Ant sinagogos durų kiaulės ausis prikalęs šilutiškis atgailauja

Šilutės rajono gyventojas 45 metų Raimondas Budvytis, pernai prie Švėkšnos miestelio sinagogos durų prikalęs kiaulės ausis, sulaukė kaltinimų dėl tautinės ir religinės nesantaikos kurstymo.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas")

Jan 23, 2013, 8:31 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:03 AM

R. Budvytis bus teisiamas už tai, kad pernai rugsėjo 26-osios vakarą kurstydamas tautinę neapykantą išniekino Švėkšnos centre esančią sinagogą, paniekino kažkada miestelyje gyvenusių žydų atminimą.

Niekada anksčiau neteistas šilutiškis prisipažino kaltu, gailėjosi dėl savo poelgio, sutiko, kad teismo procesas būtų baigtas baudžiamuoju įsakymu.

Tauragės prokurorai prašo jam skirti 13 tūkst. litų baudą.

Švėkšniškiai apstulbo paryčiais prie senosios sinagogos laukujų durų išvydę prikaltas dvi kiaulės ausis.

Policija netrukus sulaikė įtariamąjį – kaime netoli Švėkšnos gyvenantį R. Budvytį.

Nors niekas R. Budvyčio nepastebėjo prie žydų maldos namų, jis prisipažino turgaus dieną buvęs Švėkšnoje ir išgėręs su draugais. Po to vyriškis vieno sugėrovo paprašė miestelio maisto prekių parduotuvėje nupirkti kiaulių ausų.

Draugas įvykdė keistą prašymą. Automobilio dėtuvėje susiradęs vinių R. Budvytis atsliūkino prie sinagogos ir prikalė ant durų ausis.

Sulaikytas vyras negalėjo nurodyti ir paaiškinti savo poelgio motyvų, sakė, jog tuo metu buvo apkvaitęs nuo alkoholio. Jis tvirtino jokios neapykantos žydams nejaučiąs: „Aš norėjau atkreipti žmonių dėmesį į apleistą, neremontuojamą pastatą, kuris vis labiau trupa ir smenga žemėn.”

Vyras prisipažino žinojęs, kad šis pastatas priklauso žydų bendruomenei, tačiau nesitikėjęs, jog neapgalvotas jo poelgis gali ką nors įžeisti. Tvirtino, kad tai buvęs tik pokštas.

Dorai nepaaiškinęs, kodėl išpuoliui pasirinko kiaulės ausis, šilutiškis teigė nesąs žydų religijos ir papročių žinovas: „Tik girdėjau, kad kiaules jie laiko nešvariais gyvuliais, nevalgo jų mėsos.”

Už kvailą pokštą gresianti 13 tūkst. litų bauda pribloškė Darbo biržoje registruotą vyrą. Bedarbis tikisi, kad teismas ją sušvelnins.

Sinagoga tampa vandalų taikiniu

* Švėkšnos aikštėje 1928 metais pastatyta sinagoga nuo vandalų išpuolių nukenčia ne pirmą kartą.

* Prieš dvejus metus prie tų pačių apleisto pastato durų vinimis buvo prikalta raudona drobė su nacistine simbolika – juoda svastika baltame fone.

* Tai ne vietos vaikėzų išpuolis – vėliava buvo kruopščiai pasiūta, svastikos ženklas įspaustas panaudojus trafaretą. Tąkart kaltininkai nebuvo atskleisti.

* Antrojo pasaulinio karo pabaigoje į Švėkšną įžengę nacistinės Vokietijos kareiviai sušaudė apie 300 žydų.

* Prieš ketverius metus ant Parakaunyčios kalno prie Švėkšnos buvo pastatytas paminklas nužudytoms ir nukankintoms aukoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.