Z. Vaigausko vadovaujama VRK toliau tęs darbą

Zenono Vaigausko vadovaujama Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ir toliau rūpinsis rinkimų

Z. Vaigausko vadovaujama Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ir toliau rūpinsis rinkimų organizavimu.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Z. Vaigausko vadovaujama Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ir toliau rūpinsis rinkimų organizavimu.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 11, 2012, 11:30 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:32 PM

Antradienį parlamentarai atšaukė praeitos kadencijos Seimo sprendimą nuo gruodžio 13 d. nutraukti VRK įgaliojimus.

Už tokį nutarimą balsavo 79 Seimo nariai, prieš - 36, susilaikė 9 parlamentarai.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė mano, kad VRK galėtų efektyviau veikti, jeigu būtų pakoreguotas Seimo rinkimų įstatymas.

„Deja, kai kurios šio įstatymo nuostatos nėra pakankamai preciziškai sureguliuotos, štai todėl ir komisijos veikla ne visada gali būti efektyvi. Tikrai peržiūrėsime Seimo rinkimų įstatymą, bus formuojama nauja rinkimų komisija. Jeigu tinkamai sutvarkysime rinkimų įstatymo normas, tada nebus problemų nei mums, nei VRK“, - sakė I. Šiaulienė.

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio frakcija klaida laiko tai, kad naujos valdančiosios daugumos rankomis buvo užkirstas kelias atsinaujinti dabartinės sudėties VRK, dėl kurios principingos veiklos ir sprendimų aiškių abejonių pateikė Konstitucinis Teismas.

„Jei galėtų, nauja valdančioji dauguma dabartinės VRK įgaliojimus turbūt pratęstų dar šimtui metų. Tiesą sakant, panašus sprendimas ir buvo padarytas, nes joks komisijos darbo terminas nėra nurodytas. Konstitucinis Teismas aiškiai pasakė, kad rinkimų komisija neatsižvelgė į svarbius Rinkimų įstatymo pažeidimus - buvo padarytos klaidos, kurias ignoruoti yra tiesiog nepadoru. Praleidome gerą progą atsinaujinti“, - teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Remigijus Šimašius.

Liberalo teigimu, kandidatų į naujos sudėties VRK buvo daugiau nei pakankamai. R. Šimašiaus manymu, Seimui pakeitus savo ankstesnį sprendimą ir nusprendus pratęsti esamos komisijos įgaliojimus buvo parodyta nepagarba naujiems kandidatams.

Kadenciją baigęs Seimas lapkričio 13 d. priėmė nutarimą, kuriuo nuo šių metų gruodžio 13 d. nutraukė VRK įgaliojimus, primena ELTA.

Nutraukti VRK įgaliojimus nutarta vadovaujantis Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymu ir Konstitucinio Teismo (KT) 2012 m. lapkričio 10 d. išvada dėl Seimo ir Lietuvos Prezidentės paklausimų, ar per 2012 m. Seimo rinkimus nebuvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

KT nusprendė, kad VRK pažeidė kai kurias Seimo rinkimų įstatymo nuostatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.