Sąskaitos už Seimo narių biurų išlaikymą skiriasi 270 kartų

Seimo nario Vytenio Andriukaičio biuro išlaikymas valstybės biudžetui šių metų pradžioje kainavo 4329 litus. Tuo tarpu už Manto Adomėno biurą sumokėta tik 16 litų.

Daugiausia mokesčių mokėtojams šių metų pradžioje kainavo V. Andriukaičio biuro išlaikymas<br>T. Bauras
Daugiausia mokesčių mokėtojams šių metų pradžioje kainavo V. Andriukaičio biuro išlaikymas<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 6, 2013, 6:57 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:16 AM

Tokios sumos aiškėja iš Seimo kanceliarijos paskelbtų Seimo narių išlaidų parlamentinei veiklai už pirmąjį metų ketvirtį ataskaitų.

Sąskaitas už biurų, kuriuose Seimo nariai priima rinkėjus, parlamento kanceliarijai šiemet pateikė 24 Seimo nariai, nors turinčių biurus yra kur kas daugiau.

Už patalpų nuomą, komunalines, ryšio paslaugas ir kitas būtiniausias išlaidas Seimo nariai gali sumokėti iš valstybės biudžeto. Jiems kas mėnesį skiriama vieno vidutinio darbo užmokesčio dydžio suma. Sausį ir vasarį Seimo nariai galėjo išleisti po 2171 litą, o kovą - 2232 litus.

Visi didžiausias sąskaitas pateikę politikai tikino, kad jos išsipūtė dėl brangių komunalinių paslaugų.

„Per mėnesį už biuro nuomą moku vos šimtą litų. Visą likusią sumą sudaro komunalinės išlaidos“, - teigė Alytuje išrinktas socialdemokratas Julius Sabatauskas, už pirmąjį ketvirtį pateikęs 2465 litų dydžio sąskaitą.

Jam, kaip ir Žirmūnų apygardoje išrinktam bendrapartiečiui Vyteniui Andriukaičiui, savivaldybės esą dar nepasiūlė biurui tinkamų patalpų, nors pagal įstatymą turėtų padėti.

„Seimo nariui paprastai skiriama patalpa Žirmūnų seniūnijoje, tačiau ji jau panaikinta. Nieko kito nesiūlo, nors, tiesą sakant, nesinori dėl tų patalpų su Artūru Zuoku tąsytis. Dabar nuomojamose patalpose biuras veikia jau ne pirmus metus, žmonės jau žino, kur mane rasti, todėl nesinori kraustytis“, - pasakojo V. Andriukaitis.

Konservatorius Mantas Adomėnas, gavęs patalpas iš savivaldybės, Seimui pateikė tik 16 litų sąskaitą. Jis gerai neatsiminė, kam buvo išleisti šie pinigai, tačiau spėjo, kad už telefono ryšį. Kitas Vilniuje į Seimą išrinktas „darbietis“ Sergejus Ursulas Seimui pateikė tik 28 litų sąskaitą.

Socialdemokratė, Seimo naujokė Rimantė Šalaševičiūtė turi net du biurus – Vilniuje, Fabijoniškėse, ir Švenčionyse, kur anksčiau buvo įsikūrusi Seimo nario Česlovo Juršėno atstovybė.

„Fabijoniškėse turiu labai didelį įdirbį, todėl nenorėjau šio rajono palikti, o Švenčionis pasirinkau galvodama apie ateities perspektyvą“, - sakė Seimo narė. Už dviejų biurų išlaikymą ji Seimui pateikė 2568 litų sąskaitą.

Paskambinus į Seimo nario, „darbiečio“ Kęstučio Daukšio biurą, buvo girdėti ne dokumentų šlamesys, o prekybos centro kasos aparato pypsėjimas. Biuro darbuotoja darbo metu apsipirkinėjo. Ji aiškino pas K. Daukšį dirbanti neseniai. Jo biuras įsikūręs ten pat, kur ir partijos skyrius. Valstybės biudžetui tai kainavo 2279 litus.

Panašią sumą biuro nuomai išleido ir „darbietė“ Dangutė Mikutienė. Ji Trakuose sakosi pati įsirengusi gražias patalpas, nes nenorėjo keltis į savivaldybės pasiūlytą pusrūsį. Lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok daugiau kaip 2 tūkst. litų atseikėjo už patalpų nuomą Lenkų kultūros namuose.

„Patalpos nemažos. Jų plotas  – apie 50 kvadratinių metrų – daug kainuoja apšildyti“, - skundėsi Seimo narė. Seimo konservatorius Arvydas Vidžiūnas pateikė 3,4 tūkst. litų sąskaitą, tačiau tikina, kad ji tokia didelė, nes už biurą nemokėta nuo spalio. Per mėnesį jam biuro išlaikymas kainuoja apie 600 litų.

„Anksčiau patalpos buvo skirtos savivaldybės administracijos pastate, tačiau jos yra ketvirtajame aukšte, žmonės negalėdavo laisvai patekti, reikėdavo, kad savivaldybės apsauga užregistruotų, todėl nutariau išsikelti į savo rastą plotą“, - teigė Seimo narys.

Įdomu tai, kad Seimo nariai Neringa Venckienė ir Jonas Varkala Seimo kanceliarijai pateikė vienodas sąskaitas – po 1643 litus. J. Varkala aiškino, kad skaičiai sąskaitose sutampa, nes patalpas jie abu nuomojasi tame pačiame pastate.

Dar prieš kelerius metus rekordininku pagal išlaidas biurui buvo laikomas buvęs „tvarkietis“ Remigijus Ačas, kuris biurui išlaikyti kas ketvirtį išleisdavo beveik po 10 tūkst. litų. Paaiškėjus, kad biuro nuoma Raseiniuose gali kainuoti daugiau nei Vilniuje, kilo įtarimas, kad Seimo narys biuro patalpas nuomojo iš savo artimųjų rato už sąmoningai išpūstą kainą.

Šiuo metu R. Ačo išlaidos biurui yra kur kas kuklesnės. Pirmąjį šių metų ketvirtį jis tam išleido 917 litų.

Seimo kanceliarija tvirtina, kad artimiausiu metu ketinama surinkti visus duomenis apie Seimo narių biurus ir jų adresus skelbti viešai. Kol kas tai nėra padaryta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?