Pavojus: demokratijos daigus bando rauti prezidentūra?

Ketvirtadienio vakarą TV3 televizijos eteryje nepasirodė anonsuota „Paskutinės instancijos” laida apie prezidentę Dalią Grybauskaitę. TV3 atstovai tikina, kad laida buvo pakeista senais reportažais dėl įmonėje galiojančio etikos kodekso. Apie tai šeštadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas”.

Televizijos žiūrovai taip ir neišvydo laidos apie prezidentės D. Grybauskaitės tėvo P. Grybausko jaunystės nuotykius.<br>Asmeninio archyvo nuotrauka
Televizijos žiūrovai taip ir neišvydo laidos apie prezidentės D. Grybauskaitės tėvo P. Grybausko jaunystės nuotykius.<br>Asmeninio archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 24, 2012, 5:55 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:06 AM

„Tai ką jūs netrukus išgirsite, iš tiesų buvo bandoma paviešinti ne vieną kartą.

Tačiau laidos nepasiekdavo eterio, straipsniai – laikraščių puslapių”, – taip televizijos laidą „Paskutinė instancija”, kurioje pasakojama apie prezidentės D. Grybauskaitės biografiją, pradėjo žurnalistė Rūta Janutienė.

Visuomenė taip ir nesužinodavo D. Grybauskaitės nuslėptosios gyvenimo istorijos.

Karšto būdo – nuo jaunystės

Iš Komunistų partijos įskaitos lapo į laidos žiūrovus turėjo pažvelgti jauna 22 metų komunistė D. Grybauskaitė. Jos charakteristika jau tada liudijo karštą būsimos prezidentės būdą. Partiniai šulai ją apibūdina kaip kartais besielgiančią neadekvačiai.

TV laidoje apie prezidentės D. Grybauskaitės valdymo būdą kalbėjo politiniai oponentai, tokie kaip buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

„Aš buvau tik vienas iš daugelio, kurių telefoninių pokalbių išklotinės atsidurdavo ant prezidentės stalo. Tai liesdavo visus, kuriems ji stengdavosi daryti įtaką”, – sakė buvęs parlamento vadovas A. Valinskas.

Žurnalistams – kliūtys

Apie asmeninį prezidentės gyvenimą papasakojo pamiršti artimieji. 87 metų Šeduvos gyventoja Valerija Grybauskienė yra dabartinės prezidentės tėvo pirmoji žmona.

Laidos „Paskutinė instancija” kūrėjams V. Grybauskienė papasakojo, kad buvo dedamos visos pastangos, jog žurnalistai nesužinotų apie prezidentės tėvo pirmąją žmoną.

Garbaus amžiaus moteris pasakojo, kad prezidentė D. Grybauskaitė turi keturias pusseseres iš tėvo pusės.

Viena jų, gyvenanti Šiauliuose, prieš keletą savaičių paskambino V. Grybauskienei ir paklausė, ar pas ją buvo kas atvažiavę. Ji turėjo galvoje televizijos žurnalistus.

„O kaip ji sužinojo? Aš nežinau, – šypsodamasi pasakojo V. Grybauskienė. – Aš jos klausiu, iš kur ji žino, kad pas mane kas nors turi atvažiuoti. O ji sakė, kad jai Dalia sakė. Iš kur ji žino?”

Laidos kūrėjai pabrėžė, kad apie interviu su prezidentės tėvo pirmąja žmona parašė tik vieną elektroninį laišką.

Šeduvos gyventoja V. Grybauskienė pasakojo, kad prezidentės pusseserė nerimavo, jog garbaus amžiaus moteris „ko nepripasakotų”.

Žiūrovai neišvydo interviu

Didelę dalį neparodyto siužeto sudaro interviu su prezidentės tėvo pirmąja žmona. Apie ją šią savaitę jau rašė „Lietuvos rytas”.

„Kai aš žiūriu per televizorių į D. Grybauskaitę, joje matau savo buvusio vyro atvaizdą. Man ji atrodo labai panaši į savo tėvą”, – „Lietuvos ryto” žurnalistei sakė V. Grybauskienė.

Šeduviškė neretai bando palyginti savo pirmagimį sūnų 66 metų Albertą Grybauską su 56 metų D. Grybauskaite. To paties tėvo Polikarpo Grybausko, bet skirtingų motinų vaikai – brolis su seserimi nebendrauja, nes jų keliai niekada nesusikerta.

A. Grybauskas įsikūręs Panevėžio rajone, Daukniūnų gyvenvietėje, ir kas rytą eina į netoliese eančią maisto prekių parduotuvėlę nusipirkti stipraus alaus.

Vyras nesigiria, kad jo sesuo yra šalies prezidentė. Anksčiau buvo kai kam prasitaręs, tačiau kaimynai juo nepatikėjo. Nuo to laiko A. Grybauskas apie šią giminystę nekalba.

Vienu metu – dvi žmonos

Du sūnus nuo skirtingų tėvų auginusi V. Grybauskienė prieš daugelį metų nusprendė išieškoti alimentus iš Vilniuje apsigyvenusio pirmagimio tėvo P. Grybausko.

Gražuolis šviesiaplaukis P. Grybauskas buvo jos jaunystės meilė, tačiau gyvenimas kartu tetruko kelis mėnesius.

„Jam reikėjo kitų moterų. Negalėjo apsispręsti, kurią labiau myli. Mane ar tokią prieš mane turėtą vilnietę lenkaitę merginą.

Taip ir lakstydavo pas svetimas, ilgiausiai negrįždavo į namus”, – pasakojo moteris, pati kadaise palikusi savo vyrą.

Kai ji nusprendė jį susirasti, kad išsieškotų alimentus, paaiškėjo, jog pabėgęs vyras jau susituokęs su kita, nors su Valerija dar nebuvo oficialiai išsiskyręs.

„Žinau, tuomet juos išskyrė, o P. Grybauskui už tai teko sumokėti baudą.

Teismas paliko galiojančią pirmąją jo santuoką su manimi. Po to jis atvažiavo į Šeduvą ir pasiūlė man išsiskirti. Išsiskyrėme.

O jis tuomet susituokė su būsimos prezidentės motina”, – kalbėjo V. Grybauskienė.

Seserį vesdavo į darželį

Po to P. Grybauskas šeduviškės gyvenime buvo pasirodęs dar du kartus. Kai sūnus Albertas buvo paauglys, jis atvažiavo ir pasiėmė vaiką į Vilnių. Ten berniukas pragyveno beveik metus.

Paskui Albertas pradėjo rašyti laiškus motinai į Šeduvą ir prašytis atgal pas ją. Nuvažiavusi į Vilnių pasiimti sūnaus V. Grybauskienė pirmą kartą iš tolo pamatė antrąją P. Grybausko žmoną, dabartinės šalies prezidentės motiną.

„Neklausinėjau tuomet sūnaus, kaip jis ten Vilniuje gyveno. O jis nedaug ir pasakojo. Tik sakė, kad kartais nuvesdavo mažąją Dalytę į darželį”, – prisiminė moteris.

Albertas savo tėvą dar kartą aplankė grįžęs iš tarnybos armijoje. „Tikriausiai pakalbėjo, gal kartu kiek išgėrė”, – svarstė senolė.

Televizija neparodė šios moters pasakojimo apie gyvenimą su būsimosios prezidentės tėvu, tikėtina, manydama, kad V. Grybauskienės pasakojimas galėtų įžeisti valstybės vadovę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.