D. Grybauskaitės tėvo pirmoji žmona: „Joje matau savo buvusio vyro atvaizdą”

Per televiziją matydama šiomis dienomis aktyviai besireiškiančią Dalią Grybauskaitę garbaus amžiaus Šeduvos gyventoja Valerija Grybauskienė mintimis grįžta į jaunystę. Ši moteris – dabartinės prezidentės tėvo pirmoji žmona.

V. Grybauskienė saugo savo pirmojo sutuoktinio gražuolio P. Grybausko nuotrauką. Senolei į šį vyrą labai panaši jo duktė prezidentė D. Grybauskaitė.<br>Asmeninio archyvo nuotrauka
V. Grybauskienė saugo savo pirmojo sutuoktinio gražuolio P. Grybausko nuotrauką. Senolei į šį vyrą labai panaši jo duktė prezidentė D. Grybauskaitė.<br>Asmeninio archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Nov 22, 2012, 4:17 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:18 AM

„Kai aš žiūriu per televizorių į D. Grybauskaitę, joje matau savo buvusio vyro atvaizdą. Man ji atrodo labai panaši į savo tėvą”, – „Lietuvos rytui” prisipažino 87 metų V. Grybauskienė.

Šeduviškė neretai bando palyginti savo pirmagimį sūnų 66-erių Albertą Grybauską su 56-erių D. Grybauskaite.

To paties tėvo Polikarpo Grybausko, tačiau skirtingų motinų vaikai – brolis su seserimi nebendrauja, nes jų keliai niekada nesusikerta.

Giminyste nesigiria

Panevėžio rajone, Daukniūnų gyvenvietėje, įsikūręs A. Grybauskas kas rytą eina į netoliese esančią maisto prekių parduotuvėlę. Kad nusipirktų dienos dozę stipraus alaus.

Vyras nesigiria, kad jo sesuo yra šalies prezidentė. Anksčiau buvo kai kam apie tai prasitaręs, tačiau kaimynai juo nepatikėjo. Palaikė svaičiojimu.

Nuo to laiko A. Grybauskas apie šią giminystę nekalba. Jis tyliai gyvena antrajame šeimos mūrinuko aukšte.

Šią savaitę į Grybauskų sodybą Daukniūnuose užsukusi „Lietuvos ryto” žurnalistė nebuvo pasitikta svetingai.

Prie ūkinio pastato lojo šuo, o į kiemą išėjusi moteris irgi nebuvo draugiškai nusiteikusi.

Šeimininkė nepanoro kalbėti apie garbią A. Grybausko giminę – esą kiekvienam reikia gyventi savo gyvenimą.

„Alberto nėra namie. Geria kažkur su draugeliais. Kiekvieną dieną į parduotuvę eina kaip į darbą. Tikitės jį rasti rytoj? Nežinau. Parduotuvę atidaro 8 valandą ryto...” – nešneki buvo moteris.

Apie prezidentės brolį klausiami kaimynai irgi gūžčiojo pečiais.

„Girdėjome. Tačiau ar tikrai tai tiesa? Gal tik pavardės sutampa?” – klausinėjo daukniūniečiai.

Kaimo parduotuvėlėje užkalbinti žmonės kalbėjo panašiai.

„Nesigiria Albertas giminystės ryšiais su prezidente. Manėme, kad kartą apie tai užsiminęs tiesiog pajuokavo. Keistas jis. Toks atsiskyręs nuo visų. Bet į parduotuvę ateina kiekvieną dieną”, – aiškino viena Daukniūnų gyventoja.

Veja negeras mintis

Albertą pagimdžiusi V. Grybauskienė pasiguodė, kad sūnus jau visus metus jos neaplankė ir nepaskambino.

Senolė prisipažino susimąstanti apie lemties vingius.

Ne kartą ji sau buvo uždavusi klausimą, kodėl du to paties tėvo vaikai gavo tokį skirtingą gyvenimą.

Bet V. Grybauskienė sako nemėgstanti nuolat galvoti apie praeitį – kaip ir savęs gailėti. Kad nuvytų į galvą lendančias negeras mintis, šeduviškė ima į rankas knygą ir skaito.

Paliko pavardę ir vaiką

Du sūnus nuo skirtingų tėvų užauginusi V. Grybauskienė sakė beveik visą savo gyvenimą praleidusi viena, šalia neturėjusi tvirto vyriško peties.

Abiejų vaikų tėvai jos gyvenime suvaidino tik nedidelį epizodinį vaidmenį.

Gražuolis šviesiaplaukis P. Grybauskas buvo jaunystės meilė. Jis dirbo gaisrininku. Tiksliau, ugniagesių komandos vairuotoju.

Pora susitiko ir susipažino Šeduvoje. Jis įsižiūrėjo smulkaus sudėjimo, nedidelio ūgio merginą. Iškilmingų vestuvių nebuvo.

„Nuėjome, susimetrikavome, ir tiek”, – prisiminė Šeduvos gyventoja.

