – tvirtino jaunuolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.