R. Janutienė: „Iš prezidentės veiksmų atrodo, kad ji nesuvokia, kas vyksta už jos rūmų“

Televizininkai juokauja, kad į TV3 įsisuko LNK humoro laidos „Dviračio šou“ budelis, be gailesčio kapojantis galvas visiems, kurie neįtinka prezidentei Daliai Grybauskaitei. Praėjusią savaitę jo auka tapo Rūta Janutienė (47 m.), praskleidusi širmą, dengiančią šalies vadovės praeitį.

Ilgai gynusi prieštaringai vertinamas R. Janutienės laidas, TV3 leido „Prezidentūros budeliui“ mostelėti kirviu, kai ši žurnalistė užsimojo patyrinėti šalies vadovės biografiją.<br>TV3
Ilgai gynusi prieštaringai vertinamas R. Janutienės laidas, TV3 leido „Prezidentūros budeliui“ mostelėti kirviu, kai ši žurnalistė užsimojo patyrinėti šalies vadovės biografiją.<br>TV3
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė ("TV antena")

Dec 10, 2012, 1:13 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:10 PM

Ilgai gynusi prieštaringai vertinamas R. Janutienės laidas, TV3 leido „Prezidentūros budeliui“ mostelėti kirviu, kai ši žurnalistė užsimojo patyrinėti šalies vadovės biografiją.

Nuslėpta D. Grybauskaitės gyvenimo istorija, pasakojimas apie nepatrauklius biografijos ir karjeros vingius televizijos ekranuose taip ir nepasirodė. Laidą „Paskutinė instancija“ TV3 uždraudė. O netrukus iš televizijos išspyrė ir autorę su jos kūrybine grupe.

Nustelbė Garliavos įvykius

Moderniųjų technologijų laikais bandymai uždrausti tai, kas pateko į kompiuterį, atrodo mažų mažiausiai keisti.

Ekranų taip ir nepasiekusią laidą netrukus įsikėlė net keli interneto portalai. Vien lrytas.lt per pirmą savaitę ją peržiūrėjo daugiau nei 100 tūkstančių lankytojų. O naujausių „Paskutinės instancijos“ laidų reitingai, remiantis „TNS tyrimais“, siekė 6—7 proc. (apie 200 tūkst. žiūrovų).

Uždrausta laida daugelyje portalų buvo kur kas populiaresnė, pavyzdžiui, už pasakojimus apie Garliavos įvykius, kurie paprastai patekdavo į žiūrimiausių reportažų dešimtukus.

Kol R. Janutienė rengė prieštaringai vertinamas laidas, šlovinančias dviejų žmonių nužudymu įtariamą Drąsių Kedį, televizija į tai žiūrėjo pro pirštus.

Tačiau vos pasirodė pasakojimas apie šalies vadovę, TV3 vadovai susizgribo, kad R. Janutienė ir anksčiau įstatymus bei etikos normas yra pažeidusi „daugiau nei 5 kartus“, ir jos laidų šioje TV apskritai neliko.

Svaiginanti karjera

Kas gi tokio skandalingo buvo parodyta laidoje? Iš Komunistų partijos įskaitos lapo žvelgia 22 metų Dalia Grybauskaitė. Jos charakteristika jau tada liudijo, kad būsima prezidentė yra karšto būdo. Partijos šulai ją apibūdina kaip kartais besielgiančią neadekvačiai.

Apie prezidentės valdymo būdą kalba oponentai. Tokie kaip signataras Zigmas Vaišvila ir buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

„Buvau tik vienas iš daugelio, kurių telefono pokalbių išklotinės atsidurdavo ant prezidentės stalo. Tai liesdavo visus, kuriems ji stengdavosi daryti įtaką“, — sako buvęs parlamento vadovas A. Valinskas.

Z. Vaišvila žurnalistei parodo šūsnį dokumentų, kuriuose užfiksuotos D. Grybauskaitės biografijos detalės: 1972 m., būdama dešimtokė, privačiai lankėsi Lenkijoje. O anuomet ištrūkti į užsienį buvo galima nebent šeimos reikalais.

Parodomi sovietiniai dokumentai, patvirtinantys, kad Sąjūdžio metais D. Grybauskaitė dirbo Maskvoje, Visuomeninių mokslų akademijoje prie Komunistų partijos Centro Komiteto.

Anot Z. Vaišvilos, per visą sovietmetį ten mokėsi tik 6 ar 8 žmonės iš Lietuvos.

Netrukus po to, kai 1989-aisiais Lietuvos komunistai, vadovaujami Algirdo Mykolo Brazausko, atsiskyrė nuo Maskvos, D. Grybauskaitė minėtoje aukštojoje mokykloje tapo antru žmogumi — moksline sekretore ir sulaukė nemažo priedo prie algos. Sovietinių ideologų kalvėje alga jai buvo mokama net ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę.

Prezidentė žino viską?

