Šiaulių arenos valdytojas nusprendė užčiaupti savo kritikus

Iš skandalų neišbrendantis Šiaulių arenos valdytojas Gintaras Radavičius perėjo į puolimą. Jo taikiniu tapo antrus metus žurnalistinį tyrimą vykdantis ir šiaulietiškų aferų kamuolį vynioti bandantis dienraščio „Lietuvos rytas” korespondentas.

Šiaulių arenos valdytojus kelerius pastaruosius metus lydi skandalai.
Šiaulių arenos valdytojus kelerius pastaruosius metus lydi skandalai.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

2013-02-15 09:47, atnaujinta 2018-03-11 21:22

Bandymų užčiaupti nepatogų žurnalistą būta ir anksčiau. Tačiau Šiaulių arenoje įsitaisiusių veikėjų kaltinimai šmeižtu, garbės ir orumo įžeidimu, dalykinės reputacijos menkinimu subliūško.

„Skundo tyrimo metu nustatyta, kad žurnalistas elgėsi sąžiningai ir profesionaliai, siekė visuomenei pateikti informaciją viešojo intereso klausimais”, – tokį atsakymą pateikė tyrimą atlikę Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos teisininkai, atmetę visas G. Radavičiaus pretenzijas.

Bet ramybė netruko nė dviejų mėnesių. Viešosios įstaigos „Pramogų sala” generalinis direktorius perėjo į viešą puolimą – vasario 6-ąją žurnalistas nebuvo įleistas į LKL čempionato rungtynes tarp „Šiaulių” ir Klaipėdos „Neptūno” komandų.

„Pagerino” koncesijos sutartį

Į „Pramogų salos” vadovus, įsitaisiusius už mokesčių mokėtojų pinigus pastatytoje Šiaulių arenoje, akys nukrypo paaiškėjus, kad koncesijos sutartis pasirašyta ne tokia, kokiai buvo pritarusi Šiaulių miesto taryba.

Tuomečio savivaldybės administracijos direktoriaus Genadijaus Mikšio ir G. Radavičiaus pasirašytame variante nebeliko koncesininko prievolės dalytis gautu pelnu.

Oficialų pareiškimą gavę Šiaulių prokurorai ne iš karto įžvelgė, kad tai gali pažeisti viešąjį interesą, todėl du kartus buvo apsisprendę jo neginti.

Generalinė prokuratūra dukart panaikino ankstesnius sprendimus, tad byla nukeliavo į teismą.

G. Radavičius pažėrė kaltinimų prokurorams, bandė nušalinti ir visą Šiaulių apygardos teismą. Galiausiai jis ieškovams pasiūlė sudaryti taiką – į koncesijos sutartį sugrąžinti pakoreguotą punktą.

Taikos sutartis buvo pasirašyta, bet tai tik patvirtino, kad dokumentas buvo slapta pakeistas.

Suteikė sau įspūdingą nuolaidą

Šiaulietiškų paslapčių kamuolys ėmė vyniotis paaiškėjus, kad nepritekliais besiguodžiantys ir apie būtinybę didinti koncesijos išmokas kalbantys arenos valdytojai prisipirko prabangių automobilių.

G. Radavičius įsėdo į visureigį „Audi Q7”, o kitas „Pramogų salos” steigėjas Darius Balčiūnas – į „Nissan Murano”.

Už abu automobilius paklota po 138 tūkstančius litų.

Tiesa, „Nissan Murano” įsigytas iš D. Balčiūno įmonės „Geras prekybos partneris”, o už metus pavažinėtą mašiną paklota daugiau, nei nauja kainavo salone.

Valdininkai sukruto dienraščiui paskelbus, kokiomis sąlygomis arenoje patalpas nuomojosi savivaldybės sporto mokyklos „Dubysa”, „Klevas”, „Atžalynas” ir Kūno kultūros mokykla. 2007–2011 m. šios įstaigos sumokėjo „Pramogų salai” net 917 tūkst. litų.

Į viešumą iškilo kitas skandalingas faktas: kai G. Radavičiaus šeimos įmonė perėmė arenoje įsikūrusį grožio saloną „Agnetė”, ėmė sparčiai mažėti patalpų nuomos mokestis. Galiausiai jo visai neliko, nes imta taikyti „ištiestosios rankos” taisyklę.

Prokuratūros prašymu tyrimą atlikusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) G.Radavičių prilygino valstybės tarnautojui ir konstatavo, kad Šiaulių arenoje elgtasi neūkiškai, ne kartą nusižengta etikos normoms.

VTEK pažymėjo, kad G. Radavičiaus šeimos perimto grožio salono „Agnetė” ankstesni šeimininkai per metus mokėjo net 80 tūkstančių litų nuompinigių.

