Patarimas užpustytiems lietuviams: „Pirkite sraigtasparnius“

„Kaina nesvarbu, kai galima išgelbėti žūstančius žmones“, - sakė R. Marcinkevičius.

Planai įsigyti sraigtasparnių valdžioje buvo sutikta ironiškai, tačiau, V. Čapliko teigimu, prie visų naujų idėjų reikia priprasti.<br>V. Balkūnas
Planai įsigyti sraigtasparnių valdžioje buvo sutikta ironiškai, tačiau, V. Čapliko teigimu, prie visų naujų idėjų reikia priprasti.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Feb 19, 2013, 4:33 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:15 PM

„Kaina nesvarbu, kai galima išgelbėti žūstančius žmones“, - sakė R. Marcinkevičius.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas tikina, kad nupirkti sraigtasparnių Lietuvos ligoninėms jam sutrukdė tik ministro posto netekimas.

Šiomis dienomis, kai vėl pradėjo intensyviau snigti ir pustyti, kyla pavojus, kad medikai užpustytais keliais sunkiai pasieks būtiniausios pagalbos laukiančius žmones.

R. Marcinkevičius dar kartą prisiminė sraigtasparnius - prieš kelerius metus šį pasiūlymą jis išdėstė tuomečio Seimo vadovams.

Jo manymu, Lietuvos keliuose žūsta daug žmonių, kuriuos tikrai dar galima būtų išgelbėti, jei medikai pradėtų teikti pagalbą greičiau.

Atskristų per kelias minutes

Šiuo metu, kai dalyje Lietuvos rajoniniai keliai tampa sunkiai pravažiuojami, medikai sraigtasparniais galėtų pasiekti gimdyves ir ligonius, kuriems reikia ypač skubios pagalbos.

Tokioje nedidelėje šalyje kaip Lietuva keli sraigtasparniai leistų medikams bet kurioje vietoje esantį sužeistąjį ar skubios pagalbos laukiantį ligonį pasiekti per kelias minutes, o tai jo gyvybei gali turėti lemiamos reikšmės.

R. Marcinkevičiaus manymu, 3-4 sraigtasparniai turėtų būti tolygiai paskirstyti po visą Lietuvos teritoriją.

Sraigtasparnių reikėtų Vilniuje ir Kaune. Po to reikėtų svarstyti, kur patogiau laikyti trečią: Klaipėdoje ar Šiauliuose. Panevėžyje greičiausiai sraigtasparnio nebūtų.

Reikėtų ir kitokių gydytojų

R. Marcinkevičius pats galėjo įsitikinti sraigtasparnių nauda, kai rezidavo JAV traumų centre. Sraigtasparniai su ligoniu leisdavosi tiesiai ant ligoninės stogo.

Chirurgas pabrėžia, kad pertvarkyti visą skubios medicinos pagalbos sistemą tik sraigtasparnių neužtektų.

Tam reikėtų ir specialiai paruoštų traumatologų, sugebančių pradėti kvalifikuotai teikti pirmąją pagalbą iš karto įvykio vietoje. „Tokiose situacijose minutės labai svarbu“, - sakė jis.

R. Marcinkevičius siūlo nusiųsti kurį nors Lietuvos mediką kelis mėnesius padirbėti gerai įrengtame JAV traumų centre. Supratęs, kaip organizuojamas tokio skubią pagalbą teikiančio centro darbas, vėliau jis galėtų savo patirtimi pasinaudoti Lietuvoje.

Sutrukdė posto netekimas

Buvusiam sveikatos apsaugos ministrui, Liberalų ir centro sąjungos pirmininkui A. Čaplikui įsigyti sraigtasparnių Lietuvos ligoninėms sutrukdė tik ministro posto netekimas.

„Tai - civilizuotos šalies požymis - pirmiausia vertinti žmogaus gyvybę. Čia valstybė neturėtų taupyti. Atsipirktų dešimteriopai“, - sakė A. Čaplikas.

Tokiomis dienomis kaip šią savaitę, arba kaip buvo prieš praėjusias Kūčias, skraidanti medikų pagalba būtų tikras išsigelbėjimas.

Sraigtasparniai būtų įsigyti už ES pinigus. Tiksliau nebuvo suskaičiuota, bet tai - dešimtys milijonų litų.

Buvęs ministras pabrėžė, kad Lietuva - viena iš kelių naujųjų ES šalių, kurios medikai neturi sraigtasparnių. Tai - ne prabanga, o būtinybė. Ligoninių įrangai įsigyti išleidžiamos žymiai didesnės sumos.

Tiesa, planai įsigyti sraigtasparnių valdžioje buvo sutikta ironiškai, bet prie visų naujų idėjų reikia priprasti.

A. Čaplikas tikisi, kad sraigtasparnių idėją įgyvendins naujasis ministras.

Kariškiai skuba į pagalbą

„Nebloga idėja“, - sakė Karinių oro pajėgų viešųjų ryšių karininkas Andrius Mika. Jis pabrėžė, kad kol kas Lietuvoje skubios medikų pagalbos reikalingus žmones į ligonines gabena karinių pajėgų sraigtasparniai iš dviejų postų - Nemirsetoje ir Kaune.

Gelbėti ligonio ar gabenti donoro organus sraigtasparnis pakyla ministro sprendimu arba gavus Jūrų gelbėjimo koordinacinio centro informaciją.

Tačiau A. Mika pabrėžė, kad Lietuvos ligoninių stogai nepritaikyti leistis sraigtasparniams.

Jei dovanotų - būtų gerai

Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių situacijų centro direktorius Vytautas Gailius sako negirdėjęs, kad kas siūlytų sraigtasparnius už dyką. „Jei nieko nekainuotų - kodėl gi ne“, - teigė pareigūnas.

Jo nuomone, šiuo metu įsigyti sraigtasparnius netikslinga. Įklimpusiems į pusnis medikams į pagalbą atskuba gaisrininkai.

V. Gailius abejoja, ar sraigtasparniai išspręstų visas problemas. Kai keliai užpustyti - dažniausiai pučia didelis vėjas, siaučia pūgos, o tai oro transportui kelia problemų.

Be to, Lietuvoje išplėtotas ligoninių tinklas ir greitosios pagalbos centrai. Kiekvienoje savivaldybėje yra po ligoninę ar daugiau, šalyje - 60 greitosios pagalbos skyrių.

„Manyčiau, tai - vienetiniai atvejai. Tokiais atvejais galima kreiptis į Krašto apsaugos ministeriją“, - sakė V. Gailius.

Vidutinės klasės sraigtasparnis galėtų kainuoti apie 50 milijonų litų. Tikslesnė kaina priklauso nuo komplektavimo, personalo mokymo ir kitų sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.