N. Venckienė įtariama tėvų namuose sumušusi L. Stankūnaitę (atnaujinta)

Seime prasidėjo dar viena teisės sargų ir politikų kova dėl teisingumo. Antradienį generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą prašydamas sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn parlamentarę Neringą Venckienę. Jeigu politikai sutiks su generalinio prokuroro argumentais, „Drąsos kelio“ lyderę bus galima suimti ar kitaip suvaržyti jos laisvę.

Buvusi teisėja, „Drąsos kelio“ partijos atstovė N. Venckienė iš viso įtariama dėl penkių nusikalstamų veikų.<br>T. Bauras
Buvusi teisėja, „Drąsos kelio“ partijos atstovė N. Venckienė iš viso įtariama dėl penkių nusikalstamų veikų.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas, Asta Kuznecovaitė

Jan 15, 2013, 6:46 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:41 PM

Pustuštėje Seimo salėje buvo įvardintos visos nusikalstamos veikos, kuriomis yra kaltinama N. Venckienė (žr. teksto apačioje). Tarp jų ir nauja - „Drąsos kelio“ vedlė kaltinama sumušusi Laimutę Stankūnaitę. 

„Gerbdamas nekaltumo prezumpciją nenorėčiau komentuoti“, - apie naują ikiteisminį tyrimą antradienį sakė D. Valys. Jis paaiškino, kad jei bus surinkta pakankamai duomenų, prokurorai ir vėl kreipsis į Seimą dėl N. Venckienės imuniteto panaikinimo.

Seimo narės reikalavimai peržiūrėti 2012 metų gegužės 17 dieną jos tėvų namuose filmuotus vaizdo įrašus jau atsisuko prieš ją pačią. Su įrašais susipažinę prokurorai politikės atžvilgiu pradėjo naują ikiteisminį tyrimą – dėl L. Stankūnaitės sužalojimo. Vaizdo medžiagoje užfiksuota, kaip N. Venckienė kelis kartus spyrė L. Stankūnaitei. Įraše taip pat matyti, kad L. Stankūnaitė stovi pasisukusi, o N. Venckienė iššiepia dantis ir lenkiasi jos link bandydama įkąsti buvusiai brolio sugyventinei. Tik supratusi, kad moters pasiekti nepavyks, N. Venckienė užsičiaupia ir atsitiesia. Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl jos sumušimo L. Stankūnaitė teisėsaugininkų paprašė netrukus po Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimo įvykdymo. Tačiau prokurorai ilgą laiką delsė. Tik nuodugniai išanalizavę Kedžių namuose filmuotus vaizdus, prokurorai nusprendė, kad N. Venckienės elgesys yra vertas dar vienos baudžiamosios bylos. Pati N. Venckienė iki šiol tvirtino, kad policijos pareigūnų ir antstolės Sonatos Vaicekauskienės padėjėjo filmuota medžiaga yra ne kas kita, kaip jos pačios nekaltumo įrodymas. Ji teigė reikalausianti, kad su šia medžiaga susipažintų ir Seimo laikinosios komisijos nariai, kurie spręs dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo. Kol kas visuomenė negalėjo išvysti to, kas gegužės 17-ąją vyko Kedžių namuose. Tiek policija, tiek antstolė yra sakiusi, kad ši medžiaga nebus viešinama, nes joje yra nufilmuota mažametė. Su neiškarpytais vaizdais proceso dalyviai galės susipažinti tik teisme, kai N. Venckienė bus teisiama už savo padarytus nusikaltimus.

D. Valys: „Tai nėra politinis susidorojimas“ „Visos įvardytos nusikalstamos veikos yra vienodai svarbios. Nėra pagrindo manyti, kad tas kreipimasis yra susijęs su politiniu susidorojimu. Nes nusikalstamos veikos buvo padarytos dar iki tampant politiku (kalbėjo apie N. Venckienę. - red.). Todėl ir kreipėmės į Seimą“, - antradienį sakė generalinis prokuroras.

„Šiuo atveju teismo nutartyje yra numatyta galimybė taikyti kardomąją priemonę - suėmimą. Tačiau šiuo metu tikrai nėra priežasties taikyti tokią griežtą kardomąją priemonę. Bet negalime atmesti tokios galimybės“, - paaiškino Generalinės prokuratūros vadovas.

Teisėsaugininkas nenorėjo spėlioti, kokia bausmė bus skirta. Tačiau sunkiausia nusikalstama veika, kuria įtariama N. Venckienė – piktnaudžiavimas globėjo teisėmis.

Prokurorų pusėje - dauguma Seimo narių

Generalinio prokuroro prašymą svarstys Seimo laikinoji tyrimo komisija. Ji sudaryta iš visų frakcijų atstovų. Viso - 13 politikų. Komisijai vadovaus Seimo narys, socialdemokratas Petras Saulis, o jo pavaduotoju bus partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Petras Gražulis.

Nutarimas dėl laikinosios Seimo tyrimo komisijos priimtas 89 parlamentarų balsais. Vienas politikas balsavo prieš, 6 susilaikė.

Savo išvadas komisija pateiks kovo 25 dieną.  

Komisijos vadovas V. Saulis sakė, kad parlamentarai bandys gauti vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti gegužės 17-osios įvykiai. „Gauti tą tikrą įrašą, neiškarpytą, nesuklijuotą viena iš pagrindinių mūsų užduočių ir būtų“, - antradienį sakė socialdemokratas.

Labiausiai tikėtina, kad Seimo nariai palaikys Generalinės prokuratūros prašymą ir N. Venckienė neteks teisinės neliečiamybės.

Už tai turėtų balsuoti Lietuvos socialdemokratų, konservatorių ir Liberalų sąjūdžio frakcijos. Jos vienija pakankamai Seimo narių, kad „Drąsos kelio“ lyderė būtų atiduota į teisingumo rankas. Tokiam sprendimui būtinas 71 balsas.

N. Venckienės pusėn stos „Drąsos kelio“ politikai, kurie tvirtina, kad tai yra bandymas susidoroti su jų lydere. Taip pat jos pusę turėtų palaikyti Darbo partija bei partija „Tvarka ir teisingumas“.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija praėjusią savaitę dar nebuvo apsisprendusi, kaip balsuos.

Psichiškai gniuždė vaiką

Panaikinti N. Venckienės imunitetą prašoma gavus duomenų apie N. Venckienės galimai padarytas nusikalstamas veikas.

Per ikiteisminius tyrimus surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 metų lapkričio 17 dieną Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą.

Taip pat ji nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai Laimutei Stankūnaitei.

2012 metų gegužės 17 dieną buvusi teisėja N. Venckienė trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą. Ji piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką, panaudodama fizinį smurtą prieš L. Stankūnaitę, pasipriešino policijos pareigūnui.

Kartą jau neteko neliečiamybės

Dėl N. Venckienės teisinės neliečiamybės Seimas turės spręsti jau antrą kartą. Pirmą kartą šis klausimas buvo svarstomas praėjusių metų birželį, kai N. Venckienė dar buvo teisėja. Teisėjai, kaip ir Seimo nariai, turi teisinę neliečiamybę.

Tada už pasiūlymą naikinti N. Venckienės imunitetą balsavo 73 Seimo nariai, prieš – 20, susilaikė 9.

Praėjusių metų pabaigoje šios kadencijos Seimas jau panaikino Darbo partijos atstovų Viktoro Uspaskicho, Vitalijos Vonžutaitės ir Vytauto Gapšio teisinę neliečiamybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.