Tris valandas trukusiame V. Uspaskicho monologe - įžvalgos apie V. Adamkų ir A. Ūsą

Trečiadienį Seime darbą tęsė komisija, nagrinėjanti prokurorų prašymą panaikinti teisinę neliečiamybę „darbiečių“ parlamentarams Viktorui Uspaskichui, Vytautui Gapšiui ir Vitalijai Vonžutaitei. Jie yra kaltinami nuslėpę 4 mln. litų mokesčių ir neteisėtai gavę 6 mln. litų valstybės paramos.

Komisijos nariai kiek daugiau nei pusantros valandos klausėsi V. Uspaskicho kalbos.<br>R. Danisevičius
Komisijos nariai kiek daugiau nei pusantros valandos klausėsi V. Uspaskicho kalbos.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2012-12-05 21:18, atnaujinta 2018-03-14 20:31

Prisiminė prezidento kalbas

Pirmasis kalbėjęs V. Uspaskichas pasirinko savotišką gynybos taktiką – jis rėmėsi prezidento Valdo Adamkaus pasisakymu „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje ir prezidento atsiminimų knyga.

Kalbėdamas V. Uspaskichas vis labiau jaudinosi, dar labiau nei įprastai buvo girdimas ryškus rusiškas akcentas.

„Priminsiu jums per televiziją pasakytus V. Adamkaus žodžius. Jis sakė, kad dar eidamas pareigas susipažino su Darbo partijos byla ir pasakė, kad ji turi būti atiduota į teismą. Vadinasi, prezidentas davė nurodymą, kišosi į teisėsaugos darbą“, – kalbėjo V. Uspaskichas.

Darbo partijos lyderis citavo ištraukas iš V. Adamkaus knygos, jo nuomone, rodančios, kad ir prezidentas, ir tuometis premjeras Algirdas Brazauskas stengėsi kuo greičiau jį, V. Uspaskichą, pasodinti į teisiamųjų suolą.

Gynė bendražygius

V. Uspaskichas analizavo prokurorų į Seimą atsiųstą prašymą leisti patraukti jį ir dar du „darbiečius“ baudžiamojon atsakomybėn. Jis perskaitė prokurorų raštą, kuriame sakoma, kad V. Uspaskichas nusikalstamą veiklą vykdė su V. Gapšiu ir V. Vonžutaite.

„Tačiau byloje nėra parodymų, kad kartu būtų veikę V. Gapšys ir V. Vonžutaitė“, – tvirtino V. Uspaskichas.  

Komisijos pirmininku išrinktas „tvarkietis“ Andrius Mazuronis, vicepirmininku - „darbietis“ Artūras Paulauskas. Šios komisijos išvada remsis Seimas, kai priims galutinį sprendimą.

Prokurorų prašymą komisija turi išnagrinėti  iki gruodžio 21 dienos.

Uspaskichas piktinosi, kad jam ir kitiems kaltinamiems darbo partijos nariams nebuvo parodyta Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) specialistų išvada apie Darbo partijos finansinę veiklą 2006 m.

„Mes šios išvados negavome, kai buvo svarstoma byla teisme. Noriu paprašyti komisijos, kad mes šią išvadą gautume“, – kalbėjo V. Uspaskichas.

Darbo partijos byla susideda net iš 36 tūkst. puslapių.

Pabodo nerišli kalba

Komisijos nariui Remigijui Šimašiui pabodo nerišlia tapusi, į praeitį dažnai nuklystanti V. Uspaskicho kalba ir ilgi pasakojimai apie V. Adamkaus vaidmenį ir paragino kalbėti iš esmės.

„Čia ne teismo posėdis, baikite cirką ir kalbėkite iš esmės“, - paragino R. Šimašius.

V. Uspaskichas paprašė R. Šimašiaus netrukdyti, tvirtino, kad V. Adamkaus prezidentavimo laikais ir buvo inicijuota Darbo partijos byla. Iš V. Uspaskicho žodžių galima suprasti, kad V. Adamkus buvo bene pagrindinis Darbo partijos bylos įkvėpėjas.

V. Uspaskichas tvirtino, jog Darbo partijos byloje jis pasigedo kai kurių svarbių, Darbo partiją ir jį patį išteisinančių duomenų.

