Kovotojai su šešėliu parodė kelią pas kontrabandos „bobutes“

Nuo šiol bus paprasta sužinoti, kur galima įsigyti kontrabandinių cigarečių, svaigalų ar degalų. Tereikia atsiversti tinklapį www.beseselio.lt - čia pažymėti kontrabandos platinimo taškai.

Kontrabandininkai įveikia net kruopščiai saugomą valstybės sieną.<br>V. Balkūnas
Kontrabandininkai įveikia net kruopščiai saugomą valstybės sieną.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

May 22, 2013, 12:44 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:30 AM

Pažymėti jums žinomus kontrabandininkų lizdus galite keliais pelės spustelėjimais – tokiu būdu paviešinti šešėlinės prekybos vietas. Bet taip galima ir pridaryti problemų nedraugams – žymėti gali bet kurią vietą Lietuvoje, pavyzdžiui, kaimyno namą.

Viešoji įstaiga (VŠĮ) „Lietuva be šešėlio“ trečiadienį pristatė projektą – „Šešėlio žemėlapį“ internete. Lietuvos žemėlapyje galima laisvai pažymėti jums žinomas vietas, kuriose prekiaujama kontrabandiniais degalais, cigaretėmis, alkoholiu. Vos pradėjus veikti tinklalapiui, skaitliukas sukasi dideliu greičiu: per 20 minučių pažymima apie 25 vietoves.

Šešėlis temdo Lietuvos ūkį

Vienas projekto autorių, VŠĮ „Lietuva be šešėlio“ direktorius Kęstutis Kupšys teigė, jog sukurtas įrankis padėti teisėsaugai kovoti su šešėline ekonomika, kuri sudaro 30 proc. visos šalies ekonomikos.

Projektą palaikančio visuomeninių akcijų „Darom“, „Baltosios pirštinės“ bendraautoriaus Tado Langaičio nuomone, kontrabandos žemėlapio kūrimas padės įtraukti visuomenę, nes kova su šešėliu yra ne tik teisėsaugos, bet ir visuomenės reikalas.

Visuomenės požiūris į kontrabandą, kaip pažymėjo projekto autoriai, Lietuvoje išlieka iškreiptas – šešėliui pakantūs apie 60 proc. šalies gyventojų.

Būtent dėl to atsiranda keblumas: kontrabandos vartotojai, pastudijavę žemėlapį, galės sužinoti, kuriose vietose ieškoti nelegalių ir pigesnių cigarečių, svaigalų, degalų.

K. Kupšys tokio pavojaus neįžvelgia.

„Pažymima maždaug 500 metrų spinduliu esanti teritorija, tad rasti konkretų adresą sunku“, - tvirtino organizacijos „Be šešėlio“ direktorius.

Pagėgiai - miestas be korupcijos?

Didmiestyje gal ir taip, bet miesteliuose ir kaimuose žemėlapyje pažymėta teritorija – puikus orientyras ieškantiems kontrabandininkų „bobutės“.

Projekto autoriai teigė, jog į pagrįstus piliečių pranešimus, žymas žemėlapyje, reaguos policija. Tačiau nesugebėjo paaiškinti, kaip bus nustatomas pranešimų pagrįstumas. Nuskurdinta policija vargu ar turės laiko ir išteklių tikrinti kiekvieną pažymėtą kontrabandinių prekių santalkos teritoriją.

Juolab, kad kontrabandinių prekių tašką internetiniame žemėlapyje gali žymėti bet kur – tarkime, įvedant tau nepatikusio kaimyno adresą.

K. Kupšys tikino, jog įdiegtos apsaugos nuo melagingų pranešimų priemonės. Jo teigimu, policija tikrins tik tuos taškus, kuriuos bus nurodę keli pranešėjai iš skirtingų IP adresų.

Portalo lrytas.lt žurnalistas padarė nedidelį eksperimentą: kaip prekybos kontrabandiniu alkoholiu tašką pažymėjo Kauno miesto savivaldybės pastatą Laisvės alėjoje.

Pranešimas buvo priimtas. Žemėlapyje Laisvės alėjoje atsirado žyma apie nelegalią prekybą alkoholiu. Tiesa, paspaudus ženklą dar kartą, pasirodė tekstas, kad pranešimo apie prekybos kontrabandiniu alkoholiu tašką administratorius dar nepatvirtino.

Kontrabandos žemėlapis atrodo keistokai - daugiausiai ratilų, žyminčių šešėlinės prekybos taškus, matyti Kauno regione. Ant Pagėgių, garsėjančių kaip kontrabandininkų sostinė, nėra nė vienos žymos.

Kontrabanda maitina mafiją

Didžiausią šešėlinės ekonomikos apyvartos dalį šalies rinkoje sudaro svaigalai – 36 proc., cigaretės – 30 proc., degalai – 10-15 proc.

Spaudos konferencijos metu, kai buvo pristatomas šešėlio žemėlapis, žurnalistai K. Kupšiui ir T. Langaičiui padarė pastabą, jog tokia kova su šešėliu, kokią jie skelbia, nešalina kontrabandos priežasčių.

Viena priežasčių – dideli akcizai gaminiams, išpučiantys jų kainą, yra palanki terpė veistis kontrabandininkams, parūpinantiems pigesnę prekę.

VŠĮ „Lietuva be šešėlio“ direktorius K. Kupšys atsakė, jog problema yra ne kainos, o žema Lietuvos vartotojų kultūra ir menkas pilietiškumo lygis.

„Vokietijoje, Prancūzijoje, Airijoje akcizo mokesčiai vadinamoms nuodėmės prekėms – alkoholiui, tabakui – yra dar didesni, bet šešėlinė ekonomika ten neklesti“, - teigė K. Kupšys.

Jis tačiau užmiršo paminėti, jog tose šalyse gyventojų pajamos gerokai didesnės, nei Lietuvoje.

Šešėlio žemėlapį sukūrę visuomenininkai taip pat kartojo seniai žinomas tiesas apie tai, kad pajamos iš kontrabandos peni nusikalstamą pasaulį, skatina korupciją. Šešėlinio verslo pelno dalis skiriama muitininkams, policininkams, valdininkams papirkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.