Apie siūlytą kyšį prabilusi A. Stancikienė sako nesikreipsianti į teisėsaugą

Parlamentaras konservatorių

A. Stancikienė tikino, kad jai buvo pasiūlytas kyšis už tai, jog neateitų ar bent pavėluotų į Seimo Aplinkos komiteto posėdį.<br>R. Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
A. Stancikienė tikino, kad jai buvo pasiūlytas kyšis už tai, jog neateitų ar bent pavėluotų į Seimo Aplinkos komiteto posėdį.<br>R. Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 1, 2013, 1:31 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:23 PM

Seimo narys penktadienį kreipėsi į Generalinį prokurorą su prašymu apklausti antrą kadenciją iš eilės Seime dirbančią parlamentarę dėl faktų apie kyšio siūlymą paskleidimo ir išsamesnės informacijos pateikimo.

A. Stancikienė BNS sakė, kad į prokurorus dėl kyšio siūlymo nesikreipė ir dėl to, kad nepasitiki „tokiomis tarnybomis“, ir todėl, kad tokius faktus sunku įrodyti.

„Iš patirties galiu pasakyti, kad tai (kyšio siūlymą - BNS) kartais labai sunku įrodyti. Dirbdama Kuršių Nerijoje (iki 2008-aisiais tapdama Seimo nare  A. Stancikienė buvo Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė - BNS) daugybę kartų spectarnybas informavau, kad siūlė rimtesnius kyšius, turėjau ranka rašytus raštelius ir pavardes... Nebuvo pradėtas nei vienas tyrimas. Tokie pareiškimai nieko nereiškia, nes įrodymų nėra. Man buvo paaiškinta, kad kyšį galima įrodyti tik kai iš anksto STT filmuos ar įrašinės tik su jų specialia aparatūra ar pinigai bus iš anksto žymėti. Kaip nustatyti, kas kaligrafiškomis raidėmis parašė „kiek?“, - svarstė parlamentarė.

Apie esą siūlytą kyšį parlamentarė prabilo „Žinių radijo“ laidoje, tačiau neatskleidė, kas konkrečiai siūlė kyšį.

„O konkrečiai man tai vakar (trečiadienį – red.) tiesiog buvo pasiūlyta tokia labai, sakyčiau, „kukli“ 2000 litų sumelė vien už tai, kad aš pavėluočiau 5 minutes į posėdį arba, jeigu yra galimybė, tiesiog neateičiau“, – „Žinių radijui“ sakė A. Stancikienė. Anot jos, kyšį jai siūlę buvę parlamentarai, tačiau jų pavardžių Seimo narė neatskleidė.

Ji teigė, kad apie tariamą kyšio siūlymą nutarė viešai prabilti, nes taip tikisi atkreipti dėmesį, kad atlygis gali būti siūlomas ir kitiems parlamentarams: “Beliko paviešinti, nes bus ieškoma kitų Seimo narių. Nes vienas kolega jau užsiminė, kad jam buvusi siūlyta kelione į JAV ar į Lenkiją“.

Į prokurorus L. Kazlaviskas teigia kreipiasi reaguodamas į pačios A. Stancikienės viešai paskleistą informaciją, jog jai buvo pasiūlytas kyšis už tai, kad ji neateitų ar bent pavėluotų į Seimo Aplinkos komiteto posėdį, kuriame vėl bus svarstomas skalūnų dujų paieškos Žygaičiuose klausimas, ir kad tai neva darė buvę kolegos Seimo nariai.

„Seimo narė paskleidė labai rimtą kaltinimą buvusiems parlamentarams. Todėl Generalinio prokuroro prašau išsiaiškinti, kuriuos buvusius Seimo narius A. Stancikienė turi omenyje, ir ar paskleista informacija atitinka tikrovę. Keista, kodėl pati parlamentarė, turėdama tokius rimtus duomenis dėl korupcinio veiksmo, iškart nesikreipė į Generalinę prokuratūrą, o juos paskleidė tik po kelių dienų radijo laidoje“, - kreipimosi priežastis aiškina L. Kazlavickas.

Ginčas dėl ketinimų Lietuvoje išgauti skalūnų dujas kilo po to, kai Žygaičių, Aukštupių, Sartininkų kaimų Tauragės rajone gyventojai, į kurių žemes patenka teritorija, kurioje ketinama atlikti žemės gelmių tyrimus, nuogąstauja, kad atliekant žvalgymus, gali būti sugriauta melioracijos sistema, užterštas požeminis vanduo. Šiame rajone ketinama išžvalgyti apie tūkstantį sklypų.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas praėjusią savaitę paskelbė, kad per per dvi savaites apsispręs, kokius siūlymus teikti Vyriausybei dėl skalūnų dujų. Keli komiteto nariai paragino stabdyti skalūnų dujų žvalgybos konkursą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.