Gruzijoje sulaikytas lietuvis buvo įtartas per pigiai pirkęs sklypą?

Viešame teismo posėdyje dalyvavęs Lietuvos ambasados Tbilisyje konsulas Jomantas Pabiržis sakė, kad S. Vaitkevičius paleistas „be jokių įsipareigojimų“.

Gruzijoje sulaikytam ir areštinėje atsidūrusiam Lietuvos verslininkui S. Vaitkevičiui vakar buvo pateikti kaltinimai.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Gruzijoje sulaikytam ir areštinėje atsidūrusiam Lietuvos verslininkui S. Vaitkevičiui vakar buvo pateikti kaltinimai.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 31, 2013, 4:09 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:13 AM

Sulaikė dėl sklypo?

Gruzijos žurnalistas Davidas Mčedlidzė portlui lrytas.lt pasakojo, jog apie lietuvio verslininko S. Vaitkevičiaus sulaikymą Gruzijos žiniasklaida pranešė pranešė tik trumpomis žinutėmis. Šiuo metu žurnalistų dėmesį prakausčiusios dvi rezonansinės bylos, be to daug dėmesio skiriama buvusio prezidento Michailo Saakašvilio asmenybei. Visos sutartys su M. Saakašvilio laikų vyriausybe peržiūrimos. - Gal teko girdėti neoficialių kalbų apie lietuvio sulaikymą? - Apie S.Vaikevičiaus sulaikymą kalbama, kad jis galėjo turėti ryšių ankstesnėje vyriausybėje ir galbūt turėjo privilegijuotas sąlygas. Lietuvis buvo sulaikytas pagal operatyvinius duomenys ir buvo įtariamas korumuotais ryšiais su ankstesne valdžia. Esą jis gavo žemės sklypą savo prekybos centrui statyti už sumažintą kainą. Tačiau teismo šie duomenys neįtikino. - Ar tokie verslininkų sulaikymai - kasdienybė? - Gruzijos generalinėje prokuratūroje tiriama 20 tūkstančių pareiškimų, kuriuose prašoma peržiūrėti senas bylas. Juose teigiama, kad ankstesnės valdžios atstovai areštuodavo verslininkus ir versdavo sudaryti jiems nepalanką sutartį, kartais versdavo mokėti pinigus, kad jų neareštuotų. - Ar girdėjote apie lietuvius veislininkus Gruzijoje? - Girdėjau tik kad estai pasitraukė iš Rustavio, kur buvo supirkę daug žemės.

Įkliuvo Gruzijoje

Gruzijoje sulaikytam ir areštinėje atsidūrusiam Lietuvos verslininkui S. Vaitkevičiui vakar buvo pateikti kaltinimai. Nors byla – ekonominė, kai kas Lietuvoje įžvelgia ir politinį jos atspalvį.

„Byla susijusi su tuo, kad S. Vaitkevičius buvo vienos kompanijos direktorius ir ši kompanija civiline tvarka teisiasi su lietuviu”, – vakar sakė verslininko advokatas Iraklis Kandašvilis.

Vėliau Gruzijos teisininkas patikslino, kad S. Vaitkevičių prokurorai kaltina finansinėmis machinacijomis. Jokių su politika susijusių kaltinimų verslininkui nepareikšta.

Penktadienį Tbilisio teismas turi nuspręsti, kokią kardomąją priemonę skirti įtariamajam, kol bus vykdomas tyrimas. Lietuvis gali būti įkalintas arba paleistas už užstatą.

I. Kandašvilio tvirtinimu, minėtoje civilinėje byloje pirmosios instancijos teismas kovą priėmė S. Vaitkevičiui palankų sprendimą, tačiau viena bendrovė jį apskundė.

Minėta kompanija, anot advokato, prašė prokurorų S. Vaitkevičiaus atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, tačiau Gruzijos teisėsaugininkai nerado tam pagrindo.

Dabar atnaujinta šių metų balandį nutraukta byla, kurioje figūravo S. Vaitkevičius. 

Neoficialiai teigiama, kad parduodamas verslą šis lietuvis buvo įsipareigojęs partneriams sumokėti 2 mln. JAV dolerių, tačiau pažado esą neįvykdęs.

Verslininko žmonos Vaivos Vaitkevičienės teigimu, vyras daugiau nei šešias valandas buvo sulaikytas ir apklausiamas be advokatų: „Oficialiai nebuvo pateikti jokie įtarimai. 

Formuluotė paprasta – jis turi sugalvoti, kaip buvo susijęs su buvusia valdžia.

Advokatai su prokurorais šnekėjosi ir to pokalbio metu paaiškėjo, kad jis siejamas su buvusia valdžia, kad jis duodavo kyšius, kad buvo susijęs su valdžia ir su Dariumi Jurgelevičiumi, kuris yra buvęs buvusio premjero Vano Merabišvilio patarėjas.”

Pasak moters, S. Vaitkevičius yra Baltijos šalių prekybos rūmų valdybos pirmininkas, todėl palaiko ryšius su visomis valdžiomis, o visi Tbilisyje gyvenantys lietuviai bendrauja tarpusavyje.

Klausiama, kodėl pardavė verslą, V. Vaitkevičienė tvirtino, kad taip pasielgė dėl asmeninių priežasčių. 

Tiesa, pasipiktinusi vyro sulaikymu moteris prieš tai Gruziją pavadino bananų respublika.

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus teigimu, dėl Gruzijoje sulaikyto verslininko vis dėlto nereikėtų skubėti daryti išvadų, kad ši byla politizuojama.

Vyksta politinių aktyvų perskirstymas

* Praėjusių metų rugpjūtį skelbta, kad lietuvio S. Vaitkevičiaus įsteigta „Ioli Supermarket”, Gruzijoje įsigijusi prekybos tinklą „Populi”, tapo didžiausiu mažmeninės prekybos tinklu šalyje.

* S. Vaitkevičius su šeima šioje šalyje buvo įsikūrę ir plėtojo verslą nuo 2009 metų. Tačiau šiais metais turtą pardavė JAV valstybiniam fondui.

* Kaukaze septynerius metus praleidęs buvęs Seimo narys Audrius Butkevičius teigė, kad Gruzija yra labai politizuota šalis, o šiuo metu vyksta politinių aktyvų perskirstymas.

* To perskirstymo auka esą galėjo tapti ir S. Vaitkevičius, nes jį dabartinė, labiau prorusiška Gruzijos valdžia sieja su M.Saakašvilio valdymo laikais iškilusiu ekonominiu elitu.

* „S. Vaitkevičius sukūrė tikrai vakarietišką, modernų prekybos tinklą. Demonstratyviai apsipirkti mėgstančiai tautai toks tinklas yra labai svarbus, valdžiai – gardus kąsnelis.

* Nenustebčiau sužinojęs, kad S.Vaitkevičius buvo priverstas parduoti verslą, kuris, mano žiniomis, klestėjo”, – naujienų portalui lrytas.lt kalbėjo A. Butkevičius.

* Paklaustas, ar galima pasitikėti Gruzijos teisėsauga, ar ji objektyvi, Lietuvoje kalėjimo duonos ragavęs A. Butkevičius juokaudamas atsakė: „Ji panašiai, plius minus dešimt procentų, politizuota kaip ir Lietuvoje. Ne, objektyvumo iš Gruzijos teisėsaugos laukti rizikinga.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.