Lenkų pareigūnų viltis – kolegos lietuviai

Ar dviejų Lietuvos specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų, Lenkijos kolegų prašymu suvaidinusių samdomus žudikus, parodymai padės atskleisti vieną paslaptingiausių žmogžudysčių Varšuvoje? Tai turėtų netrukus paaiškėti kaimyninėje šalyje.

Chimeros vilą perimti siekęs P. Brodowskis iki šiol išsisukdavo nuo teisėsaugos jam metamų kaltinimų.
Chimeros vilą perimti siekęs P. Brodowskis iki šiol išsisukdavo nuo teisėsaugos jam metamų kaltinimų.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas ("Lietuvos rytas")

Apr 4, 2013, 8:47 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:58 PM

Agentai lietuviai netrukus duos parodymus prieš mėnesį pradėtoje nagrinėti labai garsioje byloje, vadinamoje Chimeros vilos paslaptimi.

Nuo vilniečių parodymų priklausys, ar 63 metų verslininkas Piotras Brodowskis už žmogžudysčių užsakymus bus nuteistas kalėti iki gyvos galvos, ar bus paleistas į laisvę.

Už grotų – iš ketvirto karto?

Spėjama, jog nedidelei tarptautinių gabenimų įmonei vadovaujantis ir nekilnojamąjį turtą superkantis P. Brodowskis užsakė keturių ar net šešių asmenų nužudymą.

Ši byla dėl savo paslaptingumo kelia didžiulį ažiotažą Lenkijoje, bet P. Brodowskiui ankstesniuose trijuose teismuose pavyko nuo bausmės išsisukti. Todėl lietuvių pareigūnų vaidmuo bus ypač svarbus Lenkijos teisėsaugai.

Mirtys prestižiniame rajone

Į Varšuvos konglomeratą įeinantis Milianuveko miestas dar prieš karą tapo mėgstama sostinės turtuolių įsikūrimo vieta. Prestižine vieta privačiai vilai statyti šis miestas laikomas ir dabar, tačiau jo įvaizdį temdo niekaip neištiriama dviejų namų savininkų žūtis.

Prieš 19 metų šalia savo namų išlipę iš automobilio, į galvą buvo nušauti sutuoktiniai verslininkai 46 m. Adamas ir 41 m. Kamila Krawczykai. Manoma, kad tai buvo kruopščiai suplanuota ir tiksliai įvykdyta užsakomoji žmogžudystė.

Nenustatyto žudiko nesudomino verslininkų turima stambi pinigų suma, o kriminalistai taip ir neatskleidė jų nužudymo motyvų. Prieš 8 metus pradingo rytą į bažnyčią išėjusi Elzbieta Drzewinska, o dar po metų jos vyras Wieslawas.

Ši pora nebuvo turtinga, tačiau gyveno kelių milijonų vertoje Chimeros viloje, neseniai paveldėtoje iš giminaičio JAV. Dėl šių dingimų imta įtarti P. Brodowskį, kuriam sovietmečio valdžia buvo suteikusi butą Chimeros viloje, o Drzewinskiai jį panoro iškeldinti.

P. Brodowskis, jau turintis keletą namų, pageidavo iš Drzewinskių atpirkti vilą, tačiau šie atmetė pasiūlytą labai mažą kainą.

Per vėlesnį tyrimą paaiškėjo, jog P. Brodowskis konfliktavo ir su samdomo žudiko nušautais sutuoktiniais Krawczykais. Mat pastarieji irgi norėjo perpirkti Chimeros vilą ir pirmajame jos aukšte įrengti parduotuvę.

Ketino likviduoti paveldėtojus

Lenkijos teisėsaugininkai pagalbos į Lietuvos STT kreipėsi 2011 m. sužinoję, jog P. Brodowskis ieško samdomo žudiko.

Savininkams dingus, Chimeros viloje viešpatavęs vyriškis sunerimo sužinojęs, jog pas gimines užaugę ir pilnametystės sulaukę du Drzewinskių sūnūs teisme siekia jį iškeldinti.

Mafiozais apsimetę agentai lietuviai, per susitikimą Varšuvos centre, P. Brodowskiui pareiškė galintys užsakymą įvykdyti už 15 tūkst. eurų.

Verslininkas stengėsi trečdaliu nusiderėti, paprašė parūpinti ginklą jam asmeniškai, bet vėliau visas derybas nutraukė. Dabar prasidėjusiame ketvirtajame teismo procese P. Brodowskis kaltinamas kurstymu nužudyti.

Dėl sutuoktinių Drzewinskių dingimo bei Krawczykų nužudymo kaltinimai kol kas jam nekeliami, nes policija vis dar neranda pakankamai įkalčių.

Jais nelaikomi priešmirtiniai Drzewinskių skundai policijai, kad buto nuomininkas juos šantažuoja ir muša.

Įkalčiais nelaikomi ir kaimynų parodymai, jog P. Brodowskis plūdo ir baugino Krawczykus, o šiems žuvus teigė pagaliau atsikratęs bakterijų.

Nepakankamu įrodymu laikomi ir vieno buvusio policininko tvirtinimai, jog prieš dingstant Drzewinskiams P. Brodowskis siūlė jam užsidirbti nužudant du asmenis.

Tinkamu įkalčiu nelaikoma ir P. Brodowskio užrašų knygelėje rasta laikraščio iškarpa apie tai, jog sieros rūgštyje žmogaus kūnas ištirpsta negrįžtamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.