Parlamentaro sutuoktinės sužalojimas suteikė vilties

Tikriausiai būsiu labai įžūli, bet tai, kad savaitgalį buvo sužalota Seimo nario Naglio Puteikio sutuoktinė, teikia vilčių visiems, kurie tyliau ar garsiau keiksnoja policiją už neveiksnumą. Nes N. Puteikis garsėja kovingu būdu ir būtų nesuvokiama, kad jis nepradėtų judinti policinės sistemos, kuri daro viską, kad tik nieko nereikėtų daryti.

Daugiau nuotraukų (1)

Genė Drungilienė

Feb 25, 2013, 12:31 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:22 AM

N. Puteikis neslepia, kad policiją bandė priversti dirbti keldamas balsą ir aktyviai reikalaudamas imtis veiksmų, kurie padėtų nustatyti įvykio aplinkybes ir kaltininkus. Atrodo, kad Seimo nariui tai nepavyko. Nes nepavyksta daugeliui piliečių.

Pilaitėje (kur buvo sužalota parlamentaro sutuoktinė) gyvenanti moteris tapo kaimynų triukšmo ir neprognozuojamo elgesio įkaite. Kai neapsikentusi kreipėsi į policiją, netruko sulaukti triukšmingųjų kaimynų atsako – naktimis jie ėmė gadinti moters buto spynas. Teko pakeisti ar taisyti net septynias.

„Kai pirmą kartą radau sugadintas spynas, policijos pareigūno klausiau, ar nebūtų galima paimti pirštų atspaudų, nes jie buvo labai ryškiai palikti ant durų. Tačiau pareigūnas manęs paklausė, ar aš nejuokauju, – pasakojo nukentėjusi moteris. – Bandžiau pareigūnui paaiškinti akivaizdų dalyką, kad taip galima užkirsti kelią piktavališkiems veiksmas, mėginau belstis į jo uniformuotą sąžinę, kad svarbu nepalikti neišaiškinto nusikaltimo. Buvau pasirengusi net pati sumokėti už policijos paslaugą paimant pirštų atspaudus ir identifikuojant piktavalį.“

Policijos atsakymas buvo itin paprastas – nėra liudininkų, o įtarimai – nieko verti.

Vieną naktį buvo subraižytas vienas tos pačios moters automobilio šonas, kitą – kitas. Policija? Įmitę policijos pareigūnai atvirai pasišaipė – ko moteris nori, juk niekas nieko nematė ir apskritai – kaip ji įrodys?

Po kurio laiko moteris gavo pranešimą iš policijos, kad jos apiplėšimo atvejis ištirtas, bet įtariamieji nenustatyti. Paskambinusi į komisariatą moteris pasiklausė, kada ji buvo užpulta, nes tokio atvejo nežino. Jai buvo paaiškinta, kad tyrėjas apsiriko – ji galinti tiesiog ištaisyti tekstą ir straipsnio numerį.

Netrukus buvo subraižytas dar vienas automobilis. Šįkart nukentėjo kitas kaimynas, bandęs sudrausminti tuos pačius triukšmadarius. Policijai tai įspūdžio nepadarė, nes niekas nieko nematė ir nežino. Kiti tyrimo būdai? Ponia, per daug filmų prisižiūrėjote!

Retais atvejais policijos pareigūnai nuoširdžiai tikina norintys padėti, bet „tokie yra įstatymai“. Impotento skundas analogiškas – nori, bet negali.

Piliečiai vis dar tiki, kad policija imsis priemonių bent tuomet, kai bus padarytas nusikaltimas prieš asmenį. Moteris, pasakojusi sugadintų spynų ir subraižyto automobilio istoriją, sako nenori būti sužalota. Bet jeigu tuomet policija galėtų panaudoti bent kokias priemones nusikaltimui išsiaiškinti, ji nuolankiai sutinka laukti savo valandos.

Taip manė bent iki to laiko, kol buvo sužalota parlamentaro N. Puteikio sutuoktinė ir dukra. Nes šis atvejis parodė, jog net sužalota galva, šoką patyręs vaikas nėra pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą, paimti įkalčius.

Policija ir toliau renka pareiškimus, rašo atsakymus, kartais net supainiodami, kas ir kam nutiko, nes, pačių pareigūnų žodžiais, įstatymai neleidžia panaudoti efektyvių priemonių išaiškinti piktavalius.

Tačiau sėdėdamas priešais pareigūną ir aiškindamas įvykio detales, negali atsikratyti minties, kad jie daro viską, kad daryti nereikėtų nieko. Populiariausias atsisakymas imtis veiksmų – niekas nieko nematė. Jeigu policija turi tik tokias galimybes, tai devyni iš dešimties nukentėjusiųjų stos į savigynos būrius, kuriuos ketina steigti Seimo narys N. Puteikis.

„Efektyviausia būtų, jeigu mane užmuštų, – sako nuo neprognozuojamų kaimynų nukentėjusi moteris. – Bent vaikas ramiai gyventų, nes tuokart, tikriausiai, policija surastų kaltąjį.“

Mūsų policija yra impotentiška, todėl su dideliu malonumu žiūriu detektyvus – ten ir mentai, ir farai nusikaltėlius sugauna. Bent filmuose.

„Verslo klasės“ autorius Vidas Jankauskas tvirtino, kad „tu negalėsi rinktis, kaip mirti. Ar kada. Tu tegali pasirinkti – kaip nori gyventi“.

Tiesą sakant, tai Joan Baez žodžiai. Bet koks skirtumas. Nes vis tiek jie abu neteisūs, nes nė velnio tu negali rinktis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.