Lietuvos nesugebėjimas vykdyti didelių projektų - rūpestis kaimynams (atnaujinta)

Šalia Kauno esančiame Raudondvario miestelyje – neeilinis įvykis. Restauruojamame dvare šiandien priešpiet susitiko trijų Baltijos šalių valstybių vadovai. Jame dalyvavo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Latvijos vadovas Andris Bėrzinis ir Estijos prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2012-11-28 20:27, atnaujinta 2018-03-15 01:04

Kasmetinis trijų Baltijos vadovų susitikimas pilimi vadinamame Raudondvario dvare vyko D. Grybauskaitės kvietimu.

„Noriu pasidžiaugti, kad Lietuvoje - ne tik Vilnius, esama ir daug gražesnių vietų kituose mūsų regionuose. Tokią tradiciją demonstruoja ir mano kolegos, lankomės ne tik Taline ir Rygoje, bet ir kitose gražiose kaimyninių šalių vietose“, - spaudos konferenciją pradėjo D. Grybauskaitė.

Aptardama susitikimo rezultatus Lietuvos prezidentė minėjo, kad buvo aptarti trims Baltijos šalims aktualūs strateginiai projektai bei interesai.

„Aptarėme ir kitus klausimus, tokius kaip energetika, transportas. Tai svarbūs projektai, ypač po Lietuvoje ką tik įvykusių rinkimų, kokia bus strategija, ar Lietuva išlaikys politinį kursą tiek NATO, tiek Europos Sąjungoje (ES), tiek energetikos srityje. Ar tie projektai, kurie judėjo, buvo daromi kartu, bus išsaugoti? Šie klausimai labai svarbūs visoms trims valstybėms ir jie buvo aptarti“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė minėjo su kaimyninių šalių vadovais aptarusi, kokios pozicijos bus laikomasi kitame derybų su ES etape.

„Turėtume sumažinti emigraciją iš Baltijos šalių, tai labai svarbus klausimas, kuriuo buvo diskutuojama. Kartais kai kurių ES šalių politika atrodo nukreipta prieš kitas, todėl man labai malonu, kad esame kartu ir toliau būsime vieningi spręsdami derybų klausimus, būdami kartu tikrai daug daugiau pasieksime. Aptarėme ir infrastruktūros sujungimo su kontinentine Europa klausimus. Šiuos dalykus mes aptarsime Briuselyje, turime apginti savo pozicijas. Man atrodo, turime gauti didžiausią įmanomą paramą iš ES, taip pat turime bendrus tikslus ir kartu turime ieškoti bendrų sprendimų“, - sakė Estijos prezidentas T. H. Ilvesas.

Susitikime Lietuvos vadovė pakvietė kaimyninių šalių prezidentus prisidėti prie kitais metais vyksiančio mūsų šalies pirmininkavimo ES.

„Tikiuosi, kad Lietuvos pirmininkavimas bus panaudotas visoms Baltijos šalims išreiškiant savo norus ir interesus . Abu prezidentai maloniai sutiko, jie pažadėjo atvažiuoti, kartu rengti įvairius renginius“, - minėjo D. Grybauskaitė.

Žurnalistams paklausus apie atominės elektrinės statybos Visagine perspektyvas, D. Grybauskaitė minėjo apie tai jau kalbėjusi su naujai išrinkta valdančiąja dauguma.

„Kiek žinau, šiandien yra sudaryta speciali komisija, kuri apsispręs, ką daryti su įstatymais ir kaip reaguoti į Lietuvoje vykusio referendumo rezultatus. Taip pat matome ir žinome, kad formuojama naujosios Vyriausybės programa, tad matysime tas intencijas, kurias ši Vyriausybė turės dėl atominės energetikos ateities. Manau, kad spekuliuoti dabar dar anksti, reikia sulaukti Vyriausybės programos“, - sakė D. Grybauskaitė.

Estijos prezidentui  T. H. Ilvesui teko atsakyti į klausimą, kaip jis vertina Europos Komisijos rekomendaciją Baltijos regiono suskystintųjų dujų terminalą statyti Estijoje arba Suomijoje. Politikas diplomatiškai išsisuko nuo tiesaus atsakymo, sakė, kad pastaruoju metu egzistuoja tam tikra nežinia, nes anksčiau aptartas bendras projektas nejuda iš mirties taško.

„Mūsų kaimynai turi teisę taip kalbėti, nes Lietuva ilgai kalbėjo, ilgai nieko nedarė, dažnai keitė pozicijas, o dabar išties niekas neaišku. Toks projektas yra svarbus visam regionui, jis gali padėti vystyti visą regioną ir užtikrinti energetinį saugumą.

Lietuvos negebėjimas ne tik apsispręsti, bet ir vykdyti didžiulių projektų kelia susirūpinimą mūsų kaimynams. Bet kokios Vyriausybės negebėjimas tvarkytis su rimtais, dideliais projektais, mums tikrai prestižo nedidina“, - piktinosi prezidentė D. Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.