Išrinkus naująjį popiežių, sveikinimai skriejo ir į Pumpėnus

Trečiadienio vakare Vatikanui paskelbus apie išrinktą naująjį popiežių – Jorgio Mario Bergoglio iš Argentinos, sveikinimo skambučiais bei SMS žinutėmis buvo apipiltas ir Pumpėnų parapijos (Pasvalio r.) klebonas, 35 metų vienuolis Domingo Avellaneda. Jo, kaip ir naujojo popiežiaus, tėvynė – Argentina. Tuo tarpu pumpėniškiai džiaugiasi veikliu ir maloniu savo ganytoju ir tikisi, kad toks pat bus ir jo tautietis, naujasis Katalikų bažnyčios vadovas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 14, 2013, 10:01 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 11:50 PM

„Žinia labai nustebino, niekada negalvojau, kad naujuoju popiežiumi bus išrinktas Argentinos kardinolas“, – lrytas.lt sakė puikiai lietuviškai kalbantis Pumpėnų Švč. M. Marijos Škaplierinės parapijos klebonas D. Avellaneda, stebėjęs tiesioginę šio įspūdingo reginio iš Vatikano transliaciją. J. M. Bergoglio – pirmasis istorijoje popiežiumi tapęs ne tik argentinietis, bet ir lotynų amerikietis.

Pumpėnuose jau 9 metus gyvenantis vienuolis D. Avellaneda šia malonia žinia patikėjo tik netrukus pamatęs Siksto koplyčios balkone pasirodžiusį baltais popiežiaus drabužiais vilkintį J. M. Bergoglio. Tėvynėje matęs daugybę jo portretų, nors pats asmeniškai niekada su juo nebendravęs, D. Avellaneda šį dvasininką iškart atpažino. Pasak vienuolio, šis Argentinos kardinolas savo šalyje labai populiarus, mylimas žmonių dėl savo kuklumo, šilto bendravimo.

„Tą patį vakarą sulaukiau daugybės sveikinimo žinučių, telefono skambučių“, – pasakojo Pumpėnų klebonas. Netrukus iš Argentinos gera žinia pasidžiaugti jam paskambino artimieji, taip pat laimingi, kad tautietis tapo Katalikų bažnyčios vadovu.

„Tikimės, kad naujasis popiežius dirbs Dievo garbei ir Bažnyčios gerovei“, – sakė D. Avellaneda, pabrėžęs, kad Katalikų bažnyčios vadovą renka ne tik į konklavą susirinkę kardinolai, bet ir juos įkvepianti Šventoji Dvasia.

Pakalbinti pumpėniškiai lrytas.lt sakė, kad viso pasaulio katalikams pasisekė, jei naujasis popiežius panašus į savo tautietį, vienuolį D. Avellanedą. Per beveik dešimtmetį, kurį praleido Pumpėnuose, šis dvasininkas užkariavo vietos žmonių širdis, tapo dideliu autoritetu vietos jaunimui.

Be Pumpėnų, dar dviejose parapijose klebonaujantis argentinietis taip pat yra Panevėžio Alfonso Lipniūno vidurinės mokyklos bei Panevėžio pataisos namų kapelionas. Pastaruosiuose bausmę atliekančias nuteistąsias D. Avellaneda stengiasi aplankyti, apie dvasinius dalykus, sielovadą pasikalbėti porą kartų per savaitę.

Šio dvasininko rūpesčiu, gavus aukų iš užsienio katalikų bendruomenių, apleistas senovę menantis vienuolynas šalia Pumpėnų bažnyčios virto gražiai sutvarkytu pastatu. „Remontas užtruko aštuonerius metus“, – suskaičiavo D. Avellaneda. Vienuolynas tapo ir vietos jaunuolių traukos centru.

„Kiekvieną šeštadienį šioje virtuvėje su jaunimu kepame picą“, – vienuolyne įrengtą jaukią virtuvę rodo argentinietis. Šalia jos esančiame erdviame poilsio kambaryje galima žaisti biliardą, stalo futbolą, stalo tenisą. „Stengiamės, kad kaimo jaunimas turėtų įvairios veiklos, kuo užsiimti“, – pasakojo veiklus vienuolis.

D. Avellanedos darbo kabinete ant spintos išrikiuotos nugalėtojų taurės, kurias iškovojo Pumpėnų katalikiško jaunimo futbolo komanda. Šiam Argentinoje populiariausiam žaidimui neabejingas ir vienuolis, kartu su Pumpėnų vaikais mielai pagainiojantis futbolo kamuolį.

Per beveik dešimtmetį, praleistą Lietuvoje, argentinietis vienuolis ne tik puikiai išmoko rašyti ir skaityti lietuviškai, tačiau ir priprato prie gerokai šaltesnio nei jo tėvynėje klimato.

„Aš jau pripratau, tačiau kiek daugiau nei prieš metus į Pumpėnus atvažiavęs vienuolis iš Brazilijos – dar ne. Kai dabar vietiniai žmonės džiaugiasi, kad jau sulaukėme pavasario, jis stebisi, apie kokią žiemos pabaigą kalbama – juk taip šalta“, – juokėsi ant sutanos striukę užsimetęs po šventorių su žurnalistais šaltoką dieną vaikščiojęs D. Avellaneda.

Kunigai vienuoliai, priklausantys Įsikūnijusio Žodžio kongregacijai, kurią 1984 metais įkūrė T. Carlosas Miguelis Buela, į Pumpėnus iš Argentinos atvyko 2002 metais.

Įsikūnijusio žodžio kongregacijai priklauso kunigai, davę neturto, skaistybės ir klusnumo įžadus bei „Marijos vergijos“ įžadą pagal šv. Montforto Aloyzo Marijos Grigniono dvasią.

Šie vienuoliai kunigai įvairiose šalyse dirba įvairius apaštalavimo darbus: ne tik kunigauja, tačiau ir globoja neįgaliuosius, dirba vaikų globos namuose, moko katekizmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.