N. Venckienės galimybės išsaugoti teisinę neliečiamybę - trapios

Partijos „Drąsos kelias“ lyderė Seimo narė Neringa Venckienė po kelių savaičių greičiausiai praras teisinę neliečiamybę. Už tai žada balsuoti dauguma Seimo narių.

Tikėdamasi išsisukti nuo teisingumo, N. Venckienė palaikė Darbo partijos atstovus balsuojant dėl jų teisinės neliečiamybės panaikinimo. Tačiau, atrodo, kad tai išsigelbėti „Drąsos kelio“ lyderei nepadės.<br>R. Danisevičiaus nuot. iš archyvo
Tikėdamasi išsisukti nuo teisingumo, N. Venckienė palaikė Darbo partijos atstovus balsuojant dėl jų teisinės neliečiamybės panaikinimo. Tačiau, atrodo, kad tai išsigelbėti „Drąsos kelio“ lyderei nepadės.<br>R. Danisevičiaus nuot. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 8, 2013, 11:54 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:10 PM

Didžiausios Seime Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė portalui lrytas.lt antradienį teigė, kad frakcija greičiausiai palaikys Generalinės prokuratūros prašymą naikinti N. Venckienės teisinę neliečiamybę.

„Praėjusiais metais mes palaikėme prašymą panaikinti N. Venckienės neliečiamybę, kai ji dar buvo teisėja. Šiuo metu situacija yra nepasikeitusi, todėl frakcija turėtų balsuoti taip pat“, - sakė I. Šiaulienė.

Už neliečiamybės panaikinimą greičiausiai balsuos ir dauguma konservatorių. Vienas iš Tėvynės sąjungos frakcijos Seime lyderių Jurgis Razma priminė, kad keli frakcijos nariai į visus su N. Venckiene susijusius klausimus žiūri „jautriai“. Todėl gali būti, kad frakcija dėl „Drąsos kelio“ lyderės nutars balsuoti laisvai. Taip pat buvo elgiamasi naikinant N. Venckienės neliečiamybę praėjusiais metais.

„Šiuo atveju mūsų frakcija, matyt, nebus tokia vieninga, kaip balsuojant dėl Darbo partijos atstovų“, - pripažinto J. Razma.

N. Venckienę palaiko keli radikaliai nusiteikę konservatoriai iš taip vadinamo talibano flango.

„Anksčiau aš dėl N. Venckienės turėjau kitokią poziciją, o dabar pažiūrėsim. Frakcija dar nesvarstė šio klausimo. Neskubėkite“, - mįslingai kalbėjo konservatorius Rytis Kupčinskas, anksčiau buvęs vienas aršesnių N. Venckienės gynėjų.

Už N. Venckienės teisinės neliečiamybės naikinimą vieningai turėtų balsuoti Liberalų sąjūdžio frakcija.

Šios trys frakcijos vienija pakankamai Seimo narių, kad „Drąsos kelio“ lyderės teisinė neliečiamybė būtų panaikinta. Tokiam sprendimui būtinas 71 balsas, o socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai kartu sudėjus turi 81 balsą.

Užuodžia „politinį kvapą“

Palaikyti N. Venckienę žadėjo Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, nes ši Garliavos politikė ir dar keli „Drąsos kelio“ atstovai stojo į V. Uspaskicho pusę balsuojant dėl Darbo partijos Seimo narių teisinės neliečiamybės panaikinimo. Ar Darbo partijos nuomonė nepasikeitė paaiškės, kai šios partijos lyderis grįš iš šventinių atostogų Rusijoje. 

Kaip balsuoti dar neapsisprendė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija. Partijos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis teigė, kad dėl N. Venckienės dar neapsispręsta.

Į N. Venckienės pusę greičiausiai stos partijos „Tvarka ir teisingumas" frakcija.

„N. Venckienei šiuo metu keliamos baudžiamosios bylos, mano nuomone, turi politinį kvapą“, - portalui lrytas.lt sakė sakė vienas iš partijos lyderiu Valentinas Mazuronis. Panašiai jis kalbėjo ir svarstant trijų Seimo narių iš Darbo partijos neliečiamybės klausimą prieš Kalėdas.

Ginti N. Venckienę šiuo metu nusiteikęs ir partijos „Tvarka ir teisingumas" frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis.

Kreipėsi metų pabaigoje

Generalinis prokuroras Darius Valys gruodžio pabaigoje pasirašė kreipimąsi į Seimą, prašydamas sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn N. Venckienę, ją suimti ir kitaip suvaržyti jos laisvę. Panaikinti N. Venckienės imunitetą prašoma ikiteisminių tyrimų metu gavus duomenų apie N. Venckienės galimai padarytas nusikalstamas veikas.

Ikiteisminių tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą, nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai L. Stankūnaitei. Dabartinė Seimo narė 2012 metų gegužės 17 d. trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką, panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui.

Pagal Konstituciją ir Seimo statutą Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.