Parlamentarai atidavė V. Uspaskichą į teisėsaugininkų rankas

Darbo partijos pirmininkui Viktorui Uspaskichui atimta teisinė neliečiamybė. Už tai balsavo 86, prieš 29, susilaikė 15. Finansiniais nusikaltimais įtariamos partijos lyderiui ir ketvirtadienį pavyko Seimo posėdį paversti spektakliu.

Seimas panaikino V. Uspaskicho teisinę neliečiamybę.<br>R. Danisevičius
Seimas panaikino V. Uspaskicho teisinę neliečiamybę.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys, Dovydas Pancerovas

Dec 20, 2012, 4:42 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:15 PM

Į Seimo tribūną lyg į sceną pakilęs Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas žėrė juokelius ir kaltinimus politiniams oponentams bei teisėsaugai. „Ką, jums duoti pačiulpti (kraują. - Red.)? Prašau, aš nieko nebijau, tik nenoriu būti apšmeižtas“, - dviprasmiškais epitetais taškėsi V. Uspaskichas. 

Tokie pasisakymai sukėlė parlamento opozicijos pasipiktinimą. „Mačiau ne skoningą komediją, bet tragedija. Buvo šantažuojami koalicijos partneriai, suniekinta teisėsaugos sistema. Ką aš matau? Bailų žmogų, kuris išsisukinėja, gaišina laiką. Ir šitie „pilėnai“, kurie gąsdina išeisiantys iš Seimo – komedija. Niekur neišeisite, o jeigu taip padarysite – gero kelio“, - apibendrino Darbo partijos oponentas, konservatorius Kęstutis Masiulis.

Žėrė juokelius

Savo kalba V. Uspaskichas bandė įrodyti, kad Darbo partijos byla yra politinė, o pats vadovas - politinis kalinys. Žiniasklaidoje ne kartą žadėjęs, kad savo kalboje pasakys naujų, skandalingų faktų, politikas dar kartą pakartojo jau seniai girdėtus argumentus.

„Aš gyvenau Rusijoje, bet nesislapsčiau. Susitikdavau su žurnalistais. Net su tuomečiu vidaus reikalų ministru (Raimondu Šukiu. - Red.) susitikau Maskvos centre. Net ir generalinio prokuroro pavaduotojas tame restorane buvo. Tik neišdrįso prisėsti prie vieno stalelio – sėdėjo prie kitos stalo ir gėrė arbatą", - tokiais teiginiais V. Uspaskichas sukėlė Seimo narių juoką. Politikas pasakojo toliau: „Atskridau į Vilnių, pranešiau iš anksto laiką, reisą. Mane oro uoste Vilniuje pasitiko pareigūnai ir miškais nuvežė į nuovadą. Kur jie Vilniuje tokių miškų rado? Kameroje generalinės prokuratūros atstovas paklausė: „Ko tu atvažiavai?“ Paskelbta mano paieška, o jie dar klausia... Policija uždėjo antrankius tik tam, kad pravestų pro žurnalistus. Iki tol antrankių nedėjo, vadinasi, tyčia tokį nusikaltėlio įvaizdį buvo siekiama sudaryti. Paskui sugalvojo, kad nuotraukose turi matytis ir antrankiai, ir veidas. Todėl rankas surakino ne už nugaros, bet priekyje. Kai žurnalistai nufotografavo, teisėjas liepė nuimti antrankius ir paleido namo. Tai ar čia ne įrodymas, kad buvo siekiama mane pažeminti? Ar kas nors pasmerkė tokią teisėsaugą? Ne.“

V. Uspaskichas savo kalboje net panaudojo biblinius motyvus: „Daug triukšmo, buvo galima paprasčiau padaryti. Net nepatogu jus vadinti kolegomis, nes aš nusikaltėlis, o jūs tokie geručiai, tokie švarūs. Viskas čia buvo aišku iš anksto. Prispausti Seimo nariai, dreba veidai. Bijo svaigintis net tie, su kuriais „čierką“ išgerdavom. Pateiksiu tik faktus. Tai yra politinė byla vien todėl, kad partijos neleidžia savo nariams laisvai balsuoti, iš anksto primeta poziciją. Neteisk ir nebūsi teisiamas. Aš tikintis, maldauju malonės ir savo priešams. Taip sako ezoterika. Beprasmis laiko gaišimas kenkti kitiems, jie pakenks sau ar savo vaikams.“

