Seimo naujokai netaupo pinigų parlamentinei veiklai

Seimo naujokai nelaužo savo pirmtakų tradicijų ir daugelis jų parlamentinei veiklai skiriamas lėšas suspėja išleisti kone iki dugno.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas")

Jan 22, 2013, 8:30 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:59 PM

Parlamentinei veiklai skirtų pinigų paskutinį 2012-ųjų ketvirtį dar turėjo galimybę pasisemti ir buvę parlamentarai, kuriems kelias į Seimo rūmus po rinkimų užsivėrė, ir perrinkti dar kartą, ir naujokai.

Iš viso per tris mėnesius vadinamiesiems kišenpinigiams išleista 803 tūkst. litų.

Negailėjo pinigų mašinoms

Kaip ir anksčiau, daugiausia pinigų buvo skiriama transporto nuomai ir automobilio priežiūrai.

Dauguma naujojo Seimo narių, kurie pernai galėjo išleisti tik pusę šios sumos, dar nespėjo sudaryti automobilių nuomos sutarčių. Bet didžiąją dalį tų pinigų sukišo į asmenines mašinas.

Antai Etikos ir procedūrų komisijai priklausantis konservatorius Vytautas Juozapaitis automobiliui eksploatuoti, techninei priežiūrai ir remontui skyrė bemaž 3,2 tūkst. litų.

Panašią sumą automobiliui paklojo ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok.

Darbo partijos frakcijai priklausanti Larisa Dmitrijeva dar pernai spėjo persėsti į nuomojamą automobilį. Jo draudimui ji paklojo 1,2 tūkst. litų, dar beveik tūkstantį – už eksploatavimą.

Šios politikės brolio Sergejaus Dmitrijevo automobilio nuoma mokesčių mokėtojams kainavo 1,8 tūkst. litų, eksploatacija ir priežiūra – tūkstantį.

Tūkstančiai – ir atvirukams

Kitų Seimo naujokų užmojai irgi nemaži.

Pavyzdžiui, konservatorius Dainius Kreivys vien vizitinėms kortelėms ir kitai informacijai pagaminti išleido per 3 tūkst. litų, o „darbietis” Petras Čimbaras pašto prekėms ir paslaugoms – daugiau kaip 2,7 tūkst. litų. Jis savo rinkėjus už jų pinigus nutarė pasveikinti Kalėdų proga.

„Aš tai darau kasmet. Išsiunčiu apie dešimt tūkstančių asmeninių sveikinimų su savo parašu.

Anksčiau tam skirdavau savo lėšas, dabar – Seimo”, – dėstė P.Čimbaras.

Kultūros ministru tapęs „darbietis” Šarūnas Birutis irgi turėjo pradžiuginti ne vieną rinkėją. Pašto prekėms ir paslaugoms jis skyrė 1,9 tūkst. litų.

Išeinantieji nesnaudė

Baigiantis kadencijai į Seimą neišrinkti parlamentarai irgi turėjo teisę panaudoti po daugiau kaip 3 tūkstančius litų. Dauguma jų taip ir padarė.

Net teisės vairuoti netekęs Vincas Babilius automobiliui suspėjo išleisti per 2,8 tūkst. litų.

O į Seimą neišrinktas konservatorius Petras Luomanas paskutinį ketvirtį automobilio nuomai išleido 1,5 tūkst. litų. Tačiau paaiškėjo, kad šią mašiną jis nusipirko už likutinę vertę. Šiuo sandoriu jau domisi prokurorai.

Yra ir taupuolių

Išlaidiems senbuviams taupumo pavyzdį rodė kai kurie Seimo naujokai.

Neseniai apie apsilankymus dėvėtų drabužių parduotuvėse pasipasakojęs „Drąsos kelio” partijos vadovas buvęs kunigas Jonas Varkala per pirmus mėnesius išleido 756 litus, o jo frakcijos kolega Valdas Vasiliauskas – tik 393 litus.

„Drąsuolės” Neringos Venckienės išlaidos buvo kiek didesnės – 2,9 tūkst. litų.

Vienintelis parlamentinei veiklai skirtų lėšų nenaudojo konservatorius Česlovas Stankevičius, nusprendęs pasitraukti iš politikos. Seimas tik sumokėjo už jo banko sąskaitos tvarkymą – 124 litus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.