Po avarijų ir vagysčių – ginčai teismuose

9,7 milijono litų – tokią sumą už gamtai padarytą žalą turėtų sumokėti dyzelino vagys, sukėlę ekologinę nelaimę Rokiškio rajone ir iki šiol nesurasti. Taip mano bendrovės „Orlen Lietuva” atstovai, sužinoję Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą.

2010 metų žiemą po produktotiekio avarijos Rokiškio rajone, Bryzgių kaime, ūkininko lauke atsirado dyzelino ežeras.<br>V.Petrauskienės nuotr.
2010 metų žiemą po produktotiekio avarijos Rokiškio rajone, Bryzgių kaime, ūkininko lauke atsirado dyzelino ežeras.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-06-17 06:00, atnaujinta 2018-03-05 11:20

Neseniai Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad bendrovė „Orlen Lietuva” turi sumokėti beveik 10 mln. litų už gamtai padarytą žalą Rokiškio rajone esančiame Pakapinės kaime. Ten iš vamzdyno Polockas–Ventspilis į aplinką išsiliejo per 100 tonų degalų.

Prieš tai Panevėžio apygardos teismas buvo sumažinęs aplinkosaugininkų ieškinį 30 procentų ir gamtai padarytą žalą įvertinęs 6,7 milijono litų.

Tačiau šis teismo sprendimas netenkino nei Aplinkos ministerijos Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento, nei bendrovės „Orlen Lietuva”. Aplinkosaugininkams ši suma atrodė per maža, naftininkams – per didelė.

Kalti dyzelino vagys

2009 metais ekologinę nelaimę Juodupės seniūnijoje sukėlė dyzelino vagys. Jie nelegaliai prisijungė prie produktotiekio. Nutiesę beveik dviejų kilometrų ilgio žarną, nežinomi nusikaltėliai pumpavo dyzeliną į nuošalioje sodyboje esančias talpyklas.

Afera išlindo į paviršių po to, kai negyvenamame Pakapinės vienkiemyje kilo gaisras. Jį užgesinę ugniagesiai rado tris cisternas su dyzelino likučiais ir po žeme produktotiekio link nutiestą plastikinę žarną.

Pradėjus tirti galimą nusikaltimą paaiškėjo tikrasis jo mastas. Manoma, kad gaisrą sukėlė patys dyzelino vagys, supratę, jog po žeme esanti žarna pratrūko, o degalai teka į aplinką. Nustatyta, kad žarną pragraužė bebras.

Ištekėjo cisternos dyzelino

Pradėjus aiškintis nelaimės mastą Juodupės seniūnijoje buvo paskelbta ekstremali padėtis. Į aplinką ištekėjo gerokai daugiau nei 100 tonų dyzelino.

Nelaimės likvidavimo rūpesčiai ir išlaidos krito ant produktotiekį prižiūrinčios bendrovės „Orlen Lietuva”.

Kelerius metus trukę avarijos likvidavimo ir aplinkos valymo darbai įmonei kainavo apie 1,5 mln. litų. Iki praėjusių metų pabaigos buvo likviduota 90 procentų avarijos padarinių.

Kreipsis į draudikus

„Mes be kaltės kalti, bet iš tikrųjų patys esame nukentėję nuo vagių veiksmų. Žalą gamtai turėtų atlyginti nusikaltimą padarę asmenys, bet jie iki šiol nenustatyti”, – tikino bendrovės „Orlen Lietuva” Komunikacijos skyriaus vadovas Audrius Stasiulaitis.

Jo teigimu, bendrovė prižiūri 87 kilometrus vamzdyno, kuriuo teka dyzelinas. Vamzdynas eina miškais, laukais, per ūkininkų žemes.

Specialistai kasdien iš oro ir kitaip tikrina, ar nėra nelegalių prisijungimų. Juos fiksuoja ir apie dyzelino nutekėjimą praneša šiuolaikiška aparatūra.

„Kol kas svarstome, ar Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą skųsime Aukščiausiajam teismui. Bet kad ir kokia būtų galutinė suma, dėl jos atlyginimo bendrovė kreipsis į Lietuvos ir užsienio draudikus”, – sakė A.Stasiulaitis.

Atsako verslininkai

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Valdemaras Jakštas sakė, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai ginčai dėl bendrovės „Orlen Lietuva” padarytos žalos gamtai persikelia į teismus.

Prieš kurį laiką teismuose teko įrodyti, kad naftininkai valstybei turi sumokėti beveik 130 tūkst. litų dėl produktotiekio avarijos Biržų rajone.

„Jeigu bus nustatyti nusikaltimą padarę vagys, „Orlen Lietuva” regreso tvarka gali tuos pinigus išsireikalauti iš jų.

Tačiau kol to nėra padaryta, už avariją yra atsakinga pati bendrovė. Juk jei imiesi verslo, esi už jį ir jo padarinius atsakingas”, – sakė V.Jakštas.

Kompensacijas mokėjo užsienio draudikai

Prieš porą metų Rokiškio rajono Bryzgių kaime ūkininko lauke įvykusios produktotiekio avarijos padarytus nuostolius atlygino viena užsienio draudimo bendrovė.

Tąsyk žiemą po žeme trūko produktotiekio vamzdis ir kelias valandas iš jo tryško dyzelino fontanas. Ūkininko lauke susidarė dyzelino ežeras. Dėl avarijos nukentėjo keturių ūkininkų laukai.

„Draudimo kompanija nukentėjusiems ūkininkams sumokėjo 104 tūkstančius litų. Be to, mūsų bendrovė atstatė suardytą melioracijos sistemą.Ūkininkai kompensacijomis liko patenkinti – net paskambino mums ir pasveikino Naujųjų metų proga”, – pasakojo A.Stasiulaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.