Į pastatą vaiduoklį įleisti menininkai neberanda išėjimo

Laikiną pastogę menininkams parūpinusi Klaipėdos valdžia sulaukė akibrokšto – buvusioje mokykloje studijas įsirengę kūrėjai išsikraustyti nebenori. Prieš metus Savivaldybė atsiliepė į jaunuolių pagalbos šauksmą ir leido jiems įsikurti buvusios Vydūno mokyklos pastate Daržų gatvėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2013-02-22 16:08, atnaujinta 2018-03-11 07:04

Prieš kelias dienas menininkai sulaukė valdininkų nurodymo išsikraustyti – pastatas perduodamas Vilniaus dailės akademijai, kuri čia įkurs Klaipėdos fakultetą. Miesto vadovai apsidžiaugė, kad apmiręs senamiestis atgis ir prisipildys kūrybinės dvasios. Tačiau ne visi nuomininkai sutiko išsikelti, jie surinko parašus ir kreipėsi į Kultūros ministeriją ir Prezidentūrą.

Nors statinys avarinės būklės ir nešildomas, apie dvi dešimtis jaunų menininkų apsidžiaugė čia suradę tinkamą erdvę kūrybai. Kai kurie investavo lėšų remontui, perdažė apsilaupusias sienas. Tad sulaukę paliepimo išsikraustyti, buvo priblokšti.

Klaipėdos miesto merui Vytautui Grubliauskui nesuprantama menininkų nuostaba. Esą prieš metus sudarytoje sutartyje aiškiai nurodyta, jog Savivaldybei radus statiniui naują šeimininką, nuomininkams teks išsikelti. „Šis klausimas tikrai nebus baigtas užtrenkus duris. Sutinku, kad reikia ieškoti sprendimų, kur priglausti tuos aktyvius kuriančius žmones“, - žadėjo meras. Jo manymu, sumanymas įleisti į nenaudojamas patalpas menininkus pasiteisino, nes mieste kūrybai tinkamų erdvių trūksta.

Netikėtas valdžios sprendimas perduoti pastatą akademinei bendruomenei suskaldė čia laikinai įsikūrusius nuomininkus. Pastatą administruojančios asociacijos „Genio misija“ vadovas Sergejus Golikovas prisipažino, kad kolegų skundas ministerijai ir prezidentei jam netikėtas. „Daugelis menininkų nebuvo patenkinti žinia, kad teks išsikraustyti, bet su tuo sutiko. Atsirado keli, kurie panoro priešintis, manau, kad taip tiesiog siekiama atkreipti dėmesį“, - svarstė S. Golikovas. Žiemą studijos buvo gerokai ištuštėjusios, kai kada po griūvančiu stogu esą būna šalčiau negu lauke. Šildytis tenka elektra, o tai atsieina nepigiai. Už kelių dešimčių kvadratinių metrų patalpas menininkams nuomos mokėti nereikėjo. 50-100 litų per mėnesį tekdavo atseikėti už komunalinius mokesčius, pastato apsaugą.

Jaunieji kūrėjai tikėjosi, kad čia perkėlus Vilniaus dailės akademijos (VDA) Klaipėdos fakultetą vietos užteks visiems. Tačiau VDA Klaipėdos skyriaus direktorius Alvydas Klimas nieko pažadėti negalėjo. Šiuo metu įstaiga ieško lėšų pastato remontui, tikimasi čia studentus pakviesti jau šį rugsėjį.

Klaipėdos Vizualinio dizaino katedra Vilniaus dailės akademijai priklauso nuo 1982 metų. Šiuo metu čia studijuoja 60 jaunuolių. Rudenį žadama pasiūlyti dar keturias naujas studijų programas, tad studentų skaičius turėtų išaugti kelis kartus. Ieškoti naujos buveinės įstaiga buvo priversta, nes dabar patalpas nuomoja iš Klaipėdos universiteto, o šiam pritrūko erdvės perkelti pietinėje miesto dalyje esančius padalinius. Savivaldybė pastatą Daržų g. 18 VDA panaudai perduoda nuo kovo 1-osios. Ar aukštajai mokyklai prireiks viso trijų statinių komplekso, paaiškės ne anksčiau kaip vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.