Apie asmeninį prezidentės gyvenimą laidos „Paskutinė instancija“ kūrėjams pasakoja šalies vadovės pamiršti artimieji. Garbaus amžiaus Šeduvos gyventoja Valerija Grybauskienė — prezidentės tėvo pirmoji žmona.

V. Grybauskienės tvirtinimu, buvo dedamos pastangos, kad žurnalistai nesužinotų, jog prezidentės tėvas buvo ją vedęs.

Moteris pasakoja, kad D. Grybauskaitė turi keturias pusseseres iš tėvo pusės. Viena jų, gyvenanti Šiauliuose, prieš keletą savaičių paskambino V. Grybauskienei ir paklausė, ar pas ją buvo atvažiavę televizijos žurnalistai.

„Aš klausiu, iš kur ji žino, kad pas mane kas nors turi atvažiuoti. O ji tikina, kad jai Dalia sakė. O iš kur ji žino?“ — stebėjosi V. Grybauskienė.

Laidos kūrėjai pabrėžia, kad apie interviu su prezidentės tėvo pirmąja žmona parašė tik vieną elektroninį laišką.

Kai „TV antena“ paskambino R. Janutienei, ji atostogavo Ispanijoje. „Per dvejus metus vieną kartą sugebėjau ištrūkti atostogų ir — še tau, siurprizas“, — sutrikusi kalbėjo žurnalistė.

— Kaip sužinojote, kad TV3 su jumis nutraukė sutartį?

— TV3 yra toks prievaizdas — Mindaugas Rainys, kuris žiūri visas laidas ir šokdina jų autorius, aiškindamas, ką galima rodyti ir ko ne. Jis man parašė elektroninį laišką. Iš pradžių maniau, kad pajuokavo. Mėginau atrašyti, bet atsakymo negavau. Vėliau pasipylė skambučiai.

— Jūsų laidos reitingai nebuvo žemi.

— Būtent. „Paskutinė instancija“ — viena iš trijų žiūrimiausių TV3 laidų.

Atlaikėme net ir mėtymą programos tinklelyje iš vienos pozicijos į kitą. Todėl tai, kas įvyko, man atrodo keista ir apgailėtina. Čia yra konkrečių žmonių konkretūs sprendimai pagal konkretų skonį. Negalima geriausiu laiku eteryje kepti blynų, kai šalyje vyksta Seimo rinkimai.

— Ar buvote gavusi konkretų įspėjimą dėl laidos apie prezidentę?

— Man buvo pasakyta: „Tokios laidos mes nerodysime. Ją reikia patobulinti. Reikia pakalbinti Vytautą Landsbergį.“

Atsakiau, kad laida sutrumpinta iki 27 minučių ir man reikia tik išdėstyti faktus, kurie ten ir pateikiami. Jokių interpretacijų nėra. Be to, tie, kas šia tema domėjosi, daug ką ir taip žino. Šiuo atveju, matyt, išgąsdino tai, kad sužinos visi.

Zigmas Vaišvila sakė, kad tai antras kartas, kai jis TV3 rodo šiuos dokumentus, ir antras kartas, kai laida uždraudžiama.

Man buvo mėginama paaiškinti, kodėl viso to neturiu rodyti. Bet jeigu tos priežastys iškils į viešumą, Rolando Pakso apkalta pasirodys menkniekis, palyginti su tuo, kas vyksta dabar.

Nematau perspektyvų dirbti su tais, kurie nesupranta, kas yra žurnalistika. Man buvo sakoma: „Kokia čia žodžio laisvė, žiūrėk, kiek mes milijonų prarasime...“

— Kaip ši laida pateko į internetą?

— Paskambino vienas kūrybinės grupės narys kitam ir pasakė, kad aš leidau. Žinoma, blefavo. Buvo parengta lengvai persiunčiama laidos versija, kad ją galima būtų pateikti cenzoriams. Tad nusiųsti į interneto portalą nebuvo sunku.

— Galiausiai internete laidą pažiūrėjo turbūt daugiau žmonių, nei būtų pamatę per televiziją.

— Gali būti. Tai tik įrodo, kad visuomenei trūksta informacijos apie prezidentę. Ji daro didelę klaidą, kad tų dalykų nekomentuoja ir neaiškina. Kaip galima žurnalistui, paklaususiam, ar švenčia Kalėdas, atsakyti „ne tavo reikalas“?

Aš iš tikrųjų norėčiau sužinoti, kas yra tie žmonės, su kuriais prezidentė rytais arba vakarais geria arbatą ir šnekasi apie Lietuvos žmonių gyvenimą. Iš prezidentės veiksmų kartais atrodo, kad ji nelabai suvokia, kas vyksta už jos rūmų. Manau, ir ateity, kad ir kur būčiau, tuo domėsiuosi. Manau, tai išeitų į naudą ir jai.

— Juokaujama, kad jums galvą nukirto LNK laidos „Dviračio šou“ budelio prototipas.

— Taip. Bet nemanau, kad man ta galva nukirsta. Ir nemanau, kad tai mano pralaimėjimas. Esu įsitikinusi, kad svarbiausias žaidėjas tikrai yra ne TV3 ar jos vadovai. Jie — per silpni tokiems žaidimams.

