Trimatę pabaisą pradinukų kieme nupiešęs menininkas nebegąsdins vaikų

Menininko laisvė ar pradinukų ramybė? Kokie piešiniai tinka mokyklos kieme? Tokie klausimai skamba Šilutėje, kur Pamario pradinės mokyklos kieme atsirado piešinys - mumija, lendanti iš kanalizacijos šulinio.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

May 24, 2013, 12:56 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:07 AM

Akyse atgyjančią pabaisą pradinukų kieme nupiešęs 23-ejų šilutiškis Saulius Gudelevičius ateityje žada vaikų nebegąsdinti – tame pačiame kieme pieš gamtos motyvus. Jį nustebino mokyklos pedagogų reakcija į jaunimą itin sužavėjusį 3D piešinį.

Sunerimę pradinukų mokytojai mėgino piešinį nutrinti, grasino kviesti policiją, kol galiausiai antradienio naktį meno kūrinį nuplovė lietus.

Menininko ginti stojo internautų bendruomenė. Socialiniame tinkle „Facebook“ susikūrė puslapis „Palaikom menininką“, jam pritarimą per kelias dienas išreiškė kone 1,5 tūkst. žmonių.

Baubas atrodė tikroviškas

„Mums visiems buvo lengvas šokas. Tamsus baubas nesiderino prie pradinukų žaidimams skirtos aikštelės“, - sakė Šilutės Pamario pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Danguolė Norkuvienė.

Nuotraukose, jos teigimu, piešinys atrodė gražiau nei ant grindinio. „Tai aikštelė, kur pradinių klasių mokiniai per pertraukas išeina žaisti. Pro ten žmonės ateina ir išeina iš mokyklos, ten vaikų kvadrato aikštelė, pertraukų žaidimų, pagrindinė kiemo aikštelė. Viskas būtų gerai, jei būtų pasirinkęs kitokį turinį ir suderinęs su mumis“, - darkart pabrėžė moteris.

Pradinėje mokykloje mokosi 256 vaikai, kuriems 7-10 metų. Vaikai reagavo skirtingai – vieniems piešinys patiko, kitiems kėlė baimę.

Vaikinas nesuderino piešinio su pradinės mokyklos vadovybe, nepranešė, kad žada kažką piešti mokyklos kieme. „Nei pas direktorių, nei pas ūkio dalies vedėją autorius nesikreipė. Tai – vienintelė jo klaida. Pats piešinys techniškai labai gražiai atliktas, tik jo turinys netinka pradinių klasių korpusui. Kriminalo didelio nematome“, - tikino direktoriaus pavaduotoja.

Piešinio autoriaus pavaduotoja sakė nepažįstanti.

Kitąkart pieš gamtos motyvus

Portalas lrytas.lt pakalbino piešinį sukūrusį šilutiškį S. Gudelevičių.

- Kiek laiko piešei mokytojus sukrėtusi piešinį? Kada pagal tavo planą piešinį turėjo nuplauti lietus?

- Orų prognozė žadėjo saulėtą, be lietaus penktadienį ir šeštadienį. Lietus būtų nepalankus – nuplautų kūrinį. Nusprendžiau, kad reikia eiti ir piešti. Nesiderinau prie Gatvės muzikos dienos, kurį vyko tą savaitgalį.

Pradėjau penktadienį popiet, anksčiau išsiprašęs iš darbo, pabaigiau šeštadienio vidurdienį.

Šeštadienio vakarą buvo žadamas lietus, buvo debesuota. Mano planai, kad šeštadienį piešinį nuplaus, nepasiteisino, teko jam pabūti porą dienų ilgiau.

- Kodėl pasirinkai piešti pradinės mokyklos kieme?

- Atsižvelgiau į grindinį. Plytelės buvo palankios piešiniui. Didesnės trinkelės reikalautų mažiau kreidelių, bet tarp jų labai dideli grioveliai, jie gadintų piešinį.

- Mokykla netoli centro. Ar tai buvo svarbu?

- Gal aikštelėje prie miško nelabai būčiau piešęs. Smagiau, kai pastebi, ateina pažiūrėti, fotografuojasi prie piešinio.

- Nekilo mintis, kad mokyklai tai nepatiks?

- Buvo tokių minčių. Bet kadangi buvo savaitgalis, tad galvojau, kad nei mokinių, nei mokytojų ten neturėtų knibždėti. Kai piešiau, visi, kurie matė piešinį, vienareikšmiškai sakė, kad čia gražu, net maži vaikai, tai tuo metu tokių minčių nebuvo.

- Nustebino mokytojų reakcija?

- Nustebino. Nors giliai viduje suvokiau, kad gali ta kaukolė nepatikti. Bet tokių piešinių paskirtis ir yra nustebinti. Jų tematika neturėtų būti pliušiniai meškučiai ar ančiukai.

- Iš kur mintis tapyti tokią pabaisą?

- Galbūt nusižiūrėjau nuo užsienio menininkų. Jie mėgsta šulinius piešti. O monstriukas – dėliojau, dėliojau ir taip gavosi. Iš veido bruožų tai jis man neatrodo piktybinis. Nesu jam davęs pavadinimo. Vienu metu vadinau „skeletu iš skylės“. Bet kas kaip pavadins, taip bus gerai.