Žala – 2 milijonai litų

Visi šie faktai virto dar vienu ikiteisminiu tyrimu, kurį Šiaulių apygardos prokuratūros pavedimu atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo ir tarnybinių pareigų neatlikimo pradėtas pernai gegužę. Netrukus įtarimai buvo pareikšti G. Radavičiui, koncesijos sutartį pasirašiusiam G. Mikšiui, dabartiniam Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriui Vladui Damulevičiui, dar keliems asmenims.

Apskaičiuota, kad koncesininkui iš savivaldybės biudžeto galėjo būti permokėta per 2 milijonus litų.

Šiaulių areną oficialiai prižiūri Aukštabalio multifunkcinio komplekso eksploatavimo koncesijos suteikimo sutarties vykdymo priežiūros komisija.

Šiai komisijai vadovauja V. Damulevičius, jos narys yra G. Radavičius, bet nė vienas nėra nušalintas nuo šių pareigų.

Pirko dangą ar gavo dovanų?

Savo tyrimą tęsiantis žurnalistas dar gavo įdomios informacijos apie Šiaulių arenos valdytoją G.Radavičių ir jo veiklą. Visa medžiaga perduota Šiaulių apygardos prokuratūrai.

Šiaulių miesto savivaldybės atstovė Jūratė Rauduvienė patvirtino, kad G. Radavičiaus vadovaujamos moterų žolės riedulio ir moterų futbolo komandos nemoka nuomos už naudojimąsi savivaldybės stadionais ir pagalbinėmis patalpomis, joms nepateikiamos sąskaitos už šildymą, vandenį ir elektrą.

Paaiškinta, kad šios komandos yra tarifikuotos biudžetinėse savivaldybės įstaigose, todėl už nieką nemoka.

Palyginęs šį atsakymą su faktais, kiek savivaldybė mokėjo „Pramogų salai” už arenoje įkurdintas miesto sporto mokyklas, žurnalistas medžiagą persiuntė Šiaulių apygardos prokuratūrai.

Ten pat iškeliavo ne mažiau įdomi medžiaga dėl dangos, kurią šių metų pradžioje plačiai pristatė Šiaulių arenos valdytojai.

G. Radavičius oficialiai pareiškė, kad arena už savo pinigus Škotijoje pirko šią dangą, ir įvardijo sumą – 10 tūkstančių eurų.

Škotijoje atsiskaitoma ne eurais, o svarais, todėl ši detalė patraukė žurnalisto akį.

Per interneto paieškos sistemą surastame oficialiame tarptautiniame žolės riedulio tinklalapyje www.eurohockey.org buvo įvardytos šiek tiek kitokios dangos įsigijimo aplinkybės.

Šiame tinklalapyje paskelbta, kad Škotija po įvykusio turnyro šią dangą dovanojo Lietuvai, o Šiaulių arena išvis neminima.

G. Radavičius yra Lietuvos žolės riedulio federacijos viceprezidentas.

Neleido fotokorespondentui dirbti

* Dienraščio „Lietuvos rytas” fotokorespondentas G. Šiuparys pastaruosius 10 metų laisvalaikį skiria krepšiniui – dirba krepšinio klubo „Šiauliai” atstovu spaudai, fotografuoja rungtynes, pateikia fotoreportažus, rengia spaudos konferencijas.

* Šių metų vasario 6-osios vakaras buvo išskirtinis – arenos apsaugininkai žurnalisto neįleido nei su krepšinio klubo darbuotojo, nei su žurnalisto pažymėjimu, nei pateikus licenciją, suteikiančią teisę patekti į visas 2012–2013 m. sezono rungtynes.

* Apsaugininkai pripažino gavę nurodymą neįleisti tokio žurnalisto, kuris neturi nuo vasario įsigaliojančių G.Radavičiaus pasirašytų akreditacijos taisyklių.

* Žurnalistas į areną buvo įleistas tik kaip žiūrovas, jam nebuvo leista įsinešti fotoaparatūros, o po mačo rengti spaudos konferencijos.

* Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos sporto žurnalistų federacija išsyk pasmerkė tokį išpuolį prieš laisvą spaudą ir paragino nebedaryti kliūčių dirbti.

* G.Radavičius išplatino viešą pareiškimą, kuriame pripažino, kad persekioja žurnalistą dėl ankstesnių publikacijų. Nors jo kaltinimus Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba atmetė, jis juos pakartojo – išvadino žurnalistą šmeižiku.

* Pareiškime patikinta, jog žurnalistui nebus suteikta akreditacija, kol nesibaigs teismo procesas. G. Radavičius įvykdė viešus grasinimus – kreipėsi į Vilniaus apylinkės teismą ir pateikė 96 120 litų ieškinį turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

* Prašymas areštuoti turtą ieškiniui užtikrinti vakar buvo atmestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?