Po Europą dviračiu keliaujantis britas Vilnių įvertino trejetu

40-metis britas sugeba vienu metu ir keliauti dviračiu po Europą, ir studijuoti didžiausiame Jungtinės Karalystės universitete. Filologo išsilavinimą jau turintis Stevenas Primrose–Smithas, aplankęs Europos sostines, žada parengti kelionių knygą, kurioje aprašys savo įspūdžius apie kiekvieną sostinę, tarp jų ir Vilnių. Kiekvieną aplankytą miestą vyras vertina pagal savo paties susigalvotą balų sistemą. Lietuvos sostinėje šiomis dienomis besilankantis britas labiausiai susižavėjo Užupiu.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 2, 2013, 4:51 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:05 AM

Pirmąjį išsilavinimą įgijęs 2008 metais ir tapęs diplomuotu filosofu bei anglų kalbos filologu, 2009 metais britas nusprendė tęsti studijas didžiausiame Jungtinės Karalystės „Atvirajame universitete“ (Open Univeristy). Čia studijos vyksta nuotoliniu būdu, todėl S. Primrose-Smithas studijas praskaidrina kelionėmis po Europą.

„Kadangi studijos truks trejus metus, todėl apsisprendžiau per studijų laikotarpį aplankyti visas Europos sostines“, – apie idėją keliauti po Europą pasakojo Stevenas.

Vilnių įvertino trejetu

Kelionės įspūdžius aprašydamas tinklaraštyje vyras aplankytas Europas sostines vertina reitingais. Vilniui jis skyrė tris žvaigždutes iš penkių. Pasak keliautojo, trys žvaigždutės – labai geras įvertinimas.

„Roma ir Berlynas – miestai, turintys didžiulę istoriją. Berlyne galima atrasti viską – nuo purvinų mažyčių kavinių iki aukštos kultūros. Ši sostinė taip pat turi modernią istoriją, kuri miestą padaro dar įdomesniu.

Negalėčiau išskirti konkretaus miesto, kurį esu jau aplankęs, bet didžiausią įspūdį padarė trys miestai – Berlynas, Roma ir Stambulas, kuris, nors ir ne sostinė, bet paliko neišdildomą įspūdį“, – pasakojo vyras.

Steveno teigimu, iš mažesnių miestų labiausiai patiko Sarajevas, Zagrebas, o Vilnius, taip pat sudomino. Jam Lietuvos sostinėje labiausiai patiko Užupis. Vyro supratimu, Užupyje skleidžiama itin prasminga žinia. Keliautojas savo tinklaraštyje parašė: „Apsilankyk Užupyje ir išvysi juoką su rimta žinia“.

„Užupis – ne itin rimta, šiek tiek šmaikštoka, idėja, bet Užupio Respublika siunčia rimtą žinią apie nepriklausomybę. Ne apie Užupio, bet apie Lietuvos nepriklausomybę, todėl šią vietą svarbu aplankyti kiekvienam apsilankiusiam Vilniuje ir tokiu būdu atšvęsti šios šalies nepriklausomybę“, – samprotavo britas.

Nors S. Primrose–Smithas keliauja dviračiu, jį visuomet palieka viešbutyje ir po miestą vaikščioja pėsčias, esą taip patogiau ir paprasčiau susipažinti su miestu. Vyras įsitikinęs, kad Vilnius yra tarp tų mietų, kuriuos tikrai verta aplankyti.

„Vilnių įvertinau trimis žvaigždutėmis, bet tai labai rimta rekomendacija žmonėms, norintiems susipažinti su jaukiu senamiesčiu, kurį visą pėsčiomis galima apžiūrėti. Vilniuje aš aplankiau Užupį, Katedrą, eisiu į KGB muziejų, Šiuolaikinio meno centrą, apsidairysiu po Rotušę“, – kalbėjo vyras.

Lėktuvams ir traukiniams - ne

S. Primrose–Smithas pasakojo, kad keliauja tik dviračiu. Tiesa, keldamasis per jūrą keliauja keltu, tačiau lėktuvu ir traukiniais nesinaudoja. Keliautojas prisipažino, kad neturi darbo, o kelionėms po Europą naudoja savo santaupas, todėl kelionės – itin ekonomiškos.

„Jei yra galimybė, visuomet nakvynei apsistoju stovyklavietėse, tačiau Ukrainoje, Moldovoje ir Baltarusijoje jos neįrengtos, tad tokiais atvejais renkuosi nebrangius viešbučius. Keliauju plento dviračiu, jis nėra sunkus, tačiau visa mano manta sveria per 30 kilogramų“, – apie savo keliavimo įpročius pasakojo britas.

Vyro teigimu, šie metai jam sėkmingi, kadangi per visą keliavimo dviračiu laikotarpį lijo tik dvidešimt dienų: „Keliauju nuo kovo iki rugsėjo, tad šis dienų skaičius palyginti su visos kelionės trukme nėra itin ilgas.“

Egzaminą laikys Rygoje

Keliaudamas po Europą S. Primrose–Smithas nepamiršta ir studijų. Štai birželio 11 dieną, kai jis lankysis Rygoje, laikys egzaminą: „Šiuo metu ruošiuosi matematikos egzaminui. Visos mano knygos ir užrašai telpa į elektroninę skaityklę, tad nesudėtinga kelionėse mokytis“, – pasakojo britas.

Keliautojas šiais metais turėtų baigti matematikos studijas, tad tai bus paskutiniai jo kelionės po Europą dviračiu metai. Baigęs kelionę dviračiu po Europos sostines vyras planuoja išleisti kelionių vadovą, kuriame keliautojams pateiks savo įspūdžius iš aplankytų šalių. Britas įsitikinęs, kad sukaupta patirtis jam leis susirasti ir norimą darbą.

„Kelionėse išmokau planuoti ir susitvarkyti su kelionėje iškilusiais sunkumais. Kai supranti, kad niekas tau nepadės, tuomet tampi sumanesnis ir išradingesnis", - tvirtino S. Primrose-Smithas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.