- Kodėl piešei pabaisą, o ne kokį vaikišką piešinį? Tarp tavo darbų yra ir kompiuterinio žaidimo „Super Mario“ herojus, kuris, ko gero, nebūtų užrūstinęs mokytojų.

- Ant popieriaus monstriukas buvo mano pirmasis 3D piešinys. Nusprendžiau pirmąjį piešinį popieriuje paversti pirmuoju piešiniu ant grindinio.

Tokie veikėjai kaip „Super Mario“ yra legendos. Tikėtina, kad jį būtų įvertinę teigiamai. Kitą piešinį planuoju daryti su gamtos reiškiniais. Tarkime, skylę grindinyje, kurioje matosi dangus ar kosmosas. Reikės ant popieriaus paeskizuoti.

- Kitą kartą pasirūpinsi leidimu piešti?

- Kitą kartą planuoju piešti vasaros viduryje. Nemanau, kad ką nors tokiu metu rasčiau mokykloje. Jei rasiu, atsiklausiu, jei ne, tai ne. Piešinys niekam neturėtų trukdyti. Nebent spalvotos plytelės kažkam nepatiks.

- Kaip ten bebūtų, tau šis neramumas išėjo į naudą – apie tave sužinojo daug žmonių.

- Vienas žmogus man sakė, kad menininkams tokie brazdesiai, šurmuliai ir diskusijos išeina į naudą. Ir nelabai yra skirtumas, ar sambrūzdis bus teigiamas, ar neigiamas. Žmonės jau kalba.

Nustebau, kad mano darbas taip išplito internete. Nesitikėjau, kad taip bus.

- Kažkas tavo „Facebook“ profilyje jau rašė, kad siūlys darbą Vokietijoje. Ar jau pasiūlė? Koks tai darbas?

- Mačiau tą žinutę. Kol kas jokio laiško su pasiūlymu negavau. Nežinau, ar norėčiau gyventi iš piešimo. Dabar kartais nupiešiu portretus už pinigus, bet tada nelieka laiko ir noro piešti tai, kas įdomu.

Nebent pasiūlymas paliktų man kūrybinę laisvę. Kaip marionetė piešti pagal užsakymus nenorėčiau.

- Kada pradėjai piešti 3D piešinius? Kas įkvėpė?

- Greitai bus metai, kai ant lapų pradėjau eksperimentuoti. Prieš tai piešiau paprastesnius. Pamačiau internete, kad užsienyje tokie dalykai yra daromi. Nusprendžiau, kad galiu ir aš taip padaryti. Vėliau supratau, kad galima piešti ir gatvėje, pradėjau tuo domėtis.

- Kur mokeisi piešti?

- Sunku būtų tai pavadinti mokymusi. Kai buvau 6-oje klasėje, du mėnesius lankiau dailės mokyklą. O paskui tėvai neturėjo pajamų ir neturėjo už ką mane leisti į mokslus.

Visi stebisi, kad man taip pavyksta, palaiko.

Piešiniai sudomino brazilą

Saulius yra baigęs profesinę mokyklą, įgijęs statybininko-apdailininko profesiją. Anot vaikino, tai buvo bandos sprendimas – visi ten ėjo, ėjo ir jis. Dabar supranta, kad šis darbas jam – ne prie širdies. Šiuo metu šilutiškis dirba metalo gamykloje pagalbiniu darbuotoju.

Vaikinas piešia ne tik iš kanalizacijų besiveržiančias tamsiąsias jėgas. Tarp jo darbų – merginų portretai, automobiliai, spalvingas natiurmortas.

Labiausiai internautams patiko kompiuterinio žaidimo „Super Mario“ pagrindinis veikėjas. Jį Saulius nupiešė spalvotais pieštukais ir paskelbė internetinėje savo darbų galerijoje. Tai žemo ūgio rubuilis, darbininko kombinezonu apsirengęs spalvingas vyrukas, žaidime taikiai renkantis auksinius pinigėlius.

„Aš mėgstu „Super Mario“, dėl to ir piešiu. Tikiuosi, jums patinka. Naudojau pieštukus ir šiurkštų A3 popierių“, - po piešiniu angliškai rašė S. Gudelevičius.

Ar linksmasis Marijus labiau patiktų pradinės mokyklos pedagogams, lieka neaišku. „Nežinau nei to žaidimo, nei to herojaus. Aš iš tų laikų, kai buvo raudonkepuraitės ir ˜„Na palauk“, - juokėsi mokyklos direktoriaus pavaduotoja D. Norkuvienė.

Į Sauliaus darbus dėmesį neseniai atkreipė vienas užsienio menininkas. Vaikino piešinius balandį publikavo Brazilijos grafiko Allano Szacherio internetinis žurnalas. Šešis lietuvio piešinius žurnalas pristatė lakoniškai girdamas autorių: „Tiek tradicinio dizaino, tiek 3D meno technikas Saulės dievas (S. Gudelevičiaus slapyvardis. - Red.) įvaldęs puikiai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.