Dešimtmetis be Katekizmo baigėsi – knygynuose pasirodė naujasis leidimas

Po dešimties metų pertraukos Lietuvos knygynuose vėl galima įsigyti Katalikų Bažnyčios Katekizmą (KBK). „Katalikų pasaulio leidiniai“ pristatė naująjį, tikinčiųjų ilgai lauktą KBK leidimą. 2000 egzempliorių tiražu išleista 980 puslapių knyga leidyklos knygyne kainuoja 90 litų, kituose – kiek brangiau.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 13, 2012, 10:00 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:18 PM

Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinio sekretoriaus padėjėjas kunigas Darius Trijonis sako, kad reikėjo daug kantrumo ir atidumo naujajam leidiniui paruošti. „Katekizmas nėra romanas ar grožinė literatūra, bet katalikiško Mokymo santrauka. Tikimės, kad kiekvienas sąmoningas katalikas suvoks, jog jo namų bibliotekoje ši knyga yra būtina“, - teigė dvasininkas.

- Kuo jis skiriasi nuo ankstesnio KBK leidimo? - portalas lrytas.lt paklausė D. Trijonį.

- Tiek ankstesniame, tiek dabartiniame leidime Katalikų Bažnyčios tikėjimo turinys nesikeičia. Rengiant Katekizmo Santrauką, kuri išėjo po pirmosios Katekizmo laidos, buvo sudaryta teologų komisija dėl terminologijos.

Naujai leidžiant Katekizmą buvo apsispręsta nedaryti naujo vertimo, tik labiau išryškinti ir suvienodinti teologinius terminus, kurie yra svarbūs perteikiant aiškią teologinę mintį. Taigi šiame leidime terminologija yra suderinta su KBK Santraukos tekstu.

Be to, paskutinis leidimas yra papildytas palaimintojo popiežiaus Jono Pauliaus II išreikštomis Evangelium vitae enciklikos mintimis apie gyvybės kultūrą ir jos išsaugojimą.

- Kuo šis leidinys svarbus katalikams? Kas jame rašoma?

- Praėjo jau dvidešimt metų nuo KBK sudarymo, todėl šie metai yra puiki proga dar kartą prisiminti šią sukaktį ir sulaukti naujo Katekizmo leidimo Lietuvoje. Be to, nuo spalio 11 d. iki kitų metų lapkričio 24 d. Visuotinėje Bažnyčioje yra paskelbti Tikėjimo metai, kurie kviečia viso pasaulio katalikus apmąstyti ir iš naujo įsigyventi į tas tikėjimo tiesas, kurias skelbia Bažnyčia.

Tikėjimo metai atsiliepia į žmogaus poreikį ieškoti galutinio savo gyvenimo tikslo, todėl, domėdamiesi Bažnyčios mokymu, iš naujo esame kviečiami atrasti tikėjimo kelionę, susitikimą su Kristumi, kuris suteikia mums gyvenimo įprasminimą. Katekizme glaustai perteikiama katalikiškojo tikėjimo samprata ir gyvenimo gairės.

Jis suskirstytas į keturias dalis: Credo – Katalikų Bažnyčios tikėjimo turinys; šventos liturgijos slėpiniai, ypač sakramentai; krikščioniška elgsena, perteikiama remiantis dešimt Dievo Įsakymų; krikščioniškoji malda kaip dvasinio krikščionio gyvenimo ugdymas.

- Kiek laiko ruošėte Katekizmą leidybai?

- Nors tai yra pakartotinis leidimas, kiekvienas leidimas įpareigoja atsakingai peržiūrėti ankstesnį tekstą ir formuluotes. Todėl ruošiant publikuoti reikėjo daug kantrumo ir atidumo: reikia nemažai laiko, kol suderinami ir paruošiami tekstai, praeina net keletas mėnesių.

- Kiek metų prekyboje nebuvo KBK?

- Apie 10 metų. Pirmas leidimas – 1996 metais.

- Kas, jūsų manymu, pirmiausia skubės pirkti katekizmą? Iš ko jau esate girdėję, kad laukia šio leidinio?

- Katekizmas nėra romanas ar grožinė literatūra, bet katalikiško Mokymo santrauka. Todėl kiekvienas katalikas turėtų jausti pareigą suvokti savo tikėjimą. Paprasčiausias būdas – perskaityti santrauką, kurioje sudėtas visas Katalikų Bažnyčios mokymas. Tik tada galime sakyti, kad nors šiek tiek žinome, ką reiškia tikėjimo slėpiniai. Todėl tikimės, kad kiekvienas sąmoningas katalikas suvoks, jog jo namų bibliotekoje ši knyga yra būtina.

Tai yra knyga, kuri skirta visų pirma vyskupams, kunigams ir katalikiškojo auklėjimo institucijų darbuotojams, kurie atsakingi už tikėjimo perteikimą savo ganomiesiems. O tuo pačiu ir visai Dievo Tautai, kuriai yra patikėtas tikėjimo lobis.

Be to, kiekvienas, kas nori pažinti religijas ar suvokti tiesos ieškojimo svarbą, atras puikios medžiagos savo studijoms. Taigi ši knyga skirta akademinei visuomenei ir kiekvienam žmogui, ieškančiam atsakymų į fundamentalius gyvenimo klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.