Briuselis atsisakė kalėdinės eglės. Versija – kad neįžeistų musulmonų jausmų

2012 m. Kalėdas Belgijos ir – de facto – Europos Sąjungos sostinė Briuselis pasitiks be tradicinės eglutės. Didžiojoje miesto aikštėje nuo lapkričio 30 d. žibės menkai eglę primenanti elektroninė „žiemos skulptūra“. Internete pasirodė daugybė pranešimų, kad 25 metrų aukščio instaliacija iš televizorių ekranų pasirinkta todėl, kad tradicinis kalėdinis simbolis – eglė – esą gali įžeisti Briuselyje gyvenančių musulmonų, kurių mieste gyvena visai nemažai, jausmus.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Nov 19, 2012, 12:16 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:51 AM

Vietoj Kalėdų – žiemos malonumai

Kaip rašo „Brussels Expat“, dienos metu bus galima užlipti į 25 m skulptūros viršų ir iš ten grožėtis miesto panorama. Sutemus ekranai įsižiebs sukurdami šviesų ir garsų spektaklį, trunkantį 10 minučių.

TheRightPerspective.org cituoja miesto tarybos narę Biancą Debaets, kuri teigia: „Aš įtariu, kad lemiamas veiksnys pakeičiant eglutę buvo jos nuoroda į krikščionišką religiją. Daugelį žmonių, kurie nėra krikščionys, eglutė gali įžeisti.“

Daugelyje Belgijos miestų gyvena nemažos musulmonų bendruomenės. 2008 m. atliktas tyrimas parodė, kad Briuselyje musulmonų yra 25,5 proc., Flandrijoje 3,9 proc., Valonijoje 4 procenatai.

Du musulmonai, išrinkti į Briuselio miesto tarybą, spalio mėnesį jau pasižymėjo, išreiškę pageidavimą Belgijoje įvesti šariato įstatymą.

Kiti šaltiniai neigia, kad prie miesto valdžios sprendimo tradicinę kalėdinę eglę pakeisti modernia instaliacija prisidėjo Briuselio musulmonai.

Philippe'as Close iš Briuselio Turizmo departamento sako: „Turiu paaiškinti, kad bus ten ir Kalėdų eglutė, ir Jėzaus gimimo scena. Kalėdinės tradicijos bus pagerbtos. Šių metų tema yra „žiemos malonumai“. Mes norėjome pabrėžti kultūrą ir modernumą, todėl paprašėme menininkų perkurti kalėdinę eglę, kuri iš tikrųjų yra pagoniškas simbolis.“

Briuselyje aktyviai pasirašinėjama peticija, reikalaujanti sugrąžinti miestui tikrą eglę. Kaip rašo westernspring.co.uk, jau surinkta daugiau kaip 10 tūkst. parašų.

Lietuvos musulmonų eglė netrikdo

Lietuvos musulmonų sunitų dvasinio centro – Muftiato atstovas Romas Krinickis lrytas.lt patikino, kad nei eglutė, nei kiti krikščioniški ar kitų religijų simboliai jų tikrai nei trikdo, nei žeidžia.

Paklaustas, koks jausmas jį patį kaip musulmoną apima mieste einant pro papuoštą kalėdinę eglę, R. Krinickis nusijuokė: „Normalus, kalėdinis jausmas.“

Kalėdas Lietuvoje gyvenantys musulmonai laiko tiesiog valstybine švente ir į jas žiūri su atitinkama pagarba, o švenčia patys savo religines šventes. „Mes negyvename islamo šalyje“, - pabrėžė musulmonų atstovas.

„Niekas mūsų nevaržo, o mes gerbiame kitus tikėjimus, kitas tradicijas. Kiekvienas turi teisę į savo įsitikinimus“, - aiškina R. Krinickis, kuriam, kaip pats sako, jau net atsibodo įrodinėti, kad islamas toleruoja ir kitas religijas. „Daug kas taip sako, bet mes jau nekreipiame dėmesio į tai“, - tvirtina jis.

Pasak R. Krinickio, didžiąją dalį Lietuvos musulmonų sudaro totoriai, gyvenantys mūsų šalyje nuo neatmenamų laikų.

Šiuo metu Lietuvoje priskaičiuojama apie 5 tūkst. musulmonų, apie 3 tūkst. iš jų – totoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.