Pasakojo apie sąmokslą prieš Darbo partiją  

Ilgoje kalboje padaręs pauzę Darbo partijos lyderis atsigėrė mineralinio vandens ir rimtu tonu paklausė: „Ar vanduo neužnuodytas?“ Darbo partojos vadas ilgai ir painiai kalbėjo apie Valstybės saugumo departamento ir kitų teisėsaugos institucijų bei konservatorių neva jau seniai rezgamą sąmokslą prieš Darbo partiją.

Politikas pasakojo, esą velionis socialdemokratų vedlys Algirdas Brazauskas yra pasakęs, kad buvo duotas įsakymas pašalinti V. Uspaskichą iš Lietuvos. 

Kalbėdamas V. Uspaskichas bandė sudaryti įspūdį, kad visos šalies „tamsiosios jėgos“ sukilo prieš jį ir tokiu būdu kėsinasi sugriauti Lietuvos valstybę. „Tikslas buvo sunaikinti V. Uspaskichą kaip lyderį. Tai liudija ir prezidento Valdo Adamkaus atsiminimų knyga. Ten ir mano atžvilgiu priešiška prezidento Algirdo Brazausko pozicija matyti. Seni vilkai apgavo jaunus politikus, aš pasitraukiau iš partijos pirmininko pareigų, bet puolimas prieš Darbo partiją tik didėjo. Albinas Januška apgavo mane sakydamas, kad prokurorai paliks mane ramybėje, jei grįšiu iš Maskvos į Lietuvą. Prieš mane dirbo finansinės ir teisėsaugos grupuotės“, - tuos pačius žodžius, kaip ir prieš mėnesį svarstomas laikinosios komisijos, kalbėjo Darbo partijos lyderis.

„Vyriausybė suklastojo pažymas prieš Darbo partiją. Socialdemokratų partijos tikslas yra užgrobti Darbo partiją. Taip sakė ir JAV ambasadorius. Jam diplomatai tokią informaciją pateikė“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Pasakęs šitą kalbą Darbo partijos vedlys išėjo iš Seimo posėdžių salės ir nesiklausė kolegų komentarų.

Darbo partija paprašė panaikinti imunitetą visai frakcijai Seime dar prieš balsavimą kunkuliavo emocijos.

Darbo partijos narė Danutė Mikutienė pareiškė, kad jei bus naikinamas trijų lyderių teisinis imunitetas, tai frakcija prašo naikinti visų jos narių teisinę neliečiamybę. „Tai solidarumo aktas“, - tikino politikė.

Posėdžių salės balkoną apsupo mėlynais šalikais apsigaubusi Darbo partijos komanda. Taip pat balkone susirinko baltomis pirštinėmis pasipuošę jaunuoliai. Jie taip išreiškia poziciją, kad parlamentas turėtų atimti trijų politikų teisinę neliečiamybę.

Jausmingą kalbą rėžė ir prieštaringai vertinamas „tvarkietis“ Petras Gražulis: „Ar jūs ranką prie širdies pridėję galite sakyti, kad byla ne politinė? Taip, gal buvo neapskaitytų pinigų, netvarkingos buhalterijos. Aš būdamas Krikščuionių demokratų partijos narys irgi vežiau markes į Vokietiją. Visos partijos tokią buhalteriją turi. Taigi negaliu kito smerkti už tai, ką pats dariau. Darbo partija nors buhalteriją turėjo, o mes pinigėlius pasidalijome, ir tiek“, - atviravo P. Gražulis.

Tiesa, po V. Uspaskicho kalbos socialdemokratai buvo ypač tylūs, nors salėje sėdėjo kone visa frakcija.