Čia žaidžia kiti, kurie daro klaidas, labai panašias į tas, kurias daro Vladimiras Putinas. Tačiau Lietuvoje yra stuburą turinčių žiniasklaidos priemonių.

Uždraus ir bobų vasarą?

— Kaip reagavote, kai sužinojote, kad laida, kurioje dalyvavote ir jūs, nebuvo transliuojama? — „TV antena“ paklausė buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko.

— Nesuprantu, kodėl buvo uždrausta būtent ši laida, juolab kad anksčiau per TV3 yra parodyta daug žiauresnių laidų. Kalbu apie Garliavos istoriją.

Į eterį buvo leidžiamos atvirai etiką pažeidžiančios Kristupo Krivicko laidos. Tai vėliau buvo įrodyta ir teisme. O kokių etikos pažeidimų buvo šioje laidoje? Peržiūrėjau ją portale lrytas.lt ir nelabai supratau draudimo priežasties.

Aišku viena — iš prezidentūros išėjus Linui Balsiui, prezidentės ryšių su visuomene atstovų korpusas yra susilpnėjęs ir daro vieną klaidą po kitos.

Netikiu sąmokslo teorijomis — turiu savo. Neabejoju, kad šiuo atveju buvo susisiekta su kuo reikia ir pasiekta, kad laida neišeitų į eterį.

Laidoje nėra nieko skandalingo ir to, kas rinkėjams nebūtų žinoma. Tačiau primygtinis vieno ar kito fakto kartojimas darosi panašus į mažo šuniuko nosies baksnojimą ten, kur jis pridirbo, — į jo balutę.

Kai prezidentė ėjo į rinkimus, buvo pabrėžiami trys „ne“. Vienas — dėl lytinės orientacijos, kitas — dėl asmeninio gyvenimo, trečias — dėl praeities šleifo. Esą tai daugiau niekada nebus komentuojama. 

— Kodėl nusprendėte dalyvauti prieštaringai vertinamos žurnalistės laidoje? Nuo aštraus jos liežuvio ne kartą esate kentėjęs ir pats.

— Nemanau, kad mūsų kūrybiniai keliai kada nors susikirs. Buvo pasiūlyta nusifilmuoti laidoje, tačiau pasielgta kaip visada. Šneki apie viena, o interviu pasukama kampu, patogiu pačiai autorei.

Kiekvienas politikas eidamas į panašias laidas rizikuoja — jis tėra iliustracija. Visos išsakytos mintys tėra paveikslėlis nuomonės, kurią ši žurnalistė turi iš anksto.

— Iš politikos pasaulio pasitraukėte, bet nepabijojote dar kartą pareikšti savo nuomonės apie prezidentę.

— Nebijojau to sakyti nei iš Seimo tribūnos, nei kalbėdamas akis į akį su ja. Nežinau, kodėl turėčiau bijoti tai daryti. Dariau tai, darau ir, manau, darysiu.

To žmogaus sprendimai veikia valstybę, piliečius, mane — taip pat. Ir jeigu jie yra nepamatuoti arba daromi remiantis emocijomis, tai nėra gerai. Valstybės vadovė negali vadovautis kriterijais „myliu — nemyliu“, „patinka — nepatinka“.

Prezidentė prisiekė ne mylėti tautą, bet jai vadovauti. Ir vadovautis Konstitucija. Argumentas „myliu — nemyliu“ čia netinka. Pagrindiniai turėtų būti proto kriterijai. Prezidentė turi vadovautis politine įžvalga, žiūrėti naudos valstybei ir jos piliečiams.  

— Ar laidoje buvo kas nors iškirpta ir neparodyta, dėl ko jums apmaudu?

— Daugiau buvo rodomos tos pokalbio vietos, kur aš kalbėjau ne apie oficialius Seimo pirmininko ir prezidentės santykius, o dalijausi įspūdžiais apie D. Grybauskaitę kaip apie žmogų. O įspūdžiai tik patvirtina, kas buvo rašoma panelės D. Grybauskaitės partinėje charakteristikoje: „Ji priima daug sprendimų vadovaudamasi asmeniškumais ir kartais būna karštakošiška.“ 

— Ar po laidos sulaukėte kokių nors atgarsių?

— Atgarsiai — tie patys. Mano kritiška nuomonė nuskambėjo ne tik šioje laidoje, bet ir daug anksčiau, dar kai mes susitikdavome kaip valstybės pareigūnai. Matydamas, kas vyksta dabar, suprantu, kad taip kalbėdamas apie ją tikrai neklydau. Ji daugelį sprendimų priima vadovaudamasi emocijomis.

Nors žemaičiai sako, kad žodis „boba“ yra labai gražus, kažkam jis nepatiko.

Jei dabar ji uždraudžia tokias laidas, visiškai nenustebčiau, jeigu kitais metais uždraustų ir bobų vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.