Daržovių derlių nuplovė lietus

Daržovių derlius geras. Būtų dar geresnis, bet dalį morkų, kopūstų ar kitų daržovių teks palikti dirvoje. Kaip ir nenukirstus kukurūzus. Lietus taip įmerkė žemę, kad ir galingi traktoriai joje klimpsta.

Ūkininkams lapkritį morkas iš pažliugusių dirvų teko rauti rankomis, mat klimpo ir kombainai, ir traktoriai.<br>V. Ščiavinskas
Ūkininkams lapkritį morkas iš pažliugusių dirvų teko rauti rankomis, mat klimpo ir kombainai, ir traktoriai.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas")

Nov 26, 2012, 1:44 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:07 AM

Dirvose vandens – iki kelių. Radviliškio rajone, netoli Raudondvario, plytinčiuose kukurūzų laukuose kombainas negali apsukti nė rato. Rudi stiebai taip ir liko stirksoti vandenyje.

Giedresnis dangus išskirtinės kokybės daržoves Kelmės rajono Girnikų kaime auginančio ūkininko Algimanto Vaupšo rūpesčius padarytų mažesnius. Jo laukuose liko nenurautų ir morkų, ir juodųjų ridikų.

Kukurūzai apskritai visi liko nekirsti. Turime parduoti juos spiritui gaminti. Sutartis pasirašyta, bet negalime niekaip jų nukirsti. Juk kone kiekvieną dieną lyja”, – sakė A. Vaupšas.

To paties rajono Pašiaušės kaime esančios gyvulininkystės bendrovės „Šimšė” vadovui Alvydui Baltrušaičiui taip pat akis bado nurudusios kukurūzų burbuolės. Kone iš trisdešimties jais užsėtų hektarų koks šeštadalis liko laukuose.

„Šlapia. Nupjovėme, kiek įmanoma. Laukiame, kol pašals. Gyvulių pašarams juk reikia sausų kukurūzų, ne vandens.

Tenka viltis, kad per savaitę kitą maistinė jų vertė galutinai neišnyks”, – kalbėjo A.Baltrušaitis.

„Dar yra laukuose nenukirstų kopūstų. Dirva lyg pelkė, neįmanoma įvažiuoti. Traktorių traktoriumi iš jos tenka traukti”, – savo bėdas dėstė Šiaulių rajono Tvibių kaime ūkininkaujantis Antanas Baliutavičius.

Dirvose, kur vanduo žliugsi, ir kopūstų gūžės įmirko, ir morkos apipuvo.

Bet, pasak A.Baliutavičiaus, kad ir kaip rudens lietus maišo kortas, daržovių derlius geras ir jos nebetelpa sandėliuose.

„Užtat kitąmet teks gerokai pavargti, norint įdirbti žemę. Neįstengsiu šįmet visos jos aparti. Ten, kur daržovės derėjo, provėžos siekia traktoriaus langus. Pirmiausia jas reikės užlyginti ir tik po to bus galima arti”, – kalbėjo ūkininkas.

Daržoves traukia iš pažliugusios dirvos

Žemės ūkio informacijos centro duomenimis, šiemet bulviakasis ypač vėlavo Šilutės ir Pagėgių regione. Lapkričio pradžioje jame dar buvo apie ketvirtadalį bulvių, nes gausūs krituliai nesiliovė nuo rugsėjo pradžios.

Laukuose daugiausia yra likę nenuimtų kopūstų. Pirmoje lapkričio pusėje jų buvo nenukirsta maždaug ketvirtadalis. Koją ūkininkams pakišo ne tik lietus, bet ir spalio pabaigoje aplankiusios naktinės šalnos – kopūstų gūžės turėjo atsigauti nuo šalčio.

Darbus laukuose stabdė gausūs krituliai, tad vėlyvieji kininiai kopūstai apskritai dar net nebuvo pradėti kirsti.

Užsilikusias laukuose morkas žemdirbiai neseniai baigė nukasti rankomis – teko tam samdyti žmonių. Be to, morkos labai žemėtos, jas sunku nuplauti. Todėl, atsiradus neplanuotų išlaidų, smarkiai padidėjo ir jų savikaina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip reaguotumėme į provokacijas, pone L. Kasčiūnai?