„Tie duomenys yra dingę arba paslėpti“, - tvirtino V. Uspaskichas.

Prisiminė A. Ūsą

Komisijai nubalsavus, kad V. Uspaskichas gali kalbėti papildomą pusvalandį, „darbiečių" lyderis pažėrė sąmokslo teorijų ir keistų savo įžvalgų.

Jis tikino, kad priešinosi „Geonaftos" ir „Lietuvos dujų" privatizavimui, skatino ikiteisminius tyrimus prieš šešėlinės ekonomikos veikėjus, inicijavo tyrimus, kurie neva turėjo atskleisti įtakingų šalies politikų ryšius su neskaidriu verslu, neva vilko į dienos šviesą protekcionizmo faktus.

V. Uspaskichas prabilo ir apie skandalingąją Kauno pedofilijos bylą ir Andrių Ūsą. „Galimai į Darbo partijos gretas buvo įterptas VSD agentas A. Ūsas. Jis tapo Darbo partijos Kauno rajono pirmininku. Kai V. Muntianas pasitraukė iš partijos, A. Ūsas irgi suskaldė Darbo partijos Kauno skyrių", - kalbėjo V. Uspaskichas.

Prie „įtakos agentų" V. Uspaskichas priskyrė buvusį Seimo pirmininką V. Muntianą, „Dujotekanos" vadovą Rimandą Stonį. V. Uspaskicho įsitikinimu, prieš DP liudijusi, apie juodąją buhalteriją parodymus davusi buhalterė N. Steponavičiūtė irgi neva buvusi VSD agentė.

Daugiau nei pusantros valandos kalbėjęs V. Uspaskichas bėl paprašė leidimo pridėti laiko, nes jis neva dar labai daug svarbaus nepasakė. K. Masiulis pasiūlė padaryti pertrauką ir leisti V. Uspaskichui tęsti monologus.

Posėdyje - dešimtys bylos tomų

Kaip politinį bylos aspektą V. Uspaskichas nurodė ir nutekintą „WikiLeaks“ dokumentą, kuriame JAV diplomatai patvirtina, kad socialdemokratas Gediminas Kirkilas, būdamas krašto apsaugos ministru, jiems sakė, jog ruošiamas perversmas Darbo partijoje siekiant nušalinti jos vadovą nuo pareigų, rašo naujienų agentūra BNS.

„G. Kirkilas sakė, kad Socialdemokratų partijos tikslas - organizuoti perversmą Darbo partijoje, nušalinti pirmininką nuo pareigų ir pastatyti kitą asmenį. Vyriausybės nariai manipuliavo slaptąja tarnyba, kad nušalintų mane nuo pareigų, ir tam buvo sukurpta mokesčių nemokėjimo byla“, - tvirtino V. Uspaskichas.

Darbo partijos lyderis tvirtino, jog buvo laikotarpių, kai jis fiziškai negalėjo organizuoti juodosios buhalterinės apskaitos vykdymo: „Į bylą buvo įtraukiami mokesčių mokėjimo laikotarpiai, kai aš nebuvau nei pirmininku, nebuvau ir Lietuvoje“.

Po beveik tris valandas užtrukusio Darbo partijos lyderio pasisakymo pereita prie atsakymų į klausimus. Komisijos pirmininkas „tvarkietis“ Andrius Mazuronis V. Uspaskicho klausė, ar šis kada nors yra sulaukęs siūlymų pasitraukti iš partijos vadovybės, žadant nutraukti bylą. V. Uspaskichas tvirtino, jog tokių siūlymų „darbiečiai“ sulaukė dar iš buvusio premjero socialdemokrato Algirdo Brazausko.

„Darbo partijai, kai išvažiavau laidoti brolio, pasakė A. Brazauskas, ar jų vadovybė - tegu pasitraukia Viktoras, ir pasibaigs visi tie dalykai. Partija buvo jauna, neatlaikė spaudimo, kai tik sutiko pasiūlyti pasitraukti iš partijos pirmininko posto, iš karto man buvo išrašytas arešto orderis, tai buvo didžiulė klaida“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Posėdžio metu V. Uspaskicho prašymu jo padėjėjai atvežė į salę ir visus 160 bylos tomų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.