Politikai pašto dėžutėse dovanų neranda

Nereikėtų galvoti, kad kauniečiai įvairius reikalus savivaldybėje tvarko tik telefonu ar elektroniniu paštu. Miesto tarybos nariai jiems skirtose pašto dėžutėse randa gausybę skundų ir pasiūlymų.

Norimą žinią tarybos nariui galima palikti specialioje pašto dėžutėje.<br>P. Mantautas
Norimą žinią tarybos nariui galima palikti specialioje pašto dėžutėje.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Laikinoji sostinė")

Nov 17, 2012, 4:47 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:39 AM

Vos įžengęs į Kauno savivaldybės pastatą, dešinėje pusėje pamatai sustatyta 130 pašto dėžučių, skirtų visiems tarybos nariams ir savivaldybės padaliniams, komisijoms.

Pakliūti į šią erdvę nereikia jokių leidimų, todėl laiškus išrinktiesiems siunčia ne tik rūpesčių slegiami kauniečiai, bet ir reklaminių skrajučių platintojai.

Tarybos nariams siūloma lankyti šokių studiją, užsukti pas odontologą ar į naują kavinę. Kyšių jie tikina tokiu būdu negaunantys. Gal per siaura landa?

Gauna kolektyvinių skundų

Konservatorius Vygantas Gudėnas bent vieną skundą pašto dėžutėje aptinka prieš kiekvieną tarybos posėdį.

„Raktą turiu tik aš ir visada atvykęs į savivaldybę patikrinu dėžutės turinį“, – tvirtino įtakingas tarybos narys.

Dažniausiai jis randa įvairių kvietimų ir skundų. Dauguma skundų susiję su socialinėmis problemomis. Jų trumpai išdėstyti kalbant telefonu nepavyksta, todėl žmogaus istorija gula į 5–6 popieriaus lapus.

V. Gudėnas įžvelgia vieną dėsningumą – įprastu paštu beveik visada siunčiami kolektyviniai skundai. Pavasarį politikas tokiu būdu gavo Kauno bigbendo muzikantų skundą dėl neva netinkamos vadovo veiklos.

Jam šiek tiek keista, kad dalis sunkumų užkluptų žmonių vengia susitikti ir nenori tiesiai išdėstyti savo pozicijos.

Norėtų pastatyti stalą

„Dėžutės netikrinau tris dienas“, – rakindama spynelę pareiškė visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ atstovė Irena Matijošaitienė. Ji ištraukė išties didelį pluoštą popieriaus lapų.

Kaunietė iškart pateikė pasiūlymą – šalia pašto dėžučių būtina pastatyti stalą.

„Norėdama atrakinti dėžutę esu priversta rankinę ir kitus atsineštus dokumentus mesti ant grindų. Viršuje bijau dėti, kad jie neužkristų“, – sakė I. Matijošaitienė.

Jos nuomone, geriausias būdas išspręsti problemą – susitikti su žmogumi, tačiau dažnai tam trūksta laiko, mat istorijų pasakojimai kartais užtrunka labai ilgai. Paprasčiau pasikalbėti telefonu.

I. Matijošaitienė dažniausiai gauna prašymų vyresnio amžiaus žmonių, kurie vis dar tikisi, kad juos kažkas gali išgelbėti nuo užgriuvusių nemalonumų. Reklaminius lankstinukus tarybos narė meta į šiukšliadėžę net neperskaičiusi teksto ir pasiūlymais nesinaudoja.

Kartais dėžutė būna tuščia

Pakabinęs paltą drabužinėje, tarybos narys Židrūnas Garšva prieš tarybos posėdžio pradžią pasuko tiesiai prie savo pašto dėžutės. Jos viduje gulėjo keli popieriaus lapai.

Politikas tikino kaskart dėžutę patikrinantis, kai tik užsuka į savivaldybę. Rasti dokumentai dažniausiai būna susiję su tarybos sprendimais.

Ar tokiu būdu yra gavęs kokią nors dovaną arba kyšį?

„Negavau, bet laukčiau“, – juokavo Ž. Garšva.

Kartais dėžutė net per savaitę lieka tuščia. Taip nutinka ir tarybos nariui Kazimierui Nausėdai. „Dažniau žmonės kreipiasi elektroniniu paštu, nes toks bendravimo būdas yra patogesnis“, – mano K.Nausėda.

Į pašto dėžutę savivaldybėje kauniečiai jam meta prašymus dėl paramos projektams, socialinių pašalpų. K. Nausėda tikina bent kartą per savaitę ją tikrai patikrinantis.

Pasinaudojo kolegų patirtimi

Genovaitė Bivainienė

Kauno savivaldybės priimamojo vedėja

„Dėžutes savivaldybės vestibiulyje įrengėme prieš penkerius metus, kai įdiegėme vadinamąją vieno langelio kauniečių aptarnavimo sistemą.

Panašios dėžutės stovi Seime, Vilniaus savivaldybėje, o sumanymą nusižiūrėjome pas kolegas sostinėje.

Anksčiau įvairius raštus ar skundus žmonės nešdavo į raštinę, sekretoriatą, ieškodavo tarybos narių. Kol pakliūti į savivaldybę nereikėdavo leidimų, kauniečiai klaidžiodavo po pastatą ieškodami, kam įteikti dokumentus.

Dabar atvykėliai niekam netrukdydami gali palikti kažkuriam tarybos nariui ar savivaldybės padaliniui skirtus dokumentus. Dar negirdėjau, kad kas nors skųstųsi tokia tvarka, nes ji išties patogi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.