Renovacijos pinigus dalys vienos partijos ranka

Daugiabučių renovacija tampa rimtu partijos „Tvarka ir teisingumas“ projektu. Pirmieji naudos iš to turės su šia partija susiję politikai. Jie vienas po kito įdarbinami renovaciją prižiūrėsiančioje Būsto energijos taupymo agentūroje (BETA) ir turės kontroliuoti, kaip naudojami renovacijai skirti milijonai.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Mar 29, 2013, 10:45 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:34 AM

Naujajai Vyriausybei užsimojus išjudinti daugiabučių renovaciją, BETA įkūrė Vyriausybė. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, taip pat priklausantis partijai „Tvarka ir teisingumas“, tvirtino, kad tokia agentūra reikalinga norint, kad projektas būtų vykdomas sėkmingai.

Agentūros direktoriaus pavaduotoju jau pluša partijos „Tvarka ir teisingumas“ Vilniaus Lazdynų skyriaus pirmininkas Algirdas Genevičius, praėjusiais metais nesėkmingai kandidatavęs į Seimą. BETA atstovu Šiaulių apskrityje neseniai tapo buvęs miesto meras Genadijus Mikšys. Sutapimas ar ne, tačiau jis neseniai paliko kraujuojančią Liberalų ir centro sąjungą ir Šiaulių miesto taryboje prisijungė prie partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos.

Ministras nieko blogo nemato

Aplinkos ministras V. Mazuronis portalui lrytas.lt teigė pažįstantis G. Mikšį jau daugybę metų. Prieš penkiolika metų jie abu buvo vieningos Liberalų sąjungos nariai. Kai iš partijos pasitraukė Rolandas Paksas, politikai pasuko skirtingais keliais.

„G. Mikšys yra buvęs miesto meras ir ilgametis miesto Šilumos tinklų direktoriaus pavaduotojas. Kaip specialistą ir vadybininką vertinu jį teigiamai“, - sakė ministras.

Tai, kad jis Šiauliuose prisijungė prie „Tvarkos ir teisingumo“ partijos ir gavo darbą Aplinkos ministerijai pavaldžioje įstaigoje, politikas pavadino atsitiktinumu.

„Liberalų ir centro sąjunga Šiauliuose išsivaikšto. Jis nutarė prisijungti prie „tvarkiečių“, nes ši partija yra geriausia Šiauliuose“, - kalbėjo ministras. Jis taip pat kilęs iš Šiaulių.

BETA direktoriaus pavaduotojo A. Genevičiaus ministras teigė asmeniškai gerai nepažįstantis.

„Jei jis yra geras specialistas ir organizatorius, jei dirbs gerai, tai ta nuodėmė, kad jis priklauso vienai ar kitai partijai, mane mažiausiai domina, Mane domina, kad agentūra ir visi darbuotojai dirbtų ir pasiektų optimalius rezultatus renovacijos srityje. Kol kas taip ir vyksta. Jei neįvykdysime renovacijos užsibrėžtų tikslų, tai kaltins mane ir kaltins teisingai“, - atsakomybę prisiėmė ministras.

Direktorius politikos nemato

BETA vadovas Valius Serbenta portalui lrytas.lt aiškino, kad agentūra yra viešoji įstaiga, todėl norint įdarbinti daugelį darbuotojų, skelbti konkurso nereikia. 

„Aš čia nematau jokios politikos, nežinau, kas kokiai partijai priklauso“, - tvirtino agentūros vadovas. 

V. Serbenta teigė G. Mikšį ir A. Genevičių pažįstąs jau daugybę metų kaip savo srities profesionalus. Anksčiau A. Genevičius vadovavo statybų bendrovei. 

Buvęs meras pagarsėjo skandalais

2011 metais baigęs mero kadenciją G. Mikšys ilgai negalėjo niekur įsidarbinti, bet tarsi gyvas priekaištas kolegoms kone kasdien pasirodydavo savivaldybėje.

Vadovaujant šiam veikėjui miestas beviltiškai įklimpo į skolas. Eksmerą ypač išgarsino uolus rūpinimasis naujosioms Šiaulių kapinėms žemę perkant iš uošvės.

Pernai rudenį savivaldybės įmonėje „Šiaulių gatvių apšvietimas“ buvo įsteigtas direktoriaus pavaduotojo etatas ir įdarbintas G.Mikšys.

Pagal įstatymą tokių įmonių vadovai negali būti tarybos nariai, todėl šiauliečiai visuomenininkai parašė skundą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).

Bet prieš porą savaičių G. Mikšys paliko minėtą darbovietę ir tapo BETA atstovu Šiaurės ir Vakarų Lietuvoje.

BETA vadovas Valius Serbenta pripažino, kad G. Mikšys buvo įdarbintas be konkurso: „Man niekas iš ministerijos neliepė jo priimti į darbą. Tiesiog žinau jį kaip gerą specialistą. Man svarbiausia kompetencija.”

V. Serbenta nenuslėpė susierzinimo, paklaustas, ar žino, jog G.Mikšiui pareikšti įtarimai korupcijos byloje: „Žinau, bet jis nenuteistas. Įtarimai gali būti daug kam pareikšti.”

A. Genevičius portalui lrytas.lt teigė kol kas agentūros direktoriaus pavaduotoju dirbantis laikinai. Jį čia pakvietė „pažįstami iš Aplinkos ministerijos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.