Vienais metais jaunesnis sutuoktinis moteriai padovanojo pavardę, sūnų ir didelį nusivylimą meile.

Gyvenimas kartu tetruko kelis mėnesius.

„Jam reikėjo kitų moterų. Negalėjo apsispręsti, kurią labiau myli. Mane ar tokią prieš mane turėtą vilnietę lenkaitę merginą. Taip ir lakstydavo pas svetimas, ilgiausiai negrįždavo į namus. Pirmą kartą Albertą aplankė tada, kai jam buvo sukakę šeši mėnesiai.

Nerūpėjo tėvui ką tik gimęs kūdikis. Todėl nusprendžiau savo vyrą palikti. Juk būdama jauna gali ištverti viską”, – pasakojo moteris.

Dėl vyrų nesisekė

Būdama vos 22-ejų V. Grybauskienė su vaiku apsigyveno pas tetą, mirusios motinos seserį.

Sutuoktinis P. Grybauskas, su kuriuo oficialiai nebuvo išsiskyrusi, dingo, sūnaus nelankė.

Po kelerių metų V. Grybauskienė sutiko kitą vyrą, su kuriuo suėjo kartu gyventi.

Kadangi dar nebuvo išsiskyrusi su pirmuoju, naujos šeimos nekūrė.

Kai pirmagimis kiek paūgėjo, Valerija susilaukė antro sūnaus. Su jo tėvu moteris kartu pagyveno neilgai, vos kelerius metus. Vyras mirė.

Likusi viena su dviem vaikais, vertėsi sunkiai. Dirbo įvairiausius darbus – miesto vykdomajame komitete gyventojams išdavinėjo maisto korteles, Metrikacijos skyriuje registravo santuokas.

1960-aisiais gavo darbą Šeduvos verpykloje, čia dirbo net 45 metus.

Vienu metu – dvi žmonos

Viena augindama du vaikus šeduviškė nusprendė išieškoti alimentus iš Vilniuje apsigyvenusio pirmagimio tėvo P. Grybausko.

Bet paaiškėjo, kad pabėgęs vyras jau buvo susituokęs su kita, nors su Valerija dar nebuvo oficialiai išsiskyręs.

„Žinau, tuomet juos išskyrė, o P. Grybauskui už tai teko sumokėti baudą. Teismas paliko galiojančią pirmąją jo santuoką su manimi.

Po to jis atvažiavo į Šeduvą ir pasiūlė man išsiskirti. Išsiskyrėme. O jis tuomet susituokė su būsimos prezidentės motina”, – atsiduso V. Grybauskienė.

Brolis ir sesuo gyveno kartu

Po to P. Grybauskas šeduviškės gyvenime buvo pasirodęs dar du kartus. Kai sūnus Albertas buvo paauglys, jis atvažiavo ir pasiėmė vaiką į Vilnių. Ten berniukas pragyveno beveik metus.

Paskui Albertas pradėjo rašyti laiškus motinai į Šeduvą ir prašytis atgal pas ją. Nuvažiavusi į Vilnių pasiimti sūnaus V. Grybauskienė pirmą kartą iš tolo pamatė antrąją P. Grybausko žmoną, dabartinės šalies prezidentės motiną.

„Neklausinėjau tuomet sūnaus, kaip jis ten Vilniuje gyveno. O jis nedaug ir pasakojo. Tik sakė, kad kartais nuvesdavo mažąją Dalytę į darželį”, – prisiminė moteris.

Albertas savo tėvą dar kartą aplankė grįžęs iš tarnybos armijoje.

„Tikriausiai pakalbėjo, gal kartu kiek išgėrė”, – svarstė senolė.

Siūlė vėl gyventi drauge

Buvęs sutuoktinis jos namų slenkstį dar kartą peržengė po antrosios žmonos, D. Grybauskaitės motinos, mirties.

„Tuomet atvažiavęs man pasiūlė vėl kartu su juo gyventi. Sakė – tu turi kitą vaiką, aš irgi turiu. Bus mums gerai. Kvietė važiuoti kartu aplankyti Alberto.

Bet aš nesutikau. Pasakiau: tau manęs tada, jaunystėje, nereikėjo. O man tavęs dabar nereikia”, – pasakojo V. Grybauskienė.

Jau mirusį savo sūnaus tėvą P. Grybauską šeduviškė apibūdino kaip paprastą, bet gražiai pakalbėti mokėjusį žmogų.

Sulaukė perspėjimo

V. Grybauskienė prisipažino, kad jau sutikusi pasikalbėti su žurnalistais ji sulaukė vienos Šiauliuose gyvenančios D. Grybauskaitės giminaitės skambučio. Ją perspėjo daug nešnekėti, kad nebūtų pakenkta prezidentei.

„Bet aš nieko nepamelavau. Papasakojau tik apie savo pačios gyvenimą”, – su „Lietuvos ryto” žurnaliste atsisveikino penkių anūkių ir devynių proanūkių jau sulaukusi Šeduvos gyventoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?