Tarptautinei Amerikos mokyklai – dar vienas įvertinimas

Tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje (AISV) šventė ne tik 20-ąjį savo veiklos Lietuvoje jubiliejų, bet ir tapo trečiąja Lietuvoje akredituota Tarptautinio bakalaureato diplomo programos (TBDP) mokykla. Naujoji programa yra skirta 16-19 metų paskutinių vidurinės mokyklos klasių (11-12 kl.) moksleiviams ir jau sulaukė didelio moksleivių bei jų tėvų dėmesio. Programa bus pradėta įgyvendinti jau š. m. rugsėjo mėnesį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2013, 4:56 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:04 PM

Tarptautinio bakalaureato ugdymo programą rengia Tarptautinio bakalaureato (TB) organizacija. Programa yra sukurta atsižvelgiant į mokinių intelektinius, socialius, emocinius ir fizinius poreikius ir yra skirta paruošti jaunus žmones studijoms ir tolesniam gyvenimui.

Mokymo programą pripažįsta daugelis garsių pasaulio universitetų. Ją sudaro 6 dalykų grupės: 1) gimtoji kalba, 2) užsienio kalbos, 3) socialiniai mokslai, 4) gamtos ir taikomieji mokslai, 5) matematika, 6) menai.

Privaloma mokytis po vieną dalyką iš kiekvienos grupės, iš jų tris – aukštesniuoju lygiu, tris – standartiniu lygiu. Aukštesniojo lygio kursui skiriama 240 valandų, standartinio lygio kursui – 150 valandų per dvejus metus.

AISV TB koordinatoriaus Matthew'o Griggsp teigimu, kiti trys privalomi TBDP komponentai praplečia moksleivių mokymosi patirtį ir reikalauja įgytų žinių ir įgūdžių pritaikymo.

Šie programos komponentai yra:

Privalomas išplėstinis rašinys (Extended Essay): tai yra maždaug 4000 žodžių tiriamasis darbas – galimybė moksleiviams įsigilinti į jiems itin aktualią temą – dažniausiai vieną iš šešių jo pasirinktų diplomo programos (DP) dalykų. Šis programos komponentas lavina moksleivių savarankiško tiriamojo darbo bei rašymo gebėjimus, kurių tikimasi ir toliau studijuojant universitete, skatina intelektinius atradimus ir kūrybiškumą.

Pažinimo teorija (Theory of Knowledge): šis tarpdalykinis kursas yra sukurtas siekant formuoti nuoseklų požiūrį į mokymąsi, kuris sujungia skirtingas DP akademines sritis ir įvairias kultūrines perspektyvas. Pažinimo teorija iš dalies skirta tam, kad paskatintų moksleivius suvokti didžiulius kultūrinius pokyčius kurie vyksta visame pasaulyje skaitmeninės revoliucijos ir informacijos ekonomikos kontekste. Nors ši pažinimo ir informacijos kaita skirtingose pasaulio vietose vyksta labai skirtingu tempu ir intensyvumu, naujų technologjjų įtaka pažinimui yra labai svarbi. Kursas padeda lavinti kritinį mąstymą, skatina kvestionuoti patį žinojimą ir informacijos kokybę ir padeda jauniems žmonėms geriau suvokti juos supančią aplinką.

Kūrybiškumas, sportas ir visuomenei naudingas darbas (Creativity, Action, Service): tai vienas esminių IBDP programos komponentų, per kurį moksleiviai skatinami įsitraukti į įvairias veiklas, lemiančias asmenybės ugdymo įvairiapusiškumą. Šios programos trys komponentai yra: kūrybiškumas – menai ir kitos patirtys, reikalaujančios kūrybinio mąstymo; sportas - fizinis aktyvumas, lemiantis sveiką gyvenseną; ir visuomenei naudingas darbas- savanoriškas neatlygintinas darbas, ugdantis bendruomeniškumą ir paslaugumą bei praturtinantis mokymosi patirtį.

„Džiaugiuosi, kad 20-aisiais veiklos Lietuvoje metais tapome pasaulinio TB mokyklų tinklo dalimi. Nuo įsikūrimo 1993 m. mes išaugome – šiandien AISV mokosi net 235 moksleiviai iš 25 pasaulio šalių. 2010 m. išleidome savo pirmuosius abiturientus, kurių dauguma sėkmingai įstojo į geriausius pasaulio universitetus, o šiemet atnaujinome mokyklos įvaizdį ir intensyviai planuojame patalpų plėtrą, kad galėtume priimti dar apie 300 mokinių“, - teigė AISV direktorius Robertas M. Hinmanas.

Pasak mokyklos direktoriaus, TB akreditaciją lėmė tarptautinė aplinka ir globalus požiūris į mokslą: individualizuotas mokymo procesas, analitinio ir kūrybinio mąstymo, savarankiškumo skatinimas, šiuolaikiškos mokymo erdvės ir infrastruktūra. „Rengiant mokymo programų įgyvendinimą pagal TB diplomo programos reikalavimus ir protokolus, visi AISV mokytojai, kurie dėstys TB diplomo programos disciplinas, dalyvavo specialiuose privalomuose TB seminaruose . Be to, mokykla įsipareigojo įdiegti papildomų informacinių technologijų, daug investicijų buvo skirta modernios gamtos mokslų laboratorijos įrengimui pagal TB reikalavimus, mokytojai parengė mokymo planus, kurie ne tik turiniu, bet ir dėstymo būdais atspindi TB mokymo filosofiją“, - sakė R. M. Hinmanas.

Mokyklos atstovai teigia, kad naujasis AISV logotipas, kurio pagrindinis motyvas – tarytum iš daugybės įvairiaspalvių vėliavėlių sudaryta viena didesnė vėliava, simbolizuoja dinamišką ir tarptautinę mokyklos aplinką ir bendruomeniškumą.

„Be to, vėliavos pozicija tarytum nurodo, kad vėjas pučia iš Vakarų – tai atspindi vakarietiškus AISV mokymo metodus ir požiūrį į švietimą“, - pabrėžė mokyklos vadovas R. M. Hinmanas.

AISV 20-ajam jubiliejui paminėti surengta išskirtinė šventė – vyko jau tradicija tapęs 8-asis tarptautinis festivalis. Renginio atidarymo ceremonijoje mokyklą sveikino Vilniaus meras Artūras Zuokas ir užsienio šalių ambasadoriai, mokyklos teritorijoje moksleiviai ir jų tėvai įkūrė dvidešimties šalių ekspozicijas, buvo ragaujami įvairių šalių nacionaliniai patiekalai, vyko moksleivių koncertas.

Šventėje dalyvavo ir po „mini pasaulį“ su specialiai šventei pagamintais pasais keliavo ir moksleiviai iš kitų Vilniaus mokyklų, su kuriomis AISV dažnai draugauja ir bendradarbiauja įvairių renginių ir švenčių. Festivalio tikslas – skatinti tarpusavio supratimą, bendradarbiavimą bei pagarbą tarp įvairių pasaulio tautų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.