Uždavinys naujai ambasadorei - derybos su Italija dėl kompensacijos už „Villa Lituania“

Seimas ketina domėtis, kodėl iki

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 31, 2013, 9:16 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:48 PM

Premjero Algirdo Butkevičiaus potvarkiu įgaliojimai derėtis ir parafuoti susitarimą su Italija dėl diplomatinės atstovybės Romoje suteikti ambasadorei ypatingiems pavedimams Sigutei Jakštonytei.

Lietuvos diplomatai nekomentuoja derybų dėl kompensacijos už ambasadą „Villa Lituania“, tik pažymi, kad susitikimai su Italijos atstovais tebevyksta, rašo „Lietuvos žinios“.

Seimo vicepirmininko Petro Auštrevičiaus nuomone, kompensacijos už „Villa Lituania“ klausimą reikia grąžinti į parlamento Užsienio reikalų komiteto (URK) darbotvarkę. „Kažkaip keistai ilgai užtruko šis sprendimas. Jis apaugo nereikalingomis legendomis ir nebūtinai pačiais geriausiais vertinimais“, - įsitikinęs parlamentaras.

Seimo URK pirmininkas Benediktas Juodka patikino, kad parlamentarai nepamiršo ambasados „Villa Lituania“. Nušviesti dabartinę padėtį dėl derybų su Italija, taip pat to, ką ketinama daryti toliau, bus prašoma užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus.

B. Juodkos manymu, Italija nori išspręsti kompensacijos už „Villa Lituania“ klausimą. Jis priminė, kad anksčiau Lietuvai kaip kompensacija buvo siūlomas kitas pastatas, tačiau mūsų šalies tas variantas netenkino. Seimo URK vadovas įsitikinęs, jog derėtų stengtis greičiau pasiekti susitarimą.

„Juk abi valstybės nusiteikusios geranoriškai, supranta, kad reikia ką nors daryti. Tačiau pietinės šalys išgyvena ne pačius geriausius laikus, o juk kompensacija susieta ir su finansiniais dalykais“, - pabrėžė B. Juodka.

Lietuva nuo pat nepriklausomybės atkūrimo reikalavo Italijos vyriausybės grąžinti tarpukariu mūsų valstybei priklausiusį ambasados pastatą. Tačiau vilčių atgauti 1937 metais Romoje išsimokėtinai įsigytą nekilnojamąjį turtą nėra, nes čia šeimininkauja Rusijos diplomatai. Jie atsikraustė į „Villa Lituania“ po mūsų valstybės aneksijos 1940-aisiais.

Tai ne pirmas Lietuvos diplomatinės atstovybės pastatas, dėl kurio yra kilę panašių ginčų. Prancūzijos vyriausybė išmokėjo mūsų šaliai piniginę kompensaciją už Sovietų Sąjungai perduotą ambasadą Paryžiuje, kai Lietuva buvo aneksuota. Už tuos pinigus Lietuva įsigijo kitą diplomatinei atstovybei tinkamą pastatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.