Seimo pirmininkas nenusišalino

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius siūlo, kad posėdžiui pirmininkautų ne V. Gedvilas, kuris yra Darbo partijos atstovas. Tačiau Seimo pirmininkas nesutiko nusišalinti. 

Per Seimo posėdį antradienį didelę emocijų audrą sukėlė V. Gedvilo keliaklupsčiavimas prieš Darbo partijos pirmininką. V. Uspaskichas nesibodėjo prieiti prie Seimo pirmininko ir šnabždėjo į ausį nurodymu. Ketvirtadienį V. Uspaskichas rado kitų būdų perduoti žinią V. Gedvilui - parlamento nariai pastebėjo, kaip V. Uspaskichas priėjo prie Vyriausybės narių ir pasikalbėjo su žemės ūkio ministru Vigilijumi Jukna. Tada V. Jukna nuėjo prie V. Gedvilo, pasilenkė ir ėmė šnabždėti į ausį naują žinią. Dar prieš prasidedant svarstymui, premjeras Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad balsavimas dėl biudžeto ir dėl imuniteto yra nesietinas. „Dar formuojant valdančiąją koaliciją, buvome sutarę, kad šių dalykų į vieną krūvą nesuplaksime“, - teigė premjeras socialdemokratas.

Nuo žurnalistų klausimo, ar trečiadienį koalicijos susitikimo metu V. Uspaskichui nepavyko perkalbinti socialdemokratų pakeisti poziciją, A. Butkevičius išsisuko teigdamas: „Nežinau, aš tame pokalbyje nedalyvavau.“ „Tai negali likti be teisinio vertinimo. Gal rytoj bus pasaulio pabaiga, bet su šia byla tai nesusija“, - teigė konservatorius Arvydas Anušauskas, ragindamas Seimą balsuoti už V. Uspaskicho, V. Vonžutaitės ir V. Gapšio teisinės neliečiamybės panaikinimą.

Sukėlė chaosą

Šis sprendimas turėjo būti priimtas dar antradienį, tačiau Darbo partijai pavyko sukelti sumaištį parlamente ir nukelti šio klausimo svarstymą.

Didžiausia balsavimo intriga – kokį kelią pasirinks Lietuvos socialdemokratų partija. Vyriausybę formavę politikai ne kartą viešai teigė, kad balsuos „už“ Darbo partijos narių teisinės neliečiamybės panaikinimą. Tačiau tarp socialdemokratų yra ir abejojančių tokiu sprendimu.

Aišku, kad „už“ teisinės neliečiamybės panaikinimą balsuos konservatorių ir liberalų frakcijos.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai savarankiškai spręs, kaip elgtis. „Balsuosime laisvai“, - portalui lrytas.lt sakė lenkų politikų frakcijos Seime vadovė Rita Tamašunienė.

Neabejojama, kad balsavimas dėl Darbo partijos narių teisinės neliečiamybės gali turėti įtakos valdančiosios koalicijos likimui. Nesutarimus buvo galima stebėti antradienį, kai Seimas svarstė kitų metų valstybės biudžetą - koalicijos partijos netikėtai susivienijo prieš socialdemokratus ir nesutiko jų palaikyti nustatant biudžeto tvirtinimo datą. Šis politinis žingsnis buvo interpretuojamas kaip įspėjimas.

Kas nutiks, jeigu Seimo nariai galiausiai panaikins Darbo partijos politikų teisinę neliečiamybę? „Juodosios buhalterijos“ vedimu, mokesčių slėpimu kaltinamus parlamentarus bus galima tardyti, suimti ar kitaip apriboti jų laisvę. Taip pat teisti ir įkalinti.

Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje Darbo partija ir keturi jos nariai (taip pat ir buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė. - Red.) kaltinami, kad 2004-2006 metais vedė dvigubą partijos buhalteriją ir nuslėpė 25,1 milijono litų pajamų bei 23,7 milijono litų išlaidų. Tokiu būdu partija išvengė mokesčių, taip pat gavo valstybės dotacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.