V. Uspaskicho ir R. Pakso partijų jungtuvės žlunga

Valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdyba trečiadienį nusprendė siūlyti partijos tarybai stabdyti derybas su valdžioje taip pat esančia Darbo partija dėl planuoto jungimosi.

Prieš du mėnesius prasidėjusios R. Pakso ir V. Uspaskicho partijų derybos beveik žlugo.<br>R. Danisevičius
Prieš du mėnesius prasidėjusios R. Pakso ir V. Uspaskicho partijų derybos beveik žlugo.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 8, 2013, 11:27 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:16 AM

Partijos pirmininkas Rolandas Paksas tikisi, kad „tvarkiečių“ taryba priims analogišką sprendimą. Komenduodamas derybų su „darbiečiais" eigą R. Paksas atrodė nusivylęs. Jis atvirai kritikavo Darbo partijos vadovus dėl jungtuvių žlugdymo.

„Valdybos nariai išsakė nepasitenkinimą ne vien derybų eiga, bet ir pasiektais rezultatais. Todėl priimtas sprendimas siūlyti partijos tarybai sustabdyti derybas su Darbo partija“, - pareiškė R. Paksas. 

R. Paksas tebėra jungtuvių šalininkas

Jis priminė, kad pagal pirminį susitarimą partijų jungamasis kongresas turėjo vykti dar balandžio 27 dieną. Anot R. Pakso, „darbiečiai“ jau kurį laiką nesilaiko seniau patvirtinto derybų grafiko, bando keisti nuostatas, suformuotas dar derybų pradžioje.   

„Darbiečiai“ aiškina, kad derybas vėlina neseniai įvykęs Darbo partijos jungimąsi su popierine Leiboristų partija. Tačiau R. Paksas priminė „darbiečių" pažadą, kad tos junguvės naujos partijos kūrimo proceso nestabdys.

„Aš nesakau, kad mes nutraukiam derybas. (...) Aš sakau, kad mes esame politinių jėgų stambėjimo šalininkai“, - vilčių sujungti partijas dar nelaidoja R. Paksas.

„Jeigu „darbiečiai“ rimtai žiūri į politinių jėgų stambėjimą, aš manau, kad turi būti siūlymas pačiu aukščiausiu lygiu peržiūrėti grafikus, peržiūrėti susitarimus, grįžti prie kažkokių išeities taškų ir procesą pradėti iš naujo“, - kalbėjo R. Paksas

Jis nežino, kodėl derybos vyko sunkiai ir spėja, kad „darbiečiams“ nervus galėjo ištampyti teismai juodosios buhalterijos byloje, o gal pasikeitė situacija pačioje Darbo partijoje.  Derybos strigti pradėjo prieš mėnesį. 

R. Paksas nepaneigė, kad derybos ėmė žlugti po to, kai „darbiečiai“ pakeitė nuomonę dėl to, kas taps naujosios partijos pirmininku. Iš pradžių šis postas buvo pasiūlytas partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderiui. Po to "darbiečių“ nuomonė šiuo klausimu pasikeitė. 

„Tai yra galbūt pamoka, galbūt tokia ne pati geriausia pamoka“, - liūdesio neslėpė R. Paksas.

Jis džiaugiasi, kad dauguma partiečių „išlaikė šį egzaminą“, nepuolė bėgti iš partijos, nors deryboms su Darbo partija ir nepritarė. Priminus kai kuriuos partiją palikusius asmenis, pavyzdžiui, Seimo narį Remigijų Ačą, R. Paksas teigė, kad partija šiandien yra išsigryninusi ir sustiprėjusi. 

Partijos tarybos posėdį dėl derybų su Darbo partija likimo R. Paksas žada sušaukti artimiausiu metu. 

Mano, kad derybos dar tęsis

Politologas Lauras Bielinis spėja, kad dviejų partijų derybos stringa, nes politikai nepasidalina postų. 

„Taip pat gali būti, kad regionuose besipriešinančių jungtuvėms yra daugiau, nei partijų vadovai tikėjosi“, - spėjo Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas. 

Visgi jis derybų dar nelaidoja ir mano, kad jos tęsis, nes ir vienai, ir kitai partijai naudinga sulaukti žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio. 

L. Bielinis taip pat neatmeta galimybės, kad intrigą R. Pakso vadovaujama partija kelia tyčia norėdama pasigerinti derybinę situaciją ir tikėdamasi „darbiečių“ nuolaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.