Partijos dėl gyventojų piniginės paramos per daug nesiplėšo

Savo pajamas deklaruojantys gyventojai šiemet ir vėl gali skirti papildomą 1 proc. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM) savo mėgiamai partijai. Pačios partijos tokią galimybę kol kas reklamuoja pasyviai ir daugiausia pinigų tikisi surinkti iš savo narių.

Praėjusiais metais partijoms paramą skyrė 46 tūkst. deklaracijas pildžiusių žmonių.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Praėjusiais metais partijoms paramą skyrė 46 tūkst. deklaracijas pildžiusių žmonių.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 2, 2013, 2:13 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:27 PM

Galimybė remti politines partijas 1 proc. GPM atsirado praėjusiais metais, kai politikai neteko teisės paramos gauti iš verslo įmonių. Pernai tokiu būdu partijas parėmė tik 46 tūkst. žmonių. Partijos pasidalijo beveik 2 mln. litų.

Tuomet politikai tokius gana prastus rezultatus aiškino gana pasyvia veikla ir žadėjo pasitaisyti šiais metais. Tačiau, atrodo, kad istorija kartojasi. Pajamų deklaravimas vykta jau antrą savaitę, o viešų politikų pastangų susirinkti kuo daugiau pinigų beveik nematyti.

Reklamos bus mažiau

Daugybė žmonių praėjusiais metais partijoms neaukojo 1 proc. savo GPM, nes manė, kad dėl to praras galimybę aukoti 2 proc. visuomeninėms organizacijoms, mokykloms ir pan. Tačiau iš tiesų partijos su visuomeninėmis organizacijomis dėl paramos nekonkuruoja. Pajamas deklaruojantis žmogus gali ir toliau skirti 2 proc. kokia nors organizacijai ir 1 proc. partijai.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai praėjusiais metais, norėdama surinkti kuo daugiau pinigų, vykdė aktyvią reklaminę kampaniją. Tam buvo net specialiai skurtas televizijos klipas.

Konservatoriams tai padėjo surinkti daugiausia pinigų – 505 tūkst. litų. Paramą jiems skyrė beveik 7,8 tūkst. žmonių.

„Šiais metais reklamos bus gerokai mažiau – tik internete, nes keičiasi mūsų strategija. Pernai buvo rinkiminiai metai, todėl kalbėdami apie žmonių paramą partijai norėjome didinti žmonių sąmoningumą, kad jie atsakingai pasirinktų, kam skirti auką ir už ką balsuoti. Šiais metais už pinigų rinkimą bus atsakingi skyriai. Tai jiems bus savotiška treniruotė. Pažiūrėsime, kaip seksis“, - kalbėjo Tėvynės sąjungos sekretoriato vadovas Raimundas Alekna.

Liberalų sąjūdis šiemet, kaip ir pernai, galimybę skirti paramą partijai reklamuos socialiniame tinkle „Facebook“, interneto portaluose. Pernai 3,4 tūkst. liberalų rėmėjų jiems sunešė 228 tūkst. litų.

Šie skaičiai rodo, kad konservatorius ir liberalus remia didžiausias pajamas gaunantys gyventojai.

Pasitiki partijų nariais

Valdančioji Socialdemokratų partija, pernai iš gyventojų paramos surinkusi 316 tūkst. litų (aukojo 7,3 tūkst. žmonių), šiemet kol kas planuoja paramą rinkti tik per savo narius.

„Kol kas jokios reklamos neplanuojam. Bet pinigų tikimės surinkti daugiau“, - portalui lrytas.lt sakė partijos atsakingasis sekretorius Antanas Valys.

Tokios pačios strategijos laikysis ir kitos valdančiosios partijos - „Tvarka ir teisingumas“ bei Darbo partija.

Nors šios partijos giriasi turinčios po keliolika tūkstančių narių, praėjusiais metais joms žmonės skyrė palyginti mažai pinigų. Darbo partijai 6,3 tūkst. žmonių pervedė 176 tūkst. litų. Rolando Pakso vadovaujamai partijai paramą skyrė tik 3 tūkst. žmonių. Partija gavo 114 tūkst. litų.

Sėkmingiausiai iš savo rėmėjų paramą sekasi rinkti Lietuvos lenkų rinkimų akcijai. Ypač drausmingą elektoratą ir partijos struktūrą Vilniaus krašte turinti organizacija pernai pinigų gavo net iš 9,5 tūkst. rėmėjų. Tiesa, jie uždirba mažiau nei kitų partijų šalininkai, nes bendra paramos suma lenkų partijai siekė 208 tūkst. litų.

Įtartinus prašymus išbrokuoja

Skirti paramą partijoms, kaip ir pildyti gyventojų pajamų ar turto deklaracijas, žmonės galės iki gegužės.

Trečiadienio duomenimis, savo pajamas jau deklaravo 218 tūkst. žmonių. Užpildžiusių 2 arba 1 proc. paramos deklaracijas kol kas yra keturis kartus mažiau.

Dalis visuomeninių organizacijų ir partijų praėjusiais metais iš seno įpratimo buvo pasidarę daugybę iš anksto paruoštų deklaracijų dėl paramos pervedimo kopijų su jau užpildytais rekvizitais.

Nuo praėjusių metų Valstybinė mokesčių inspekcija tokių šūsnimis kai kurių organizacijų atnešamų deklaracijų nepriima, nes negalima patikrinti, ar jas tikrai savanoriškai pildė žmonės. Pasitaikė atvejų, kai susirinkusios žmonių duomenis kitais metais organizacijos užpildydavo ir klastodavo deklaracijas pačios be ankstesniais metais paramą skyrusių žmonių žinios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.