Teisiamiems „darbiečiams“ Seimo prašys naikinti teisinį imunitetą

V. Uspaskichas kategoriškai atmeta kaltinimus.

Tai jau antras kartas, kai bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas paveda generaliniam prokurorui kreiptis į Seimą dėl teisiamų „darbiečių“ neliečiamybės.<br>D. Umbraso nuotrauka iš archyvo
Tai jau antras kartas, kai bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas paveda generaliniam prokurorui kreiptis į Seimą dėl teisiamų „darbiečių“ neliečiamybės.<br>D. Umbraso nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2012, 1:52 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:01 AM

Šią nutartį teismas priėmė remdamasis Konstitucija, Seimo Statutu, Baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis.

Po šios nutarties DP byloje paskelbta pertrauka, iki bus gautas Seimo sprendimas.

„Aš manau, kad gyvename teisinėje valstybėje ir teisingumas turi būti įvykdytas“, - sakė prokuroras S. Verseckas žurnalistams, paklaustas, ar šioje dar gali būti pasiektas teisingumas.

Seimo nariais tapo ir neliečiamybę praėjusią savaitę įgijo trys kaltinamieji - Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, jo pavaduotojas Vytautas Gapšys ir parlamentare išrinkta Vitalija Vonžutaitė.

Šiuo metu šie trys parlamentarai, buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė ir pati partija yra kaltinama dėl sukčiavimo. Kaltinimai buvo perkvalifikuoti spalio 26 dieną. Į nutarties paskelbimą antradienį po pietų neatvyko nė vienas kaltinamasis.

Tai jau antras kartas, kai bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas paveda generaliniam prokurorui kreiptis į Seimą dėl teisiamų „darbiečių“ neliečiamybės.

2008-ųjų lapkričio 19 dieną teismo nutartimi pavesta generaliniam prokurorui pristatyti Seimui pranešimą dėl V. Uspaskicho ir V. Gapšio patraukimo baudžiamojon atsakomybėn ir kitokio jų laisvės suvaržymo. Tų metų gruodžio 9 dieną Seimas priėmė rezoliuciją dėl leidimo patraukti „darbiečius“ baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę.

Europos parlamentas taip pat buvo panaikinęs V. Uspaskicho neliečiamybę, kai jis buvo išrinktas europarlamentaru.

Anksčiau Darbo partija ir keturi su ja siejami asmenys kaltinti neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu valstybės institucijoms, siekiant išvengti mokesčių ir apgaulingu pareiškimu apie juridinio asmens veiklą.

Pakeitus kaltinimus į sunkesnius, ilgėja senaties terminas, griežtėja bausmės. Pagal senesnius kaltinimus, senaties terminas buvo aštuoneri metai, skaičiuojant nuo 2006 metų. Pagal dabartinius kaltininimus, senaties terminas - dešimt metų.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų - daugiau kaip 855 tūkst. litų.

V. Uspaskichas kategoriškai atmeta kaltinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.