Prokurorai pradėjo ieškoti, kur dingo Ūkio banko pinigai (atnaujinta)

Generalinė prokuratūra kol kas neturi duomenų, kur šiuo metu yra Ūkio banko pagrindinis akcininkas Vladimiras Romanovas. Nesiimta jokių priemonių, kad verslininkas būtų surastas. Ikiteisminis tyrimas dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo pradėtas tik apie 15 val., todėl jokių procesinių veiksmų prokurorai kol kas nesiėmė. Tai antradienį sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Minkevičius.  

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Feb 12, 2013, 6:09 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:06 AM

Tyrimas pradėtas įvertinus Lietuvos banko pateiktą informaciją apie 2005–2012 metais sudarytus įtartinus sandorius. Šią medžiagą tyrėjai gavo tik antradienio popietę. Prokurorų turimais duomenimis, iššvaistyta dešimtys milijonų litų. „Apie šimtus milijonų kol kas kalbėti yra anksti“, - pasakojo Generalinės prokuratūros atstovas S. Minkevičius.

„Lietuvos bankas pateikė duomenis apie penkių kategorijų pažeidimus. Pavyzdžiui, įtartinos paskolos. Taip pat kitos nuostolingos sutartys, pavyzdžiui, didelės vertės turto įsigijimas. Bankas nuomodavosi turtą nepagrįstai didelėmis kainomis, tačiau dažnai tas turtas net nebūdavo naudojamas banko reikmėms. Taip pat susiję asmenys buvo įdarbinti už didžiulius atlyginimus. Lietuvos bankas turi duomenų, kad buvo naudojamos didelės lėšos tų asmenų interesams tenkinti“, - apie įtartinus procesus Ūkio banke pasakojo S. Minkevičius.

Pirmas prokuroro S. Minkevičiaus žingsnis šiame tyrime - susitikimas su Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos viršininku Kęstučiu Jucevičiumi. Tada ir bus aptarta, kokių procesinių priemonių turi imtis tyrėjai. 

Prokuroras S. Minkevičius teigė, kad pagal dabar turimus duomenis nėra pagrindo teigti, jog įtarimai gali būti pareikšti verslininkui V. Romanovui. Jis yra pagrindinis Ūkio banko akcininkas, o už įtarimų keliančią veiklą atsakingi banko vadovai. 

„Vien dėl šito rašto negalima įtarti pono V. Romanovo kažkokių nusikalstamų veikų padarymu. Šiuo atveju nusikaltimas yra inkriminuojamas tiems asmenims, kuriems tas turtas buvo patikėtas. Šiuo atveju, tai yra banko vadovai. Žinoma, visų su šia situacija susijusių asmenų atsakomybės klausimas bus sprendžiamas. Tyrimas tik prasidėjo“, - antradienį sakė S. Minkevičius. 

Įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras, atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Tyrėjams vadovauja prokuroras S. Minkevičius.

Tyrėjo S. Minkevičiaus turimais duomenimis, iki tol nebuvo atliekamas joks tyrimas dėl Ūkio banko veiklos „bent Generalinėje prokuratūroje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.