Mergaitę iš N. Venckienės namų išvadavę pareigūnai įgaliojimų neviršijo

Neringos Venckienės ir jos brolio šalininkams nepavyko išsireikalauti, kad prokurorai pradėtų ikiteisminį tyrimą policijos pareigūnų, kurie pernai gegužės 17-ąją dalyvavo vykdant teismo sprendimą mergaitę grąžinti jos mamai Laimutei Stankūnaitei, atžvilgiu.

Kauno apygardos teismo nutartis yra neskundžiama.<br>N. Povilaičio nuotrauka iš archyvo
Kauno apygardos teismo nutartis yra neskundžiama.<br>N. Povilaičio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Apr 24, 2013, 12:11 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:07 PM

Pradėti ikiteisminį tyrimą prašė Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos gegužės 17-osios grupe pasivadinę „violetiniai“ veikėjai.

Jų skundą išnagrinėjusi prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau šių metų balandžio 8 d. Kauno apylinkės teismo teisėjas Giedrius Endriukaitis prokuroro Ričardo Gailevičiaus nutarimą panaikino.

N. Venckienės šalininkai tokiu teismo sprendimu džiaugėsi neilgai. Prokuroras apskundė Kauno apylinkės teismo nutartį. Antradienį jo skundas buvo patenkintas.

Ši Kauno apygardos teismo nutartis yra neskundžiama.

Žmogaus teisių gynėjų vardu prisidengę N. Venckienės šalininkai reikalavo, kad prokuratūra pradėtų tyrimą dėl Klonio gatvėje buvusių pareigūnų veiksmų.

Esą pareigūnai viršijo savo įgaliojimus, prieš susirinkusius taikius žmones naudojo smurtą, turėjo atsinešę specialiąsias priemones, nesipriešinantiems žmonėms į akis purškė ašarines dujas.

Išnagrinėjęs pareiškėjų skundą prokuroras atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą mergaitės vadavimo operacijoje dalyvavusių pareigūnų atžvilgiu.

Jis konstatavo, kad vykdant teismo sprendimą pareigūnai savo įgaliojimų neviršijo ir jais nepiktnaudžiavo, fizinė jėga prie Kedžių namų susirinkusių žmonių atžvilgiu buvo naudota tiek, kiek reikalinga buvusioje situacijoje.

Prokuroras pripažino, kad kai kuriems teismo sprendimo vykdymui besipriešinantiems N. Venckienės ir jos brolio šalininkams buvo padaryta žala, tačiau ji yra adekvati jų pasipriešinimo pobūdžiui ir aktyvumui.

Pradėti ikiteisminį tyrimą kai kurių pareigūnų, Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovių, psichologės, antstolės atžvilgiu anksčiau yra prašiusi ir pati N. Venckienė.

Buvusi teisėja teismo sprendimo vykdytojus kaltino smurtu ir įtakos vaikui darymu.

Klaipėdos apygardos prokuratūra ir Klaipėdos apylinkės bei apygardos teismai nusprendė, kad nė vienas Kedžių namo viduje buvęs pareigūnas ar valstybės tarnautojas jam suteiktų įgaliojimų neviršijo.

Dėl to, kas įvyko gegužės 17-osios rytą, yra kalta tik pati N. Venckienė, piktybiškai nevykdžiusi teismo sprendimo grąžinti mergaitę jos mamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.