Teismas neapribojo Darbo partijos veiklos (atnaujinta)

Darbo partijos planas jungtis su „Tvarka ir teisingumu“ atlaikė dar vieną išbandymą. Vilniaus apygardos teismas, nagrinėjęs vadinamosios juodosios buhalterijos bylą, nepatenkino prokuroro Sauliaus Versecko prašymo dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo Darbo partijai. Tai būtų sutrukdę jungtis su „Tvarka ir teisingumu“.

Teismo posėdis.<br>T. Bauras
Teismo posėdis.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

2013-03-01 21:03, atnaujinta 2018-03-10 18:58

Posėdį stebėjo dešimtys tos politinės organizacijos gerbėjų. Lyderio Viktoro Uspaskicho teismo salėje nebuvo.

Teismas pabrėžė, kad net ir susijungus juridiniams asmenims, Darbo partijos atsakomybė nedings dar trejus metus - bus perduota naujam juridiniam asmeniui. Tai yra - kuriamai politinei partijai. 

Prašė apriboti Darbo partiją veiklą

Prokuroras prašė apriboti partijos veiklą ir taip jai neleisti jungtis su partija „Tvarka ir teisingumas“.

„Jeigu partijos būtų sujungtos į vieną, šioje baudžiamojoje byloje Darbo partija nustotų egzistuoti kaip juridinis vienetas, būtų pašalinta iš registro“, – trečiadienį kalbėjo S. Verseckas.

Jo teigimu, toks žingsnis būtinas, kad partijos atžvilgiu būtų įmanoma priimti nuosprendį: „Mes šiuo prašymu siekiame, kad nebūtų sukliudyta procesui ir būtų įmanoma kaltinamo juridinio asmens atžvilgiu priimti vienokį ar kitokį nuosprendį.“

Vadinamosios juodosios buhalterijos byloje kaltinamųjų advokatai teigė dėl tokio prokuroro prašymo įžvelgiantys konstitucinį ginčą.

Vadina politiniu susidorojimu

Tokį prokuroro prašymą Darbo partijos atstovai vadina kišimusi į politinius procesus ir susidorojimu. Jie teigė, kad kišimasis į juridinio asmens veiklą, net ir remiantis įstatymais, turi būti motyvuotas ir itin atidus.

„Tai prokuroro išankstinis nusistatymas, bandymas kištis į partijos veiklą. Juk nieko tokio dar net neįvyko“, - teismo salėje kalbėjo politikas Vytautas Gapšys. 

Advokatas Vytautas Sviderskis sakė, kad Darbo partijos veiklos apribojimas palies dešimtis tūkstančius tos organizacijos narių, kurie nėra susiję su byla. Taip pat ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ narius. 

Žinomas teisininkas pabrėžė, kad prokuroro prašymas apriboti laiką iki bylos nagrinėjimo pabaigos gali reikšti „marias laiko“. 

„Apribojimas sustabdo partijos veiklą ir yra prilyginamas kriminalinei bausmei. Net nebuvo sušauktas partijos suvažiavimas, todėl visai neaišku, kokiais motyvais gali būti trukdoma baudžiamajam procesui. Skiriant griežtą procesinės prievartos priemonę, būtų pažeista Konstitucija, narių teisės dalyvauti politinėje veikloje“, - teismui sakė advokatė Violeta Bazienė.

Ar tenkina prokuroro S. Versecko prašymą, teismas paskelbs penktadienį 14 valandą.

Siekė nušalinti prokurorą

Po tokio teisėsaugininkų žingsnio, Darbo partija perėjo į puolimą. Advokatas Vladimiras Buslovičius turėtų teismui pateikti prašymą nušalinti prokurorą S. Versecką. „Darbiečių“ nuomone, prokuroras ne tik politikuoja, bet ir pažeidžia Konstituciją. Tačiau teismas atmetė tą prašymą.

Darbo partijos advokatai ir nariai tikino, kad prokuroras S. Verseckas yra šališkas. Į tuos kaltinamus Generalinės prokuratūros atstovas atsakė, kad jo darbas yra įrodyti kaltinimą. Bet tai nereiškia, kad jis yra šališkas.

Teisėsaugininką S. Versecką pernai lapkritį nesėkmingai nuo bylos bandė nušalinti ir teisiamas Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Tada teismas atmetė sukčiavimu įtariamo politiko pareikštą nušalinimą valstybinį kaltinimą jo byloje palaikančiam Generalinės prokuratūros prokurorui. Teismas paskelbė, kad V. Uspaskichas nepateikė jokių objektyvių duomenų, leidžiančių daryti išvadą dėl šio prokuroro šališkumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.