Seimas neieškos besislapstančios N. Venckienės (dar papildyta)

Seimo Etikos ir procedūrų komisija ketvirtadienį nutarė neieškoti prieš kelias savaites dingusios „Drąsos kelio“ lyderės Neringos Venckienės. Esą tai turėtų daryti teisėsauga, o ne parlamentarai.

N. Venckienė Seime nesirodo nuo balandžio 9 dienos, kai parlamentas panaikino jos teisinę neliečiamybę.<br>D. Umbraso nuotrauka iš archyvo
N. Venckienė Seime nesirodo nuo balandžio 9 dienos, kai parlamentas panaikino jos teisinę neliečiamybę.<br>D. Umbraso nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 2, 2013, 1:39 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:57 AM

Komisijos narys, buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos darbuotojas Povilas Urbšys mano, kad Seimo nariai ieškodami N. Venckienės viršytų savo įgaliojimus. Tai esą yra teisėsaugos reikalas.

Tokios pačios nuomonės buvo ir kiti Seimo nariai.

„Negi mes dabar mesime Seimo nario darbą ir eisime ieškoti N. Venckienės?“ - stebėjosi parlamentaras Petras Gražulis.

Tai, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisijai pagal kompetenciją netinka ieškoti N. Venckienės, komisija nusprendė vienbalsiai.

Klausimą dėl kelias savaites parlamente nesirodančios N. Venckienės Etikos ir procedūrų komisijai perdavė Seimo valdyba, apsvarsčiusi Liberalų sąjūdžio atstovų raštą. Praėjusią savaitę Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas kreipėsi į Seimo pirmininką Vydą Gedvilą prašydamas išaiškinti, kur dingusi parlamentarė. Rašte E. Gentvilas taip pat kelia klausimą, ar tikrai galima užtikrintai teigti, kad N. Venckienė slapstosi sąmoningai ir jai nėra daroma įtaka iš šalies.

Komisija mano, kad sprendimą, ką toliau daryti, turi priimti Seimo pirmininkas.

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas portalui lrytas.lt tvirtino, kad penktadienį Seimo valdyba spręs, ką daryti toliau, kai Seimo Etikos ir procedūrų komisija atsisakė pradėti N. Venckienės paiešką.

"Žiūrėsime, ką daryti. Ji nemažas vaikas. Manau išsispręs šis klausimas anksčiau ar vėliau", - sakė V. Gedvilas.

Siūlė stabdyti algos mokėjimą

Išsprendę šį klausimą, Seimo nariai laužė galvą, ką daryti su posėdžių nelankančios Seimo narės atlyginimu. Pagal Seimo statutą, už posėdžių nelankymą be pateisinamos priežasties parlamentaro alga mažinama trečdaliu.

Kai kurie Seimo nariai siūlė apskritai sustabdyti visos algos mokėjimą, kol nepaaiškės, kur yra Seimo narė. Tačiau Seimo kanceliarijos atstovai paaiškino, kad tokiu atveju kanceliarijai reikės mokėti didelius delspinigius.

Povilas Gylys mano, kad Seimo nariai patys kalti, kad dingo N. Venckienė, nes atimdami iš jos teisinę neliečiamybę parlamentarai privertė ją pasitraukti iš šalies.

Seimo komisija nutarė, kad atlyginimai N. Venckienei turi būti mažinamas ne iš anksto, o pagal bendrą tvarką. Tai yra algą mažinti tik trečdaliu. Galutinį sprendimą dėl algos mažinimo penktadienį priims Seimo valdyba.

Praleido 12 posėdžių

N. Venckienė Seime nesirodo nuo balandžio 9 dienos, kai parlamentas panaikino jos teisinę neliečiamybę. Parlamentarė jau praleido 12 plenarinių posėdžių, Seimo vadovybė bei kanceliarija tvirtina neturinti dokumentų, kurie pateisintų jos nedalyvavimą. N. Venckienės kol kas neranda ir šaukimą apklausai įteikti norintys pareigūnai. Jie bando nustatyti N. Venckienės buvimo vietą, bet oficiali paieška kol kas neskelbiama.

„Drąsos kelio“ atstovai teigia nežinantys, kur yra N. Venckienė. Kur yra sutuoktinė, nesako ir jos vyras.

Antradienį „Lietuvos ryto“ televizija pranešė, kad Seimo narė gali slapstytis JAV didmiestyje Čikagoje. „Drąsos kelio“ atstovai tvirtina, kad N. Venckienė užsienyje ieškos teisybės ir gali prašyti politinio prieglobsčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.