Ministras D. Pavalkis: „Pats laikyčiau lietuvių kalbos testą“

Mokytojų raštingumą užsimojęs patikrinti švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis prisipažino nesantis tikras ir dėl savo paties lietuvių kalbos išmanymo.

Jei šalies mokytojams tektų laikyti lietuvių kalbos testą, greta jų sėstų ir ministras D. Pavalkis. Jis šitaip įrodytų savo paties raštingumą.<br>D. Umbrasas
Jei šalies mokytojams tektų laikyti lietuvių kalbos testą, greta jų sėstų ir ministras D. Pavalkis. Jis šitaip įrodytų savo paties raštingumą.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

May 10, 2013, 9:15 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:39 PM

„Aš abejoju savimi, bet jei toks egzaminas ar testas būtų rengiamas mokytojams, pasižadu jame dalyvauti“, - sakė D.Pavalkis, paklaustas, ar pats išlaikytų išbandymą, kurį ministerija ketina parengti visiems mokytojams, išskyrus lituanistus. Šių specialistų žiniomis ministras neabejoja.

Kad mokykloje jaunąją kartą lavina ne vien tie, kurie pedagogais tapo iš pašaukimo, ne naujiena. Gali būti ir kad ne vienas klaidų rašydamas lietuviškai privelia.

„Nejaugi padėtis tokia jau bloga?“ - lrytas.lt paklausė ministro, kurio vadovaujama ministerija ne tik garsiai prabilo apie akis badantį mokinių mažaraštiškumą, bet ir sudvejojo pedagogų pasirengimu.

„Padėtis gal ir nėra prasta, bet niekas nežino, kokia ji. Kai mokytojai gauna aukštosios mokyklos diplomą, daugiau jokių atestavimų jiems nerengiama, nebent jie ketina kelti kvalifikaciją – tapti metodininkais arba ekspertais.

O juk keičiasi mokymo turinys, mokymo forma. Vienas šeštokas man sakė: „O mūsų mokytoja kompiuterio bijo.“ Negaliu kaip ministras nereaguoti į tokį pasakymą, net jei tai yra vieno vaiko pastaba.

Juk tai yra simptomas. Todėl mes svarstome, kaip pajudinti mokytojų bendruomenę, kad jie savanoriškai ar ne visai savanoriškai pradėtų vertinti save“, - aiškino D. Pavalkis.

Ministras patikino, kad mokytojams nereikėtų labai išgyventi: „Nesakau, kad išmesime iš mokyklos ar nurodysime savivaldybei ar mokyklos direktoriui ką nors daryti su tokiu mokytoju, bet kad pasitikrintų lietuvių kalbos žinias, reikia. Bet primenu, tai nebūtų atestavimas, nebūtų metimo iš darbo instrumentas.“

Kaip patikrinti pedagogų raštingumą, ketinama svarstyti ne tik ministerijoje, bet ir aptarti su mokytojų profesinių sąjungų atstovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.