Lietuvos bankas: Ūkio banko bankroto galimybė nesvarstoma

Tikimybė, kad Ūkio bankas ateityje veiks toks pats, kaip ir iki šiol, labai menka, tačiau bankroto tikimybė kol kas nesvarstoma, sako Lietuvos banko Priežiūros departamento direktorius Vytautas Valvonis.

Ūkio banko bankroto galimybė kol kas nesvarstoma.<br>R. Danisevičius
Ūkio banko bankroto galimybė kol kas nesvarstoma.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-02-13 14:44, atnaujinta 2018-03-12 00:22

„Bankrotas yra paskutinis svarstomas variantas. Artimiausiu metu laikinasis administratorius turi pateikti savo išvadas, kaip šį banką pertvarkyti ir tikimasi, kad jis pasiūlys patį „neskausmingiausią“ banko pertvarkymo modelį“, - kalbėdamas „Laisvosios bangos“ radijo eteryje sakė V. Valvonis.

Pasak V. Valvonio, Šiaulių bankas yra pareiškęs susidomėjimą Ūkio banko turtu ir apdraustas indėliais, ir gali būti, kad bankas bus skaidomas į „gerąjį“ ir „blogąjį“.

Į „gerąjį“ banką patektų visi apdrausti indėliai ir geras banko turtas - paskolos, pinigai, vertybiniai popieriai. Visi indėlininkai taptų kito banko klientais, o „blogasis“ bankas bankrutuotų.

V. Valvonis pabrėžė, kad Ūkio banko indėlininkams neverta panikuoti ir, atsiradus galimybei, skubėti atsiimti indėlių.

„Jeigu vyks „gero“-„blogo“ banko scenarijus, ir apdraustieji indėliai bus perduoti kitam bankui, tikrai nereikia pulti į kitą banką jų atsiiminėti. Jeigu bus nutraukiamas indėlis, bus prarastos palūkanos, ir žmonės patirs nuostolius. „Snoro“ atvejis parodė, kad indėlių draudimo sistema puikiai veikia“, - sakė V. Valvonis.

Taip pat LB priežiūros departamento direktorius teigė, jog nereikia jaudintis ir dėl palūkanų normų, nes, indėlius perkėlus į kitą banką, kol jų terminai nesibaigs, jos nepakis.

V. Valvonis sakė, kad galimybė, jog Ūkio bankas bus toks, koks buvo iki šiol, yra labai menka.

„Viskas dar priklausys nuo laikinojo administratoriaus išvadų. Visgi tikimybė, kad Ūkio bankas toks, koks jis buvo iki šiol, veiks ir toliau, yra labai maža. Savarankiškai jis tikriausiai jau nebegalės veikti, kadangi nuostoliai yra dideli. Nebent atsirastų investuotojas, kuris padengtų banko nuostolius, tačiau tai yra mažai tikėtina“, - tvirtino V. Valvonis.

Pasak Lietuvos banko atstovo, Ūkio banko veikla buvo stebima jau kurį laiką, o pastaruosius metus su juo buvo ypač intensyviai dirbama.

„Išryškėjo pagrindinės problemos, kurios buvo susijusios su pagrindiniu akcininku (Vladimiru Romanovu, - Red.).

Akcininko įmonėms ir su jo aplinkos žmonėmis siejamoms įmonėms bei fiziniams asmenims buvo suteikta labai daug paskolų, kurių vertė ir galimybės, kad paskolos bus grąžintos, buvo labai abejotinos“, - teigė V. Valvonis.

Anot jo, su V. Romanovu buvo daug kalbama ir pabrėžiama, kad problemas reikia spręsti ir kad paskolos turi būti grąžinamos. Nustačius, kad paskoloms grąžinti lėšų nepakanka, buvo prašoma įkeisti papildomą turtą.

„Bankas su akcininku, pirma, buvo pateikęs vieną planą, kurio neįvykdė. Tada buvo pasiūlytas kitas planas, kad akcininkas papildomai įkeis savo nuosavo turto. Šio plano akcininkas taip pat neįvykdė. Tada nebeliko nieko kito, kaip priimti vakarykštį sprendimą“, - pabrėžė V. Valvonis.

Antradienį, įvertinusi inspektavimo ataskaitą bei kitus priežiūros tikslais surinktus duomenis ir siekdama apsaugoti visuomenės, indėlininkų bei kitų klientų interesus, Lietuvos banko valdyba paskelbė akcinės bendrovės Ūkio banko veiklos apribojimą. Valdybos sprendimu paskirtas banko laikinasis administratorius įpareigotas pasiūlyti sprendimus, kurie leistų užtikrinti įsipareigojimų banko klientams vykdymą.

Laikinasis administratorius, kuriuo paskirtas buvęs ūkio viceministras Adomas Ąžuolas Audickas, per 6 dienas turės pateikti savo ataskaitą su siūlomais veiklos variantais. A. Ą. Audickui bus mokama 45 tūkst. litų alga, be to, jis galės pasitelkti pagalbininkus.

Laikinai, kol bus nuspręsta dėl Ūkio banko problemų sprendimų būdų, bankas finansinių paslaugų neteiks.

Pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko, sprendimą stabdyti banko veiklą sąlygojo paskolų portfelis - vasario 1 dieną baigus banko inspektavimą, nurodyta, kad papildomų atidėjimų suformuota 800 mln. litų. Be to, penktadienį po pagrindinio banko akcininko Vladimiro Romanovo pareiškimų apie krepšinio klubo „Žalgiris“ situaciją iš banko pradėjo „išeidinėti“ piniginės lėšos, o pirmadienį bankas susidūrė su likvidumo problemomis - likvidumas nebesiekė 29 proc. „Dar kelios dienos, ir bankas nebūtų turėjęs apskritai lėšų“, - sakė V. Vasiliauskas.

Skaičiuojama, kad šiuo metu draustų indėlių banke suma siekia 2,6 mlrd. litų.

Trečiadienį Šiaulių bankas išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad yra pasirengęs pradėti derybas su Lietuvos banku dėl Ūkio banko bankinės veiklos Lietuvoje perėmimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.